İşte EYT'lilerin merak ettiği o hesaplama: Hem maaş hem tazminat

EYT'LİYE TAZMİNAT NASIL HESAPLANACAK?

Maaş hesabının dışında EYT'liler için bir de tazminat ödemesi yapılacak. EYT'lilerin büyük kısmı şu anda belli işyerlerinde çalışıyorlar. Emeklilik kararı aldıklarında tazminat hakkına da kavuşacaklar.

Yasalarımız aslında işten kendi isteği ile ayrılanların tazminat almasına izin vermiyor. Ancak bunun istisnaları bulunuyor. İstisnalarından birisi de emeklilik.

Dolayısıyla emeklilik için işten ayrılacak bir EYT'li istifa etmesine rağmen tazminatı hak ediyor. Burada ihbar tazminatı ise oluşmuyor ancak kıdem tazminatı ödeniyor.

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden çalışılan süreye göre hesaplanıyor. Burada her yıl Ocak ve Temmuz aylarında belirlenen kıdem tazminatı tavanı bulunuyor.

Buna göre şu anda her yıl için ödenecek en yüksek kıdem tazminatı 15 bin 371 lira. Bu tavan Ocak ayında memur maaşlarına gelecek artış oranında yükselecek.

Şu anda memurlar için toplu sözleşme artışı yüzde 8. Bunun üzerine enflasyon farkı da gelecek. Burada enflasyon beklentilerine göre ortalama yüzde 30-40 arasında bir artış geldiği var sayılırsa tavan tazminat da 19.982 lira ile 21.519 lira arasında değişecek.

Tazminat hesabı yapılırken son brüt maaşa bakılacak. Ancak brüt maaş hesabında sadece kazanç değil yıl içinde ödenen tüm nakit paralar da katılıyor. Buna giydirilmiş brüt ücret deniliyor.

Kaynak: Haber Global TV