İşte EYT'lilerin merak ettiği o hesaplama: Hem maaş hem tazminat

EYT'DE MAAŞ VE TAZMİNAT HESABI

EYT düzenlemesinde prim ve yıl şartını tamamlayanlar öne çıkarken bu şartları eksik olanlar da tamamladıkları tarihlerde emeklilik hakkına kavuşacak.

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre, EYT kapsamında emekli olacak olan sigortalılar başvurdukları aydan sonraki ayın başından itibaren maaş hakkına kavuşacak. Yani aralık ayında başvuran bir EYT'linin emekli maaşı 1 Ocak tarihinden itibaren hesaplanacak. Hesaplama ise üç ayrı dönem için yapılacak.

Habere göre, burada öncelikli olarak 2000 yılı ve öncesi döneme bakılacak. Bu dönem için Aylık Bağlama Oranı (ABO) yüksek tutulurken ayrıca bir güncelleme katsayısı kullanılıyor.

Ardından 2000 ile 2008'in 10. Ayına kadarki dönem için bir hesaplama yapılacak. Burada Aylık Bağlama Oranı biraz düşerken devreye büyüme hızının katkısı giriyor. Böylece bu dönem için ayrı bir hesaplama daha yapılıyor.

2008'in 10. ayı sonrası dönem için yapılan hesaplamada ise yeni bir ABO (Aylık Bağlama Oranı) büyüme hızının yüzde 30'u ve bir önceki yılın enflasyon rakamı dikkate alınıyor.

Böylece üç ayrı yapılan hesaplar birleştirilerek EYT'linin emekli maaşı ortaya çıkartılıyor. Burada yüksek maaş SGK'ya bildirilen kazançlara göre ortaya çıkıyor. Üç ayrı hesapta tüm maaşlar dikkate alındığı için kazançları yüksek bildirilen EYT'liler yüksek maaş alacak.

Erdem, haberinde tazminat detayını ise şöyle aktardı...

Kaynak: Haber Global TV