'Hayır, benim evimin fiyatı düşemez'

Dünyanın pek çok noktasında konut fiyatları düşüyor. Bazı vatandaşlar ise evlerinin fiyatları yüksek seviyeleri gördükten sonra düştüğüne inanmak istemiyor. Türkiye'deki ve Almanya'daki emlakçılar düşen veya artış hızı azalan ev fiyatlarını kabul etmekte zorlanan ev sahipleri olduğunu söylüyor.

Son Güncelleme:

Bütün dünyada salgın ile birlikte konut fiyatları ciddi şekilde yükseldi. Başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere pek çok merkez bankası faizleri indirerek piyasaya ciddi para pompaladı. Bunun sonucunda artan konut fiyatları ise dünyanın pek çok ülkesinde geriliyor. Türkiye’de kendine özgü piyasa koşulları sebebiyle konut fiyatları yüksek seyretmekte.

İngiltere’de konut alanların önemli bir kısmı şu an alıcı bulamıyor. Almanya’da ise durum biraz daha farklı. Konuta talep çok yüksek seviyede değil ancak ev sahipleri de fiyatları düşürmeyi kabul etmiyor. Bu sebeple aylardır ilanda olan konutlar var.

Almanya’da konut piyasasını araştıran Emlak Araştırmaları isimli kuruluşun başkanı Thomas Beyerle, “Eskiden ev almak için görülen acele şimdi bu konutu elden çıkarmak için yaşanıyor” demekte. Ülkede konut kredisi faizleri yükseldi ancak konut fiyatları düşüyor. Bu yüzden elinde nakit olan uygun koşullara ev alabilmekte. Ancak her ev sahibi evini ‘düşen’ fiyatlardan satmaya istekli değil.

Benzer bir durum Türkiye için de geçerli, açıklanan her konut kampanyasından sonra fiyatlar suni şekilde yükselirken, konut fiyatlarının artış hızının kırıldığı dönemlerde de evine piyasanın çok üstünde fiyatlar isteyenler oldu. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Vatandaşlar, daha önceden değer biçtikleri ve ilana verdikleri rakamın altına düşmeyi asla istemiyorlar. Satıcı şöyle düşünüyor: Alıcı bir daha aynı rakamda teklif vermeyebilir ve o rakamın altına düşmemeliyim. O teklifi cebinde görüyor satıcı ve taviz vermek istemiyor” diyor.

PİYASADA ÇOK FAZLA SATILIK İLAN VAR

Almanya’da Immowelt isimli analiz şirketinin yöneticisi Daniel Raumer piyasada çok fazla satılık ev ilanı olduğunu aktarırken, 2021 sonundan 2022 sonuna kadar Berlin’deki ilan sayısının yüzde 43 arttığını söyledi. Hamburg’da bu oran yüzde 106 olarak ifade ediliyor.

İstanbul Beylikdüzü’nde emlakçılık yapan Serhat Ünlü ise benzer dairelerin ilanlarındaki fiyatlar arasındaki tutarsızlığa şu sözlerle işaret ediyor:

“Mesela, bir mahalleye girdiğinizde 2+1 bir daire 2 milyon lira ama emsalleri 2 milyon 300 bin ya da 2 milyon 500 bin lira gibi farklı tutarları bulabiliyor.” Ünlü, evini piyasa gerçeklerine uygun şekilde satılığa koyan insanların ise bir süre sonra daha yüksek tutarları görünce zam yaptıklarını söylüyor. Şu an Almanya’da da bazı alıcılar fiyatların daha da düşmesini bekliyor.

Peki Almanya ve Türkiye’de bir konutun gerçek değeri ne? Bu iki ülkede de yanıtlaması güç bir soru. Thomas Beyerle, “Pek çok alıcı pazarı aylardır izliyor. Bazıları bir evin fiyatı ucuzladığı zaman o evin imar veya tadilatla ilgili bir sıkıntısı olduğunu düşünüyor” demekte. Halbuki bazen ev sahipleri konutun gerçek değerini ilana yazabiliyor.

'FİYATI DÜŞMEYEN EVLER ESKİ'

Almanya’da bir konutun gerçek değerinin anlaşılabilmesi için Merkez Bankası’nın konut fiyat değişim endeksi veya farklı bankaların analiz raporları takip ediliyor. Ancak ekonomistler bu raporlara pek güvenmiyor. Ülkede yapı stoku da çok genç sayılmaz. Alman Ekonomist Günter Vornholz, “70’li yıllarda inşa edilen evler günün gereklerini karşılamıyor. Bu evler alıcılarına da masraf çıkartacak yine de fiyatlar düşmüyor” demekte.

Almanya’da pek çok internet sitesinde yazılımlar, vatandaşların evlerinin fiyatlarını hesaplamasına da yardımcı oluyor. Kimi piyasa uzmanlarına göre; bu yazılımlar da fiyatların şişmesine sebep oluyor.

Ekonomist Vornholz’a göre, Almanya’daki pek çok yerel emlakçı bir alıcının kaç paraya kadar çıkacağını bildiği için pazarı yükseltiyor. Piyasa uzmanlarına göre evin en gerçek değerini bazı kamu bankaları söylüyor.

Ek kaynaklar: Die Welt

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber