Ortak dert: Ortak alan elektriği

Sitelerde oturan vatandaşları hem elektrik faturaları hem de ortak alan elektriği çarptı. Bazı vatandaşlar daha önce ödediklerinin farkında bile olmadıkları 'ortak alan elektriği' ücretine şaşırıyor. Yönetimler ise oturanlara mesaj göndererek zamları açıklamaya çalışıyor. Sorun nasıl çözülecek?

Son Güncelleme:

Vatandaşın en önemli gündem maddesi hayat pahalılığı. Yıllık enflasyon neredeyse yüzde 50’ye dayandı. Ocak ayında enflasyon sepetinde en çok pahalanan ürün elektrik oldu. Ocak ayında elektriğe yüzde 69,97 zam geldi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada, “Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt artışlarını yansıtmamak için neredeyse yatırım bütçemizin tamamı kadar sübvansiyon yaptık" açıklamasında bulunmuştu.

Ocak ayının belli bir bölümünü ve Şubat ayını kapsayan elektrik faturaları ise gündem olmaya devam ediyor. İş yerlerinde ise durum daha da olumsuz. Bu ay siteler ve rezidanslarda oturan vatandaşlar ise daha önce ödedikleri ancak farkında olmadıkları bir bedel ile karşılaştılar: 'İsmi ortak alan elektrik faturası'. Ortak alan elektrik faturasının içinde varsa havuz-sauna, koridor ve dış cephe ışıkları gibi giderler var.

İstanbul, Ataköy’deki bir lüks rezidans yönetimi bugün site sakinlerine, elektrik giderlerine yüzde 125 zam geldiğini, bu sebepten aidatların bu kadar yüksek olduğunu anlatan bir SMS gönderdi.

İstanbul Ataköy'de bir lüks siteden vatandaşa gelen ortak alan faturası bilgilendirmesi. Fotoğraf: Haberglobal.com.tr

Mine İşeri isimli vatandaş sosyal medya hesabı üzerinden elektriğe zam gelince ortak alan elektrik tutarının site sakinlerine ayrı ayrı fatura edilmeye başlandığını söyleyerek, “Tek başına yaşayan bir insan olarak eve gelen elektrik faturasından daha fazla! Yaptığınız zammı elektriğe mi yatıracağız” diyerek tepkisini gösterdi.

Mustafa isimli başka bir site sakini ise geçen ay 12 bin TL gelen ortak kullanım elektrik giderinin bu ay 28 bin TL’ye çıktığını söyledi. Ayışığı isimli başka bir vatandaş ise evinin elektriği için 233 TL ödediğini ortak alan için ise 220 TL ödediğini anlattı.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu sitelerin ortak alan giderini bu şekilde vatandaşlara yansıtmalarına tepkili. Ağaoğlu, “Ev elektriğinden çok, ortak alan elektriğinin gelmesi düşündürücü bir durum. En lüks sitelerde bile çok yüksek. Futbol sahasını mı aydınlatıyorlar. 'Ortak alan elektriği için bu kadar yüksek geliyorsa nereleri aydınlatıyorsunuz?' diye sormak gerekir. Bu ortak alanlarda sayaçtan elektrik mi çalınıyor. Bazı müteahhit firmalar yüzlerce konutlu siteler yapıyor” ifadesini kullanıyor.

Ağaoğlu’na göre; site daha dolmadan, müteahhitler ortak elektriği daire başına bölüp, boş dairelerin ödeyeceği faturayı da site sakinlerinin oturduğu dairelere bölüştürüyor. Ağaoğlu, sitelerin ortak alanda elektriği israf edip etmediklerine de kat sakinlerinin bakması gerektiğini söylüyor. 

'SİTE KONUT ABONELİĞİ KULLANIR'

Peki sitelerde konutta ödenen elektriğin tarifesi ile evde ödenen elektriğin tarifesi farklı fiyattan mı? Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, "Bir sitede oturuyorsanız bir konut aboneliğiniz var. Merdiven otomatiği de dahil sitenin ortak elektrik gideri de konut abonesi gibi mesken tarifesine tabi. Sitelerdeki nüfus çok fazla olduğu için her girip çıktığında sistem çalışıyor. Faturanın yüksekliği tüketimin fazlalığını gösterir. Kullanılan ampuller de önemli. Sitede enerji aynı sayaç üzerinden yapılıyorsa etkisi vardır. Bir de tek zamanlı tarife ve çift taraflı tarifenin de etkisi oldu” demekte.

TEK ZAMANLI TARİFE VE ÇİFT TARAFLI TARİFE ARASINDAKİ FARK NE?

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya anlatıyor:

⚡Tek zamanlı tarifede elektrik tüketimi günün her saatinde aynı birim fiyat üzerinden hesaplanıyor.

⚡Çok zamanlı tarifede ise elektrik tüketimi günün 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 zaman aralıklarında, 3 ayrı birim fiyat üzerinden hesaplandığı tarifedir.

⚡Çok zamanlı tarifede birim fiyatların zaman dilimine göre değişkenlik göstermesi sebebiyle kullanım alışkanlıklarına göre karar veriliyor.

⚡Çok zamanlı tarife gece ve gündüz tarifeleri 2018'e kadar tek zamanlı tarifeden daha ucuzdu. Gece 22'den sonra makineler çalıştırılıyordu. Şimdi ise tek zamanlı tarife, çok zamanlı tarifeye göre daha uygun oldu. Çoğu ev ve bölge çok zamanlı tarifede zamlı olarak kullanıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber