Ekonomide Nureddin Nebati dönemi nasıl olacak?

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati oldu. Lütfi Elvan istifa ederek görevden affını istedi. Peki ekonomi yönetiminde artık ne değişecek? Geçen kasım ayında değişen Merkez Bankası Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı koltukları aradan bir yıl geçtikten sonra tekrar değişmiş oldu.

Son Güncelleme:

Geçen yıl ekonomide yaşanan görev değişimleri bu yıl tekrar yaşandı. 8 Kasım 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak görevinden affını isteyerek istifa etmiş, Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan atanmıştı. 30 Kasım 2020 tarihinde Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da görevinden alınmış, Uysal’ın yerine eski Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atanmıştı.

Naci Ağbal döneminde ekonomi yüksek faiz artırımları gördü. Dolar/TL bu süreçte 8 TL’nin altına inerken siyasiler Ağbal yönetiminde iş dünyasının yüksek faizler sebebiyle kredi çekememesinden şikayetçiydi.

132 gün görevde kalan Ağbal, 7 Kasım 2020 tarihinde görevine başladığında dolar/TL 8.57 idi, görev sürecinde kur 7,20’ye kadar gerilemişti. Ağbal göreve geldikten sonra ilk faiz toplantısında politika faizini 475 baz puan artırmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağbal’ın faiz politikasını eleştirerek, “Şimdi bizim arkadaşlar da bana kızıyor biliyorum ama kusura bakmasınlar. Eğer ben bu ülkenin başkanıysam, cumhurbaşkanıysam ben bunu anlatmaya devam edeceğim. Çünkü ben yüksek faizle ülkemin kalkınacağına inanmıyorum” demişti.

EKİM AYINDA DEĞİŞİM SİNYALLERİ

Ağbal’ın ardından Merkez Bankası Başkanlığı’na Profesör Şahap Kavcıoğlu getirildi. Kavcıoğlu da uzun süre politika faizini indirmedi. Ekim ayında Merkez Bankası yönetiminde yaşanan başkan yardımcıları değişiminin ardından faiz indirimlerinde hızlanmalar görüldü.

Görevinden istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan son dönemde sık açıklamalarda bulunmuyordu. Elvan 12 Kasım 2021 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söylerken, 16 Kasım 2021 tarihinde Beşinci Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde "Enflasyon cephesindeyse, maalesef arzuladığımız seviyede değiliz. Hedeflediğimiz büyümeyi sürekli kılmanın ön koşulu fiyat istikrarından geçiyor" demişti.

11 MADDELİK BİLGİSEL

16 Kasım tarihinden bugüne kadar kurda yaşanan ciddi hareketler üzerine Hazine ve Maliye Bakanı bir açıklama yapmasa da bugün bakan olarak atanan Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati önemli açıklamalarda bulunuyordu. Örneğin Nebati geçen perşembe günü, 25 Kasım 2021 tarihinde Twitter hesabından 11 maddelik bir bilgisel yayınlamıştı.

Bu bilgiselde Türkiye’nin yeni ekonomi politikasına ilişkin bilgiler paylaşmıştı. Nebati bu bilgisele kendi ifadeleriyle 'Türkiye ekonomisine döviz kurunu baz alan dar bir bakış açısı yerine daha geniş pencereden bakılması' gerektiğini vurgulamıştı.

Yeni dönemde Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında daha uyumlu bir çalışma olması bekleniyor. 8 Kasım 2020 ile başlayan ekonomi anlayışı yerini daha rekabetçi kurun ön plana alındığı bir politikaya bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni dönemin ismini ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ olarak koydu.

Lütfi Elvan’ın istifası uluslararası basında da yankı buldu. Financial Times, Bloomberg ve Reuters gibi yayın organları görev değişimine geniş yer ayırdı.

Lütfi ELVAN KİMDİR? 

1962 yılında doğdu, İTÜ Maden Fakültesi’ni bitirdi. İngilitere’de Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında, ABD’de Delaware Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı.

23 ve 24. Dönemde Karaman, 25. Dönemde Antalya ve 26. Dönemde Mersin Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerinde bulundu. 24. Dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu. 64. Hükûmette Başbakan Yardımcısı ve 65. Hükûmette Kalkınma Bakanı olarak görev aldı.

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

1964 yılında doğdu, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı. Farklı Üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi.

Tekstil işiyle uğraştı. MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti üyesi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, Ensar, Tügva, Önder, Utesav, TDED, BEK, İDD, İDV ve benzeri Vakıf ve Derneğin Üyeliği devam ediyor.

AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 24. dönemde İstanbul, 25. dönemde Şanlıurfa, 26. dönem İstanbul Milletvekili seçildi.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber