Borsaya büyük ilgi neden? Kim, hangi beklenti ile yatırım yapıyor?

2022'nin en çok kazandıran yatırım aracı olan Borsa İstanbul'da aktif yatırımcı sayısı 3 milyonu geçmiş durumda. Peki borsaya olan bu ilginin sebebi nedir? Kadın yatırımcı sayısındaki yükseliş de dikkat çekiyor.

Son Güncelleme:

Borsa İstanbul 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana en sert düşüşünü dün (5 Ocak 2022) kaydetti. Endeks 5.116 puanla günü yüzde 7.37 puan düşüş ile tamamladı. Devre kesiciler çalıştı. Söz konusu düşüş bugün yaşansa da son bir yıldır Borsa İstanbul'a çok büyük bir ilgi var. Endeks rekor üstüne rekor kırıyor. Uzmanlar özellikle küçük yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyanıyor çünkü sermaye piyasalarında karar vermek önemli de bir birikim gerektiriyor.

Borsa İstanbul 2022 yılını 5.509,16 puanla kapattı. Böylece bir yılda yüzde 196,57 değer kazanan BIST, 2022'nin en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun verilerine göre aralık ayında Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısı 3 milyon 737 bin 15 oldu. Bakiyeli yatırımcı sayısı ise 4 Ocak 2023 itibariyle 6 milyon 760 bini geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Borsa İstanbul'a artan ilgiden geçen Eylül ayında bahsetmiş ve yatırımcılar için borsanın cazip bir alan olduğunu vurgulamıştı.

'GETİRİNİN OLDUĞU ALAN ARAYIŞI...'

Peki borsaya bu büyük ilginin sebepleri neler? İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya, yüksek enflasyonun yaratığı ortam ve ek getiri arayışının insanları borsaya yönelttiğini söylüyor. Çetinkaya, "İnsanların sahip oldukları TL varlıkları, altın, döviz gibi yatırımlar enflasyon karşısında değer kaybetmeye başlayınca, getirinin olduğu alan arayışı başladı" derken borsada yapılan halka arzların ve rekor kıran endeks haberlerinin de ilgiyi hızlandırdığını ifade ediyor. 

KRİPTO PİYASASI BORSAYA İLGİYİ ARTTIRDI 

Çetinkaya, "Özellikle genç nüfusun kripto piyasasındaki durgunluk ve olumsuzluklara alternatif olarak borsaya yönelmesi de bu akıma katkı sağladı" demekte.

Albatros PYS Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ise borsaya olan bu ilginin tamamen bir trend olduğunu ifade ediyor. Uskuay, bir istatistiğe göre; Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 35 milyon kişinin kripto para ile ilgili işlem yaptığını ifade ediyor. Uskuay "Kripto piyasası borsaya yatırım yapmak için çok teşvik edici. Kripto piyasası ile insanlar çok yüksek getiriler elde ettiler ancak ardından da battılar. O kriptodaki zararları kapatabilmek için borsaya yatırım yapmaya başladılar" ifadelerini kullanıyor.

Borsada yatırımcı sayısı 3 milyon 737 bin 15 oldu. Fotoğraf: Shutterstock

Uskuay, temmuz ayından sonra KKM'nin getirisinin enflasyon karşısında zorlandığını belirtiyor. Piyasa uzmanı "Borsadaki ralli, yatırımcı sayısının artması, kırılan rekorlar aslında çok kısa bir dönem. Temmuz ayından bugüne kadar bir dönem" demekte.

BORSAYA İLGİ DEVAM EDER Mİ?

2023 yılının seçim yılı olduğunu hatırlatan Tuna Çetinkaya ise, seçim senaryolarına göre enflasyonun yüksek olduğu ortam ile düşük faiz politikasının devamının borsadaki ilgiyi sürdürebileceğini söylüyor. Çetinkaya, "Ancak borsada beklenmeyen bir sert düşüş, döviz ya da faizin ciddi yükselişi gibi etmenler yatırımcı ilgisini değiştirir" demekte.  

KADIN YATIRIMCI SAYISINDA ARTIŞ 

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Dr. Ekrem Arıkan, daha önce AA'ya yaptığı açıklamada borsada kadın yatırımcı sayısının yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseldiğini aktarmıştı. Çetinkaya kadınların oranının artmasının iki sebebi olduğunu söylüyor. Piyasa uzmanı, "Birincisi aile ekonomisinin zorlaşması ve ailenin enflasyon mücadelesindeki kadının rolü. Diğeri de halka arzlardan daha çok faydalanmak isteyen yatırımcıların eşlerine ve çocuklarına hesap açmaları" diye belirtiyor.

Uskuay ise "Ev hanımları eskiden günlere gider altın alırlardı şimdi borsa oynuyorlar. Kadın yatırımcı erkekten daha iyi. Hisse senedi seçerken kadınlar daha seçici ve sorgulayıcılar" ifadelerini kullanıyor.

İLLERE GÖRE YATIRIMCI SAYILARI 

İllere göre yatırımcı sayısı dağılımda yatırımcı sayısı genellikle şehirlerin nüfuslarına orantılı seyrediyor. Türkiye'nin 4 büyük ili de yatırımcı sayısında ilk 4 sırayı paylaşıyor. İstanbul 991 bin 140 yatırımcı ile birinci, Ankara 395 bin 172 yatırımcı ile ikinci, İzmir 259 bin 367 yatırımcı ile üçüncü Bursa 159 bin 880 yatırımcı ile dördüncü. Kendisinden daha kalabalık iller olmasına karşın Antalya 118 bin 158 yatırımcı ile 5. Türkiye'nin sanayi merkezlerinden Kocaeli 110 bin 150 yatırımcı ile 6. sırada. 7'nci ve 8'inci sırada ise Konya ve Adana bulunuyor. 

Fon yöneticisi Gökhan Uskuay "Ekonomi nerede genişlerse borsada yatırımcı sayısı o bölgede artış gösteriyor" diyerek bu nüfusu en yoğun ve sanayisi gelişmiş illerin neden en çok yatırımcı sayısına sahip olduğunu açıklıyor. Örnek olarak Uskuay, Ruslar ve Ukraynalıların gelmesi ile Akdeniz Bölgesi'ndeki konut ve arsa fiyatlarının yükselmesinin Akdeniz Bölgesi'nde borsaya ilgiyi artırdığını söylüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber