Aşırı sağcı Milei'nin ekonomi planı IMF'i sollayacak!
Arjantin’in Devlet Başkanı seçilen aşırı sağcı Javier Milei, IMF'nin talep ettiğinden "çok daha sert bir ekonomik düzenlemeyi" savundu.
Hafta sonunda yapılan ikinci tur oylamada yüzde 56 oy alarak ülkenin başına geçen Milei, yüzde 140’ı aşan rekor enflasyon karşısında şok tedavisi öngörüyor.
Hesapları dengelemek için vaat edilen "şok tedavisi", ülkenin 2018'de verilen 44 milyar dolarlık krediyi geri ödemekte zorlandığı IMF'nin talep ettiği bütçe disiplinini sağlamak için kamu harcamalarını yüzde 15 oranında "testere ile kesmeyi" ve özelleştirmeleri amaçlıyor.
53 yaşındaki “Arjantinli Trump” ayrıca, ulaşım ve enerji gibi alanlarda kronikleşen sübvansiyonlara son verilmesini, fiyatların serbestleştirilmesini ve ihracat vergilerinin kaldırılmasını savunuyor.
Javier Milei, IMF tarafından talep edilenden "çok daha sert bir ayarlamayı" savunuyor. Kamu harcamalarını kısma isteği, nüfusun yüzde 40'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ve yüzde 51'inin bir tür yardım ya da sübvansiyon aldığı bir ülkede sosyal etki sorununu gündeme getiriyor.
Gözlemcilere göre, gerçek bir istikrar planı olursa bunun acısı şiddetli ve yaygın bir şekilde hissedilecek ve Arjantinlilerin bunun olumlu yanlarını göreceği kesin değil! Aynı kaynaklara göre, Milei, nasıl sonlanacağını pek de bilinmeyen baskıcı bir yol izleyebilir.
Gittikçe değer kaybeden Arjantin pesosunun ölümüne izin vermek için ekonominin dolarize edilmesi, müstakbel başkanın enflasyonu "kurutma" programının anahtarlarından biri oldu.
Döviz rezervleri ve dolarları tükenmekte olan bir ülke nasıl dolarize edilir? Milei kampına göre bu iş kolay: Arjantinlilerin yıllardır yastık altında biriktirdikleri dolarları kullanmak. Ülke, "dünyadaki en büyük üçüncü fiziksel dolar miktarına sahip".
Amaç yastık altı dolar sahiplerine güveni ve dolarları kullanma becerilerini geri vermek! Ancak gerçek dışı olduğu düşünülen resmî döviz kuruyla (369 peso/dolar) 10 Aralık'taki görevi devralma törenine kadar "işler çığrından çıkabilir".
Gözlemciler, daha şimdiden Arjantin’de bir istikrarsızlık dönemi başlamakta olduğuna işaret ediyor.
Javier Milei'nin partisi La Libertad Avanza, 2021 yılında Parlamentoya üç milletvekili ile girmişti. Parti halihazırda mutlak çoğunluğa sahip olmayan ancak Peronist blokun (merkez sol) 257 sandalyeden 108’i ile baskın olduğu alt mecliste 38 milletvekiliyle üçüncü büyük güç konumunda.
Sağcı blok Juntos por el Cambio'da (93 milletvekili) olduğu gibi, tek seferlik ya da kalıcı ittifaklar elzem olacak. Ancak bu blok, ikinci turda Javier Milei'yi destekleyip desteklememe konusunda parçalandıktan sonra hiç bu kadar patlamaya yakın görünmemişti.
Arjantin'in en büyük iki ticaret ortağı olan Lula'nın Brezilya'sı ve Çin başta olmak üzere çok sert sözler sarf ettiği kilit ülkelerle ilişkilerini yeniden inşa etmek zorunda kalacak. "Komünistlerle iş yapmayacağım. Ben özgürlük, barış ve demokrasinin savunucusuyum" diyen Javier Milei'nin müttefikleri ise "ABD, İsrail ve özgür dünya".
"Yozlaşmış bir komünist" olarak nitelendirdiği Brezilya Devlet Başkanı Lula ise pazar günü “Latin Trump”a "iyi şanslar ve başarılar" diledi.
Kaynak: Ajans Bizim