Arjantin futbol camiası ayağa kalktı... Milei'nin Arjantin'in de 'Manchester City'si olmalı sözleri tartışma yarattı

Arjantin'de Javier Milei'nin ülkenin yeni başkanı seçilmesinden en çok endişelenen meslek gruplarından biri de futbol. Bunun nedeni, siyasi parti La Libertad Avanza'nın liderinin, kulüpleri kâr amacı gütmeyen sivil dernekler olmaktan çıkarıp spor şirketleri haline getirme arzusu.

Son Güncelleme:

100'den fazla takım bu kararı protesto etti. River Plate ve Boca Juniors gibi devlerden ikinci lig takımlarına kadar çok sayıda kulübün yanı sıra eski Arjantinli oyuncular da isyan etti. Mesajları açıktı: Tutku özelleştirilemez.

Geçtiğimiz aylarda yapılan çeşitli röportajlarda Milei, seçildiğinde kulüplerdeki bu dönüşümü teşvik etme konusundaki tutumunu diğer ülkelerde olup bitenlerden örnek vererek açıkça ortaya koydu: “İngiliz modelini seviyorum. Durumları kötü değil. Borsada işlem gören kulüpleri falan var. River 5-0 yenerse ve dünya şampiyonu olursan kimin kulübü olduğu kimin umurunda? Yoksa içinde bulunduğumuz bu sefalete, giderek daha da kötüleşen futbolla devam etmeyi mi tercih edersiniz?”

Geçtiğimiz günlerde, seçimlerin ikinci turundan hemen önce yeniden teyit ettiği bir teori bu: “Halka açık limited şirket olan kulüplere sahip olma ihtimali neden kısıtlansın ki? Ya birisi kulübünün Manchester City gibi olmasını isterse? Sorun nedir? Diğer kurumları nasıl etkiliyor?”

Teklifinin futbol camiasında tepki görmesinden sonra ise şu açıklamayı yaptı:

“Kimseyi zorlamıyorum, kulüpler de eskisi gibi devam edebilir. Ancak tek bir kurumsal yapı şemasının olması gerekiyor mu?”

BOCA VE RIVER'DEN SERT AÇIKLAMALAR: KULÜPLER TARAFTARLARINA AİTTİR

Arjantin kulüplerinin büyük çoğunluğunun bu seçeneğe kapının açık olmasını istemediği açıkça görülüyor. Sosyal ağlarda kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda da bu belirtildi.

Boca Juniors kulübü yetkilileri, "Kökenine sadık, neredeyse 120 yıldır savunduğu açık ilkelere saygılı Boca Juniors, kâr amacı gütmeyen bir sivil dernek karakterini ve kulübümüzün kendi halkına, taraftarlarına ait olduğunu onaylar.”

Ülkenin bir diğer önemli futbol kulübü River Plate'ten yapılan açıklama da bu yöndeydi:

“Kurucularımızın ruhuna uygun olarak Arjantin futbolunda anonim şirketleri reddediyoruz. River Plate Kulübü, kâr amacı gütmeyen bir sivil dernektir ve her zaman bu 122 yıllık tarihin desteği olan taraftarlarına ait olacaktır.”

Messi'yi yetiştiren kulüp Newell's Old Boys da “tarihsel duruşu” onayladı:

"Kulüp taraftarlarına aittir. Bu anlamda Arjantin futbolundaki spor şirketlerine şiddetle karşı çıkıyoruz.”

Yüze yakın takımdan benzer açıklamalar geldi.

Birçok Arjantinli için kulüpler sadece 15 günde stadyumuna gidilen ve maçı izlenilen bir futbol takımdan daha fazlası.

Hepsini bir araya getiren kuruluş Arjantin Profesyonel Futbol Ligi ise “Kulüpler, tesislerinin işleyişine katkılarıyla destek verenlere aittir” diyerek, eski ama çok geçerli olan 'Kulüp herkesindir' sözüne gönderme yaptı.

ARJANTİNLİ ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN FUTBOL KULÜBÜ DEMEK SOKAKTAN KURTULMAK DEMEK

Futbol kulüpleri, kendilerini kişisel cepleri için ticari bir gelir kaynağı olarak gören insanlara iş ve kâr sağlamak için doğmadı; daha ziyade topluma başka sektörlerde bulunamayacak hizmetleri sunmanın ışığını gördüler. Bu varlıklar, sokaklardan kurtarılan binlerce çocuk ve genç için onları sağlıklı yaşam, spor ve hatta ilk, orta ve hatta yüksek öğretim dünyasına dahil etme işlevi görüyor.

Arjantin, Ekvador ve Paraguay ile birlikte tüm futbol kulüplerini sivil dernek olarak sürdüren Güney Amerika'daki birkaç ülkeden biri. Geri kalanlarda iki model bir arada var oluyor; taraftarın elinde kalanlar ve bireylerin sahip olduğu modeller. Arjantin Futbol Federasyonu'nun (AFA) mevcut tüzüğü, kulüplerin yalnızca kâr amacı gütmeyen sivil dernekler olabileceğini şart koşuyor.

Bu anlamda birçok Arjantinli için kulüplerin sadece 15 günde bir maçına gidilen bir futbol takımından daha fazlası olduğunu, toplumun refahına katkıda bulunan varlıklar olduğunu vurgulamakta fayda var. Tesisleri mahallelerde hayranlara ve komşulara hizmet veren sosyal merkezler, buluşma yerleri haline geliyor. Burada çocuklara ve yetişkinlere yönelik sportif ve kültürel faaliyetler gerçekleştirebiliyor; sağlık, eğitim ve entegrasyon konularında destek alabiliyor, ihtiyaç sahiplerine yardım sağlayabiliyorlar.

Bir örnek: Buenos Aires kulübü Vélez Sarsfield, 60'tan fazla spor ve kültür etkinliği ve profesyonel sporları da içeren bir eğitim kurumuna sahip. Birçok kişinin, kuruluşların halka açık limited şirket haline gelmesi durumunda kaybedeceğinden korktuğu hizmetler.

FUTBOLCULAR DA TEPKİLİ

Bu husus, aralarında Pato Fillol, Jorge Olguín ve gibi isimlerin de bulunduğu eski futbolcular tarafından yapılan açıklamalarda dile getirildi.

"Milei'nin spor kulüplerinin şirketleşmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını büyük bir endişeyle izliyoruz, çünkü 'kulüpte bir çocuk daha demek, sokakta bir çocuk daha az demektir' sloganına hararetle bağlıyız, çünkü kulüplerimiz kimsenin işi değil, binlerce kişinin katılımının ve tutkunun özelleştirilemeyeceğine inanıyoruz. Kulüplerimizin bir işletme olmadığını ve bağlılık, dayanışma ve meslekle motive olan birçok kadın ve erkeğin gönüllü çabalarıyla ayakta durduğunu belirtmek isteriz. Piyasanın kurallarına göre hareket etmiyoruz. Hayatımızdaki ilişkileri düzenleyenin piyasa olmasını istemiyoruz."

Futbolcu Luciano Aued, birkaç gün önce sosyal ağlarında kulüplerin sosyal çalışmalarının önemini vurguladı: “Çoğu zaman mahalle kulüpleri olmasaydı hayatımın nasıl olacağını düşündüm. Kulüpler kâr amacı gütmeyen sivil derneklerdir. Ben de hep aynı cevabı veriyorum: Ben de bu ülkedeki binlerce kız ve erkek çocuk gibi, her şeyin ticaret olduğuna inananların hiçbir zaman anlayamayacağı o dayanışmanın sonucuyum. O yüzden kulüplerimizin halkımızın olmaya devam etmesi gerektiğini savunuyorum."

Özellikle üst kategoride veya milli takımda oynayanlar arasında, bu konuda fikrini beyan eden ve seçimler öncesinde Milei veya Massa'nın yanında yer alan, halen aktif olan çok fazla oyuncu yok. Mevcut uluslararası isimler arasında, sosyal ağlarında Milei'nin eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'a verdiği desteği eleştiren bir makaleyi 'beğenen' Lisandro Martínez'den yalnızca bir jest geldi. Milli teknik direktörü Lionel Scaloni ise sessiz kaldı.

Sporla ilgilenen yüzlerce Arjantinli gazeteci de Milei'nin düşüncesine karşı olduklarını gösteren ortak bir açıklama yaptı: “Futbol kulüplerini halka açık limited şirketleştirme fikrine karşı tepki gösteriyoruz ve onların kâr amacı gütmeyen sivil dernekler olarak tarihsel statülerini korumalarını talep ediyoruz."

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ

Arjantin futbolunda halka açık limited şirketlerin kurulmasına yönelik girişimler ilk kez olmuyor. 90'lı yıllarda, Boca Juniors'ın o zamanki başkanı Mauricio Macri bu konuda bir girişime öncülük etti, ancak AFA yönetim kurulu bunu 19 aleyhte ve bir lehte oyla reddetti.

Milei, Arjantin kulüplerinin halka açık limited şirketler haline gelmesi yönündeki planını, tepkileri görerek yavaşlatabilir ancak gelecekte kulüplerin su, elektrik ve doğalgaza yönelik kamu sübvansiyonlarını kaldırma sözünü tutarsa ​​ne olacağını ise görmek gerek. Yine kulüplerin çalışanlarının sosyal ücretleri ile ilgili olarak 510/2023 sayılı kararname ile kulüplere vergi avantajı sağlayan düzenlemelerin devam edeceği de şüpheli. Bu durumda, günümüzün dünya şampiyonu oyuncularının tamamının yetiştiği pek çok mütevazı takım, mevcut kurumsal yapıları altında masraflarını karşılamakta ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Milei'nin ülkesinde futbolu dönüştürmeye çalışmadan önce ele alması gereken birçok öncelikli konu olduğu açık. Ancak iş o noktaya gelirse, önünüzde çıkarlarınızı savunacak birleşmiş bir futbol dünyası olacağını net olarak gördü.

Kaynak: Diğer

Sonraki Haber