Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş'ten flaş uyarı: Dolarda büyük bir risk var

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, savaş ve enflasyon etkisiyle sürekli dalgalanması yatırımcıları endişelendiren piyasalardaki garipliği açıkladı. Dolara dikkat çekti.

Son Güncelleme:
Galerinin tamamı için tıklayınız

Youtube kanalından bir video yayınlayan Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcıların kafasını kurcalayan piyasalardaki gidişatın ne zaman düzeleceğine dair açıklamalarda bulundu.

İşte açıklamalarının yatırım danışmanlığı kapsamında olmadığının altını çizen İslam Memiş aşağıdaki soruların yanıtlarını vermeye çalıştı.

ABD'de enflasyon açıklandı, Avrupa Merkez Bankası faizde bir değişikliğe gitmedi, savaş ise sürüyor. Peki bu durumlar piyasalara nasıl yansıdı, etkileri neler olabilir? Elimizde altın döviz bulunduranlar ya da alım için bekleyenler nasıl bir hamle yapmalı?

İşte İslam Memiş'in açıklamaları:

"Ciddi dalgalı bir seyir var piyasalarda. Manipülasyon piyasasında olduğumuz için, istikrar bozulduğu için, gerginlik devamlık ettiği için sert yükselişler ve sert düşüşler görüyoruz. Yatırımcılar da haliyle alım veya satım yapamıyorlar. O yüzden kısa vadeli alım satım ve kaldıraçlı işlem yapmamalı. Soğukkanlılıkla bu süreci yakından takip etmek gerekiyor. Bu öngörümüz devam ediyor.

Ateşkes veya anlaşma gelmeden beklemenin daha isabetli olduğunu söylememiz gerekiyor. Türk Liram olsa ne dövize girerim ne gümüşe ne de altına girerim, beklerim. Çünkü malı alırken kazanacaksınız. 'Ben almadım yükseldi' diyenler var, yükseldi ama sonra ne oldu, sert bir şekilde geriledi. Bu sefer de vatandaş 'İyi ki almamışım' dedi. Piyasa bunu söyletiyor. Bir gün bir günü tutmuyor. Geniş bir bant aralığı var. Gün içinde bile devam ediyor.

Mesela brent petrolün fiyatı 140 dolara yükseldikten sonra 32 dolarlık sert bir düşüş yaşandı ve 108 dolara geriledi. Petrol alımında Rusya'nın yerine Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Irak alınca, bu ülkelerden üretimi artırma haberleri gelince bu da petrol fiyatlarında tabii ki manipülasyondan kaynaklı sert bir düşüşe neden oldu. Şimdi ise tekrar toparlandığını gözlemliyorum. Bu zik zaklar bu ay sonuna kadar devam edecektir.

Ons altının 2069 dolar seviyesine kadar yükseldiğini gördük. 19 ayın zirvesiydi. Sonra sert bir bir şekilde geri çekildi, 89 dolar kadar düştü. Hiç kimsenin beklemediği bir anda sert bir şekilde gerileyen ons altın sonra tekrar 2000 dolar seviyesinin üstünde tutunmaya çalışsa da 2000 dolar seviyesinin biraz altında kaldı.

Yüksek maliyetli dövizim ya da altınım varsa ben bunu parite işlemlerinde değerlendiririm mesajım vardı. Euro dolar ve sterlin dolar pariteleri, zirve yapan fiyatlamanın karşısında en fazla değer kaybeden araçlardı. 1.08 bandına kadar gerileyen euro dolar paritesi ve 1.31'in altına gerileyen sterlin dolar paritesinde ciddi düşüşler ve ciddi alım fırsatları oluştuğunu düşündüğümü ifade etmiştim. Sonra euro dolar paritesi 1.1060 seviyesinde. Sonra 1.1100 seviyesinin üzerine yükseldiğini gördük. 1.08'den alan kazandı. 1.09'dan alan kazandı, hatta 1.10'dan alan kazandı. Demek ki burada bir fırsat varmış. 1.1160 ve 1.1180 seviyeleri de olabilir. Sterlin düşüşün ardından 1.31 seviyesine yükseldi ancak geldiği nokta 1.37 olduğu için yeterli değil."

İslam Memiş'in asıl dikkat çekmek istediği konusu ise dolardaki normal olmayan hareketler. O detaylar haberimizin devamında.

Kaynak: Haber Global TV