Yeni Kaledonya'yı bağımsızlık ateşi sardı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlılarıyla masaya oturdu. Macron, adadaki tansiyonun düşmesi için tasarıyı birkaç hafta ertelediğini açıkladı.

Son Güncelleme:

Bağımsızlık ateşi, Hint Pasifik'teki Fransa'ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya'nın dört bir yanını sardı. 13 Mayıs'tan bu yana devam eden eylemler kontol altına alınamayınca, baskıcı politikaları nedeniyle tepkilerin odağında olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, OHAL altındaki takımadaya gitti. Yanında Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da vardı. Macron, uçaktan iner inmez tansiyonun bir an önce düşmesi gerektiği mesajını verdi.

Macron, başkent Noumea'da hem yerel yetkililerle hem de bağımsızlık yanlısı partilerin temsilcileriyle bir araya geldi. Adada 10 yıl yaşamış Fransızlara oy kullanma hakkı tanıyan ve öfke dalgasına sebep olan anayasal reform tasarısı hakkında konuştu. Söz konusu tasarının onaylanması için çalışmayı amaçladığını ancak bunun adadaki durumun nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu söyledi. Bu yüzden reformu birkaç hafta erteleme kararı aldığını duyurdu. Siyasi liderlerle varılacak anlaşmanın "Kaledonyalıların oyuna sunulmasını" istediğini belirtti.

Macron, adada sükunetin sağlanması için 3 koşul sıraladı: "Bu tasarının zorla kabul edilmemesine bağlıyım. Bu bize normale ve diyaloğa dönmek için birkaç hafta verecek. Şu adımları izlemeliyiz. İlk olarak bu bağlılığın karşılığında tüm liderlerden barikatların kaldırılması çağrısı yapmalarını istiyorum. İkinci olarak barikatların kaldırılmasının ardından ohal de kaldırılacak. 3. olarak da siyasi diyalog bir an önce yeniden başlayacak"

Macron, adaya konuşlandırılan yaklaşık 3 bin güvenlik gücünün gerektiği sürece kalacağını da söyledi. Ayrıca yeni operasyonların planlanacağını belirtti.

12 günlük OHAL'in uzatılmaması gerektiğini dile getiren Macrın, bunun bağımsızlık yanlılarının yol kapatma eylemlerine son vermesine bağlı olduğunu da vurguladı.

Macron, "OHAL'in uzatılmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü diyaloğun gerekli olduğunu düşünüyorum. Ancak OHAL sadece tüm liderlerin yollardaki barikatların kaldırılması için sorumluluk üstlenmesiyle kaldırılabilir" dedi.

Yeni Kaledonya'nın yerli halkı Kanaklar uzun süredir tam bağımsızlık için mücadele veriyor. Macron ise bu fikre tamamen karşı. Olayların başlangıcından bu yana 6 kişi öldü, 280'den fazla kişi tutuklandı. Bölge sakinleri Macron'un ziyaretini 'mizansen' olarak niteliyor. Adada sükunet ve barışın sadece yeni egemenlik anlayışıyla mümkün olabileceğini savunuyorlar. Bunun için de Macron yönetiminin 'Anayasal reform' tasarısını geri çekmesini istiyorlar.

Lunaparkta dehşet anları! 30 kişi havada tepetaklak asılı kaldı Prenses 6 ay sonra ilk kez halkın karşısında Joe Biden alnını Papa'nın alnına yasladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan G7 aile fotoğrafı çekimine katıldı Erdoğan ve Macron arasında sıcak temas Cumhurbaşkanı Erdoğan G7 için İtalya'da!