COP29'da iklim finansmanı anlaşması onaylandı: 300 milyar dolarlık kaynak sağlanması konusunda anlaşmaya varıldı

COP29'da iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele eden yoksul ülkelere destek olmak amacıyla zengin ülkelerin yılda 300 milyar dolarlık kaynak sağlaması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak ilk olarak 250 milyon dolar olan teklif Afrika ve küçük ada devletlerinin tepkisini çekti. Beklentinin altında kalan teklif, aktivistler tarafından protesto edildi.

Son Güncelleme:

Gelişmiş ülkeler, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında iklim değişikliğiyle mücadeleye yıllık 300 milyar dolar finansman sağlama taahhüdünde bulunurken, gelişmekte olan ülkeler söz konusu finansmanın azlığına tepki gösterdi. BM'den yapılan yazılı açıklamada, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen COP29 kapsamında iklim değişikliğiyle mücadele için finansman konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi.

Anlaşma kapsamında gelişmiş ülkelerin yıllık 300 milyar dolar sağlayacağı bilgisine yer verilen açıklamada, söz konusu miktarın 2035'e kadar 1,3 trilyon dolara çıkarılmasının hedeflendiği kaydedildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yıllık 300 milyar dolar seviyesindeki finansmanın beklentileri karşılamadığına işaret ederek, "Karşı karşıya olduğumuz büyük zorluğun üstesinden gelmek için hem finansman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum" ifadesini kullandı.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TEPKİLİ

Açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin en az 1 trilyon değerinde finansmanın taahhüdünü içeren bir anlaşma umduklarına ve bu nedenle elde edilen sonucu "zayıf, aşağılayıcı bir anlaşma" şeklinde tanımladıklarına işaret edildi. Hindistan heyetinin COP29'daki temsilcisi Chandni Raina da anlaşmaya tepki göstererek, "Bu belgenin optik bir illüzyondan başka bir şey olmadığını söylemekten üzüntü duyuyorum. Bu, hepimizin karşı karşıya olduğu zorluğun büyüklüğünü kapsayamayacak. Bu nedenle bu belgenin kabul edilmesine karşıyız" ifadelerini kullandı.

Marshall Adaları'nın COP29'daki temsilcisi Tina Stege, anlaşmanın yeterli olmadığını vurgulayarak, "İklim açısından savunmasız ülkelerin acilen ihtiyaç duyduğu fonun küçük bir kısmıyla ayrılıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. BM açıklamasında, Afrika ülkelerinin de anlaşmaya tepkili olduğuna işaret edilirken, "Sierra Leone temsilcisi, Afrika ülkelerinin sonuçtan ötürü hayal kırıklığına uğradığını ve bunun gelişmiş ülkelerin iyi niyet eksikliğine işaret ettiğini söyledi" bilgisine yer verildi.

Batı ve Avrupa'nın masaya sunduğu ⁠250 milyar dolarlık teklif, beklenenin çok çok altında. Ve daha önce iklim değişikliği finansmanı konusunda verilen sözlerle örtüşmüyor. Zira zengin ülkeler, 2009 yılında bu katkıyı 100 milyar dolar olarak belirlemişti. 15 yıl önce sunulan bu finansmanın, 2035 yılına kadar sadece 250 milyar dolar olarak açıklanmasına, özellikle Afrika ve küçük ada ülkeleri karşı çıktı.

Uzlaşmaya varılamaması üzerine toplantı uzadı. Eylemciler, oturumun düzenlendiği genel kurul salonunun dışında toplandı. 250 milyar dolarlık teklifi "kötü bir şaka" ve "utanmazlık" olarak niteleyen Afrika ülkeleri temsilcileri, "Bu neredeyse yüzümüze tükürmek" diyor.

Yapılan müzakereler sonrasında COP29'da iklim finansmanı hedefiyle ilgili anlaşma onaylandı. İklim değişikliğinin etkileriyle mücadele eden yoksul ülkelere destek olmak amacıyla zengin ülkelerin yılda 300 milyar dolarlık kaynak sağlaması konusunda anlaşmaya varıldı.

2024'ÜN "EN SICAK YIL" OLACAĞI KESİNLEŞTİ

Öte yandan, Avrupa Birliği'nin (AB) dünya gözlem platformu Copernicus'tan 7 Kasım'da yapılan açıklamada, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olacağının belli olduğunun kesinleştiği ifade edilmişti. 2024'ün 10 ayı için ortalama küresel sıcaklık anomalisi, 1991-2020 ortalamasının 0,71 santigrat derece üzerinde ölçüldü. Bu dönem için kayıtlardaki en yüksek değere karşılık gelen ölçüm, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağını şimdiden kesinleştirdi.

İklim değişikliğinden etkilenen gelişmekte olan ülkeler, ABD, Kanada ve Avrupa'daki bazı ülkelerin iklim finansmanına daha fazla katkı sunmasını isterken, özellikle Avrupalı ülkeler, Çin ve Körfez ülkelerinin destek sağlamasını talep ediyor.

The Economist'ten 2025 yılı kehaneti! Kapaktaki sembol, figür, şifrelerin anlamı ne? Kadına yönelik şiddete İtalya'da protesto İki ülke daha Schengen’e tam üye oluyor Ülkeyi zehirli sis sardı! Volkanik patlamayı uçaktan böyle izlediler! Kartpostallık görüntüler: Paris’e yılın ilk karı yağdı