Yeni iş değiştiren neden hala iş arıyor? 'Yetenek için savaş devam ediyor!'

ABD'de pandemi sonrası normalleşme döneminde ortaya çıkan büyük istifa hareketi ülkede iş dünyasının bütün dengelerini alt üst etmiş durumda. Hareket o kadar yayıldı ki son bir yılda iş değiştiren her 10 kişiden 4'ü yine aktif olarak iş arıyor. Peki bunun sebebi ne ve çözümü nasıl olacak?

Son Güncelleme:

Danışmanlık firması Grant Thornton tarafından yayınlanan yeni bir ankete göre, 2021 yılında iş değiştiren her beş çalışandan ikisi yeniden iş değiştirmeyi düşünüyor. ABD'de Great Resignation olarak tabir edilen “büyük istifa hareketi” etkisini sürdürürken ortaya çıkan bu sonucun büyük bir çalkantıya neden olacağı ve bununla birlikte işverenleri ücretler, sosyal haklar ve çalışma şartları konularında adım atmaya teşvik edeceği düşünülüyor.

Aslında pek çok uzmana göre bu teşviğin de ötesine geçmiş durumda... İşverenlerin adım atmasının bir zorunluluk olduğunu düşünen uzmanların ve çalışanların sayısı azımsanamayacak seviyede.

'GÜÇ ÇALIŞANLARA GEÇİYOR'

Grant Thornton'ın çalışan dinleme ve insan sermayesi hizmetleri ekibine liderlik eden Tim Glowa ortaya çıkan durumu “Güç, şu anda çalışanlara geçiyor. Sürücü koltuğunda onlar var” ifadelerini kullanıyor.

Firmanın geçen hafta yayınladığı ankete 5 bini aşkın çalışan katılmış durumda. “State of Work in America” adlı çalışmada katılımcıların yüzde 21'i son 12 ay içinde yeni bir işe girdiğini ifade ediyor. Son 12 ay içinde iş değiştirenlerin yüzde 40'ı ise halihazırda aktif olarak yeni bir iş aramakta.

Tüm katılımcılar arasında iş arayanların oranı ise yüzde 29. Tim Glowa burada işveren ve çalışanın da bir pişmanlık yaşamış olabileceğini söylüyor ancak aradaki farkı sadece bu muhtemel pişmanlık hissinin açıklamayacağını da ifade ediyor. Great Resignation'ın yarattığı motivasyona da vurgu yapan Glowa ilişkili etkenleri şu şekilde ifade ediyor:

Birincisi, iş beklentileri ile gerçeklik arasındaki yanlış eşleşme... Kötü bir yönetici ve kariyer geliştirme olanaklarının eksikliği de öne çıkıyor. İşletmeler yetenek için rekabet etmek zorunda kalırken, çalışanlar da iş ilanlarının rekor seviyelere yakın olduğu ve ücretlerin yıllar sonra hızlı bir şekilde arttığı sıcak işgücü piyasasından yararlanıyorlar.

Glowa, söz konusu yüzde 40 için “Son zamanlarda bir geçiş yaptılar ve bunun çok kolay olduğunu kendilerine kanıtladılar. Yani bu değişikliği tekrar yapmaya istekliler” ifadelerini kullanmakta.

ABD'de 2021 yılında yaklaşık 48 milyon kişi gönüllü olarak işini bıraktı, bu sayı bir rekor. Ekonomi, çalışanlar için uygun koşulların yaratılmasına yardımcı olan pandemik kış uykusundan çıktı ve işletmelerin işgücü talebi, işçi arzını hızla aştı. Ankete göre yakın zamanda yeni işe girenlerin yaklaşık yüzde 60'ı karar verirken iki veya daha fazla teklif almış.

Glowa, “Yetenek için savaş devam ediyor. Gerçekten herhangi bir yavaşlama belirtisi de göstermiyor” diye konuşuyor. Uluslararası çapta hizmet veren ve yakın zaman önce global çapta yaptıkları Workmonitor adlı araştırmanın 2022 edisyonunu yayınlayan insan kaynakları firması Randstad'ın CEO'su Sander van 't Noordende ise yaş gruplarının da trend belirlediğini aktarıyor:

“Gençler, bir işveren seçerken tüm benliklerini, kişisel değerlerinden ödün vermeme kararlılıklarını koruyarak, işe vermek istiyorlar. İşletmeler ya yeni personeli çekme ve mevcut çalışanlarını elde tutma yaklaşımlarını yeniden düşünecekler veya ciddi bir rekabetle karşı karşıya kalacaklar.”

Geçişlerin yanı sıra rakip firmanın ya da çalışanın gitmek istediği firmanın teklifini yaklayanlar veya yüksek zamlar alanlar da var. Grant Thornton'a göre, geçen yıl iş değiştiren çalışanların yüzde 40'ı en az yüzde 10'luk bir maaş artışı aldı. Ankete katılan tüm çalışanlar arasında ise bu oran sadece yüzde 18... Aradaki fark iki mislinin üzerinde.

AYRILIKLARIN NEDENİ...

Geçen yıl iş değiştiren çalışanlar, ayrılmalarının ilk üç nedeni olarak ücret (yüzde 37), yükselme fırsatları (yüzde 27) ve sağlık ve emeklilik dışındaki faydaları (yüzde 18) gösterdi. Ücret ve sosyal haklar, katılımcıların aldıkları diğer teklifleri reddetmesinin en büyük iki nedeniydi (sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 33).

Son olarak stresin de önemli bir etken olduğunun altını çizmekte fayda var. Buna göre çalışanlar stresin ilk beş nedeni olarak kişisel borçlar, tıbbi sorunlar, akıl sağlığı, günlük rahatsızlıklar ve emekliliğe ilişkin endişeleri gösterdi. Bununla birlikte, Glowa'ya göre şu an sonuçları açıklanmayan bir insan kaynakları anketinde çalışanların strest nedenlerini tahmin etmeleri istenen insan kaynakları liderleri, en önemli sorunlardan sadece birini (tıbbi sorunlar) doğru bir şekilde tahmin etmeyi başardı.

*CNBC (‘The war for talent’ continues. 40% of recent job switchers are again looking for a new position, survey finds), Business Insider (Almost half of Gen Z and millennials would rather be unemployed than unhappy in a job, new research found)

Kaynak: Web Özel

ABD
Sonraki Haber