Ukrayna'da savaşa geri dönenler | 'Gücümü toplamak için gitmiştim...'

Pek çok Ukrayna vatandaşı, savaşın sürdüğü ülkelerine geri dönüyor. Polonya ve çevre ülkelerde zor yaşam koşulları ile mücadele eden Ukraynalılardan bazıları çocuklarını güvene aldıktan sonra Kiev treninin yolunu tutuyor.

Son Güncelleme:

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali büyük bir insanlık dramına da neden oldu. 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeden çıkmasına izin verilmezken milyonlarca kadın ve çocuk ülkeyi terk etti. Polonya’ya 2,3 milyon, Romanya’ya 623 bin kişi göç etti. Göç edenleri de tozpembe bir yaşam beklemiyor. Şanslı olanların Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan akrabaları var. Olmayanlar ise ülke sınırlarında tehlikeli kişi ve grupların hedefi olabiliyor.

Bazı insanlar ise ülkeyi terk ettikten sonra Ukrayna’ya, yani savaşın merkezine geri dönme kararı alıyorlar. Pek çok Ukraynalı mülteci Polonya’nın Ukrayna sınıfındaki Przemysl kentinde Kiev trenini bekliyor. Bunlar arasında 46 yaşındaki Natalia da var. 16 yaşındaki oğlunu ülkeden çıkarmanın ilk hedefi olduğunu şimdi annesi ve kocasının yanına döneceğini söylüyor. Oğlu savaş bitene kadar Polonya’da kalacak.

'EV EVDİR'

Polonya’ya göç ettiklerinde çok zor zamanlar yaşadıklarını söyleyen Natalia, “Pek çoğumuz kalacak bir yer bulmadığı için geri dönüyor. Burada iş yok, kalabilmek mümkün değil” ifadelerini kullanıyor. 46 yaşındaki kadına göre beslenmek de ciddi bir problem. Evde de durum pek parlak değil ancak Ukrayna vatandaşı, “Ev evdir” diyerek ülkesinin yolunu tutuyor.

71 yaşındaki hukuk profesörü Yuri, annesi başkent Kiev’de olduğu için onun yanına döndüğünü anlatıyor. Annesinin rahat olduğundan emin olmak isteyen Yuri, “Bu çözmem gereken bir sorun, ayrıca orada arkadaşlarım var, kitaplarım var, bilgisayarım var. Kendimi daha yerleşik hissettiğim bir yer” ifadelerini kullanıyor.

Bazıları ise kalıcı olarak değil, sevdiklerini geri getirmek için dönüyor. 34 yaşındaki Marina, Lviv’e gidecek ve 13 yaşındaki kızı ile anne babasını alarak Hollanda’nın yolunu tutmak istiyor. Marina, “Dönmeye korkuyorum ancak dönüp geri gelen insanları mutlu gördüm ve bu insanlar Lviv’den daha az korunaklı olan bölgelere gitmişlerdi” demekte.

'ŞİMDİ ÇOK DAHA SAKİN'

Bir yardım kuruluşu için alanda bulunan Polonya vatandaşı Maciek, “İki hafta önce burası çok kalabalıktı, büyük bir kargaşa vardı. Ancak şimdi burası çok daha sakin, insanlar geri dönüyor” ifadelerini kullandı.

Polonya Sınır Polisi’nin verdiği rakamlara göre geçen pazartesi ülkeye 21 bin Ukraynalı giriş yaparken 12 bin Ukraynalı ise Polonya’yı terk etti. 24 Şubat tarihinden bu yana 364 bin Polonyalı ülkelerini terk ederek Ukrayna’ya geri döndü. Birleşmiş Milletler Mart ayının başında Ukraynalıların yüzde 90’ının yoksullukla mücadele ettiğini açıklamıştı.

Yardım görevlisi Maciek, Polonya sınırında mülteciler ile ilgilenilmesinin temel sebebinin devlet yardımları değil Polonya vatandaşları olduğunu söyledi. Bazı Ukrayna vatandaşları ise Rusya’ya karşı savaşmak istedikleri için ülkelerine geri döndü. Savaş çıktığında yurt dışında olanların bir bölümü de ülkelerini savunmak için geri döndü. Dönen kadınların bir bölümü hastanelerde yaralıların tedavisinde çalışıyor.

'GÜCÜMÜ TOPLAMAK İÇİN ÜLKEYİ TERK ETTİM'

42 yaşındaki öğretmen Lilia Shuba Batı Ukrayna’da Vynohradiv’de yaşıyordu. Kiev’e gidecek tren için Macaristan sınırında 13 saat bekledi. 3 yaşındaki oğlu yanında. “Gücümü toplamak için ülkeyi terk ettim, şimdi geri döneceğiz ve savaşın bitmesini bekleyeceğiz” diyor. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Sözcüsü Victoria Andrievska, “Ukrayna’ya dönüşlerin farkındayız. İnsanların tercihlerine saygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

23 yaşındaki üniversite öğrencisi Ada Wordsworth Oxford’daki eğitimine Ukrayna sınırındaki gönüllülere yardım etmek için ara vermiş. Wordsworth, “Binlerce insanın her gün Przemysl üzerinden Ukrayna’ya döndüğünü görüyorum. Burası en büyük geçiş noktası. Daha çok insanın geri döneceğini göreceğiz gibi” ifadelerini kullandı.

Wordsworth, “Medya kimsenin Ukrayna’ya geri dönmediği gibi bir algı ortaya koyuyor ancak burada öyle bir durum yok. Konuştuğum insanlar geri dönebildiklerinde döneceklerini belirtiyorlar” demekte.

Kaynaklar: Euronews, Politico

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber