Türkiye'nin de sipariş ettiği Çin aşısından ilk sonuç geldi!

Çin aşısının aşının yüzde 97 koruma sağladığını duyuran Endonezya devlet ilaç kurumu Bio Farma, daha sonra bu açıklamasını değiştirerek, aşının etkinlik oranına ilişkin henüz bir sonuç elde edilemediğini belirtti.

Son Güncelleme:

Çinli Sinovac’ın koronavirüs aşısının üçüncü faz ara veri sonuçları açıklandı. Endonezyada'da bin 600 kişide yapılan klinik deneylere göre aşının etkinliğinin yüzde 97 olduğu belirtildi. 

Endonezya'nın devlete ait ilaç şirketi Bio Farma'nın sözcüsü Iwan Setiawan, "Klinik araştırma ekibimiz bir ay içinde ara verilerin etkililiğinin yüzde 97'ye kadar çıktığını tespit etti" dedi.

Setiawan,etki oranı tespitlerini yaptıkları bir aylık klinik denemelere dayandırdıklarını ve final tespitlerini ocak ayında duyuracaklarını belirtti.

Pekin merkezli Sinovac’ın sözcüsü ellerinde aşıya dair etkinlik verisi bulunmadığını, etkinlik verisinin Brezilya deneylerinden beklendiğini belirtti.

Sinovac'ın açıklamasının ardından Bio Farma da açıklamasını değiştirerek henüz etkinlik seviyesini belirleyecek sonuçlara ulaşılamadığını duyurdu.

Sinovac aşısının Faz 3 deneylerinin yapıldığı ülkelerden biri olan Brezilya'da ise sonuçların 15 Aralık'ta açıklanması bekleniyor.

Endonezya, 11 Ağustos’ta, yaklaşık 2 bin gönüllüyle Sinovoc’a ait COVID-19 aşı adayının üçüncü aşama klinik çalışmalarına başlamıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Çin tarafından üretilen Sinovac aşısından 50 milyon doz sipariş verdiğini açıklamıştı.

Sonraki Haber