Trump'ın kararına Türkiye karşıtlarından tepki yağdı!

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon planladığı, ABD'nin ise bölgeden çekileceği yönündeki açıklamalardan sonra, terörle mücadele eden Türkiye'ye destek verildiği gibi, ABD'nin bölgede kalmasını isteyen Türkiye karşıtlarından ise tepki yağdı

Son Güncelleme:

Beyaz Saray'dan "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." açıklaması gelirken, Türkiye'nin son iki yıldır, bölgede yakalanan DEAŞ'lılardan sorumlu olacağı belirtildi. Terör örgütü YPG/PKK, ABD'yi, sözünü tutmayarak Fırat'ın doğusundan çekilmek ve bölgeyi Türkiye'nin operasyonuna açık hale getirmekle suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter hesabından art arda yaptığı paylaşımlarda, Suriye'den çekileceklerini, DEAŞ'lılar konusunda ise diğer ülkelerin sorumluluk alması gerektiğini söylerken, zaman zaman paylaşımlarına devam etti. 

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

AB'DEN DESTEK

Avrupa Birliği (AB), Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyonla ilgili Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını anladıklarını ancak siyasi çözümü desteklemeye devam ettiklerini duyurdu.

RUSYA'DAN İMALI YORUM

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Trump'ın, "Türkiye, benim büyük ve emsalsiz bilgeliğimle sınırları aşmak olarak değerlendirdiğim bir şey yaparsa, Türk ekonomisini yıkıp ve yok edeceğim (daha önce yaptım)" sözlerine yer verdi.

Zaharova, Trump'ın bu tehdidi hakkında kinayeli bir şekilde "Seleflerinin aksine yaptıklarını çekinmeden söyleyen ilk ABD Başkanı" yorumunu yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası operasyonu ile ilgili, "Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyoruz ve kabul ediyoruz." dedi.

Suriye'nin toprak ve siyasi bütünlüğü ön koşuluna Türkiye'nin bağlılığını Kremlin'in bildiğini vurgulayan Peskov, "Suriye krizinin çözümünde ve diğer sorunlarda Suriye'nin toprak bütünlüğü başlangıç noktasıdır. Türk meslektaşlarımızın her durumda, her şeyden önce bu ön koşula bağlı kalacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

BM: TÜRKİYE ÇOK GÜZEL GÜVENCE VERDİ

BM: TÜRKİYE GÜVENCE VERDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat'ın doğusuna yönelik olası harekatına ilişkin, Türkiye'nin BM'ye insani konularda gerekli güvenceleri verdiğini belirterek, "Türkiye ile çok yakın koordinasyona hazırız." dedi.

PENTAGON: DESTEKLEMİYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, Pentagon'un Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine yönelik muhtemel operasyonuna destek vermeyeceğini ve parçası olmayacağını ifade ettiğini açıkladı.

Hoffman, yaptığı yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, Başkan'ın da belirttiği üzere, Türkiye'nin kuzey Suriye'ye yönelik operasyonunu desteklemiyor. ABD Silahlı Kuvvetleri bunu desteklemiyor ve böyle bir operasyona müdahil olmayacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke savunma yetkilileri arasındaki görüşmelerde bölgedeki güvenliğin koordinasyon ve iş birliği ile sağlanacağını ifade ettiklerini belirten Hoffman, şunları kaydetti: 

"Bakan (Mark) Esper ve Genelkurmay Başkanı (Orgeneral Mark) Milley Türk mevkidaşlarına tek taraflı adımların Türkiye için risk teşkil edeceğini ifade ettiler. Başkan'ın da ifade ettiği üzere Türkiye diğer Avrupa ülkeleriyle birlikte ABD öncülüğündeki operasyonlarda ele geçirilen DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacaklar." 

Hoffman, Türkiye'nin adımlarının "Türkiye, bölge ve ötesi için oluşturabileceği muhtemel istikrarsızlık konusunda" NATO ve diğer koalisyon ortakları ile çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

ALMANYA: DAHA DA İSTİKRARSIZLAŞTIRABİLİR

Almanya, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye girmesi ihtimaline ilişkin endişelerini dile getirerek, böyle bir müdahalenin, savaşın yıktığı ülkeyi daha da istikrarsızlaştırabileceğini belirtti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü Ulrike Demmer, bugün yaptığı açıklamada, Almanya'nın, Türkiye'nin sınırında karşılaştığı güvenlik kaygılarının farkında olduğunu söyledi. Ancak, Suriye, DEAŞ'a karşı kazanılan başarıların 'tehlikeye atılmaması' gerektiği konusunda uyardı. Demmer, ABD destekli kuvvetler, Amerikan birliklerinin bugün kuzeydoğu Suriye'de beklenen Türk operasyonundan önce konumlarından çekilmeye başladığını söyledi. 

Demmer, tek taraflı bir askeri müdahalenin Suriye'de daha fazla istikrarsızlaşmaya yol açacağını belirtti.

FRANSA KAÇINILMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde konuşlanan PKK'ya yönelik olası bir operasyon yapmasına Fransa'dan tepki geldi.

Fransa'dan yapılan açıklamada içerisinde PKK terör örgütü unsurlarını da barındıran DEAŞ koalisyonuna zarar verecek bir askeri müdahaleden kaçınılması çağrısı yapıldı. 

CLINTON'DAN SKANDAL PAYLAŞIM

Donald Trump'ın 2016 başkanlık seçimlerindeki rakibi Hillary Clinton'dan skandal bir açıklama geldi. Clinton'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başkan sadık müttefiklerimiz ve ABD'nin kendi çıkarları yerine Türkiye ile Rusya'nın otoriter liderlerinin safında yer aldı. Aldığı karar ile hem Kürtlere, hem de başkanlık yeminine ihanet etti" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE HAVA GÖREV EMRİ'NDEN ÇIKARILDI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığını, Türkiye'ye keşif ve gözlem bilgilerinin verilmesinin durdurulduğunu açıkladı.

"Bunun hava sahasını Türkiye'ye kapatmak anlamına gelip gelmediği"ne ilişkin soruya Gleason, "Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri'nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor." yanıtını verdi.

FIRAT'IN DOĞUSUNDA NE KADAR DEAŞ'LI VAR?

SAVUNMA BAKANI PAYLAŞIMINI SİLDİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Twitter üzerinden yaptığı "Bakanlık, Suriye'nin kuzeydoğusuna bir Türk operasyonunu onaylamıyor. Türkiye'ye, bölgeye ve ötesine olası eylemlerin istikrarsızlaştırıcı sonuçlarını hatırlatmak için diğer NATO müttefikleri ve koalisyon ortaklarımızla birlikte çalışacağız" şeklindeki paylaşımını sildi.

ABD'Lİ SENATÖRDEN YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Türkiye'nin Suriye'yi işgal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyeceği yaptırımlar sunacağız. DEAŞ'ı yok etmek konusunda ABD'ye yardım eden Kürt kuvvetlere saldırırsa, Türkiye'nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacağız." açıklamasında bulundu.

Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise Trump'ın söz konusu kararının "makul olmadığını" savunarak, "Kongre, Türkiye'ye Suriyeli Kürtlere saldırmaları durumunda ağır bir bedel ödeyeceğini açıkça göstermelidir." görüşünü paylaştı.

ELEBAŞLARIYLA POZ VEREN MCGURK ATEŞ PÜSKÜRDÜ

MCGURK'TAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA: TÜRKİYE DÜŞMAN, TERÖR ÖRGÜTÜ MÜTTEFİKMİŞ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından istifa eden eski DEAŞ'la mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Fırat'ın doğusundaki son gelişmeler karşısında sert açıklamalarda bulundu. 

"Donald Trump bir Genelkurmay Başkanı değil. Bilgisi sahibi olmadan veya danışmadan düşüncesizce kararlar veriyor. Askeri personeli hiçbir destek olmadan zararlı yola sokuyor. Düşmanlarımız blöf yaptığında ya da sert bir telefonla üstüne gittiğinde müttefiklerimizi yarı yolda bırakıyor." dedi.

Sonraki Haber