TikTok Rusya'da nasıl çalışıyor? | 'Bazısına yasak, bazısına serbest...'
TikTok bir aydır Rusya'da yeni içerik paylaşılmasına izin vermiyor. Bazıları için bu yasağın esnetildiği iddia edilirken, platformda Rusya dışından yüklenen hiçbir içeriğin Rusya'da görüntülenmesine izin verilmiyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana birçok şirket, Rusya'daki faaliyetlerini ya donduruyor ya da bu ülke pazarından çıkıyor. Bunlardan biri de Çinli sosyal medya platformu TikTok oldu. Şirket, geçen ay Rusya'dan yeni içerik yüklenemeyeceğini veya canlı yayın açılamayacağını şu şekilde açıklamıştı:
"En yüksek önceliğimiz, çalışanlarımızın ve kullanıcılarımızın güvenliğidir. Rusya'nın yeni 'sahte haber' yasası ışığında, güvenlik sonuçlarını gözden geçirirken Rusya'daki video hizmetimizde canlı akışı ve yeni içeriği askıya almaktan başka seçeneğimiz yok."
Şirket, kısaca Rusya'daki savaş karşıtı içerikler üreten kullanıcıları korumak için böyle bir yola gittiği mesajını veriyordu.
Avrupalı kar amacı gütmeyen Tracking Exposed isimli bir internet takip grubunun geçen günlerde yayımladığı rapora göre; Mart ayındaki içerik yükleme yasağının ilanından sonra TikTok 17 gün boyunca bu yasağı keyfi olarak uyguladı. Yine rapora göre; bu uygulama savaş yanlısı hesaplara yaradı. Yasağın masa üstü bilgisayarlardan içerik yüklenmesini kapsamadığını ya da uygulamadaki bazı diğer açıkları fark eden Ruslar, video yüklemeye devam ettiler. Hatta bu dönem Kremlin'e yakın bir kuruluşun, TikTok fenomenlerini fonlayarak hepsinin savaşı destekleyen içerikler üretmesini sağladığı dahi iddia edildi.
Bu 17 günlük ara zaman zarfında Rusların TikTok'u savaş yanlısı içeriklerle doldurduğu belirtiliyor. Diğer kullanıcılar platforma yeni bir video ekleyemediğinden dolayı savaş yanlısı içeriklerin uygulamada önce gösterildiği ifade ediliyor. Öte yandan her ne kadar kullanıcıların içerik yüklemesi durdurulmuş olsa da kaynaklar Kremlin yanlısı medya kuruluşlarının içerik yüklemeye devam ettiğini iddia ediyor. Ünlü bir Rus editörün 7 Mart'ta platforma video koyabildiği belirtilirken, Rus kanallarının 28 ve 29 Mart'ta yüklediği içerikler de olduğu savunuluyor.
204 HESAP ASKIYA ALINDI
TikTok, ABD'li sosyal medya şirketleri kadar Rusya'ya konusunda sert kararlar almadı. Sebebi ise Çin ile Rusya'nın ilişkilerini göz önünde bulundurması. TikTok'un Singapur merkezli yönetimi de şirketin otonom bir yapısı olmadığını tamamen bağımsız bir şekilde yönetilmediğini söylüyor.
Şirket ayrıca savaş hakkında yanlı yapan 204 hesabı kaldırdığını ve 41 bin 191 videonun da dezenformasyon gerekçesiyle silindiğini ifade ediyor.
Uzmanlar, TikTok'un Rus hükümetinin hamleleri karşısında geri adım attığını iddia ediyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk zamanlarında savaş karşıtı protestolar da dahil Rusya'dan her türlü canlı yayın akışına izin veriliyordu. Ancak TikTok'un içerik yüklemeye yasak getirmesi adımı sonrası çoğu kullanıcı Telegram gibi uygulamalara kaydı.
DİĞER UYGULAMALAR NE YAPTI?
Diğer büyük sosyal ağların Rus devlet medyasını nasıl ele aldığına kıyasla, TikTok'un önlemleri nispeten hafif kalıyor. YouTube geçen ay dünya çapında Rus devlet medya kuruluşlarını engellemeye başladı. Facebook ve Instagram kendi etiketlerini uygulamaya koydu ve bu hesapların geniş bir kitleye ulaşmasını engelledi.
'UKRAYNA'DAYIM' DUBLAJI
TikTok’ta savaş hakkında çekilen sahte görüntüler ise ayrı bir problem. Ukrayna’da olmadıkları halde, yaptıkları dublajlar ile Ukrayna'da oldukları görüntüsü vermek isteyen fenomenleri arkada görülen İngiliz plakalı araçlar ele vermişti.
Neredeyse 20 milyon görüntülenen başka bir videoda ise ‘paraşütle Ukrayna’ya inen bir asker’ görülüyordu. Bu videoya yapılan ve en çok beğeni alan yorumda “Kardeşim bir işgali kayıt ediyor” ifadesi yer aldı. Daha sonra videonun 6 Nisan 2016 tarihinde ilk kez bir Instagram hesabına yüklendiği ortaya çıktı.
Türkiye’de de büyük bir kitlesi olan yayın platformu Twitch’te ise ciddi bir Rus hakimiyeti var. Bir yayında Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’nun kabinesine seslenmesi Rus bir yayıncı tarafından yorumlanırken, bir başka yayıncı ise 25.000 canlı izleyici ile birlikte Rus komedyen Danila Poperechny’nin ‘Savaşa hayır’ isimli gösterisini takip ediyordu.
Kaynaklar: The Washington Post, Forbes, TechCrunch
Kaynak: Web Özel