Tayland'da protestoculardan polise 'dev şişme ördek' göndermesi

Tayland'da monarşi karşıtı protestocular, milletvekillerinin anayasa değişikliklerini tartıştığı parlamento binasının önünde polisle çatıştı. Polisin göstericilere sert müdahalesi sonucunda 55 kişi yaralandı.

Son Güncelleme:

Tayland’da Temmuz ayından bu yana devam eden hükümet ve monarşi karşıtı gösteriler, protestocuların dün anayasa değişikliklerinin tartışıldığı parlamento binasına girmeye çalışması ve polisin onlara defalarca kez tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etmesinin ardından şiddete dönüştü. Polisin sert müdahalesi sonucunda, aralarında en az 2 öğrencinin de bulunduğu 5 kişi kurşunla yaralandı. Başkent Bangkok’taki Erawan acil tıp merkezinin yaptığı açıklamaya göre; protestolarda toplam 55 kişi yaralandı.

DEV ÖRDEKLERDEN 'DONANMA KUVVETLERİ' ŞEKLİNDE BAHSETTİLER

Dün erken saatlerde Parlamentonun dışında toplanan protestocuların ellerinde tuttuğu dev şişme ördekler dikkat çekti. Göstericiler, plastik ördeklerden 'donanma kuvvetleri' şeklinde bahsederek polisle alay etti. Polis, göstericileri dağıtmak için defalarca kez tazyikli su sıktı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Protestocular da duman bombaları ve boya torbaları fırlatarak misilleme yaptı.

Polisin sert müdahalesine ilişkin görüntülerin sosyal medyaya yansıması sonucu Tayland halkı, polise tepki gösterdi. Bunun üzerine polis sözcülerinden biri açıklama yaparak; göstericilerin yasaklı bir alana girmeye çalıştıkları için tazyikli su kullanıldığını söyledi.

MONARŞİ YANLILARI DA SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Parlamento çevresindeki yoğun polis varlığına rağmen protestolar devam etti. Sarı gömlek giymiş kralcıların da sokağa dökülmesiyle birlikte olay büyüdü. Demokrasi yanlısı protestocular ile monarşi yanlıları arasında çatışma çıktı. Polisin barikatların birinden çekilmesinin ardından her iki taraf da birbirlerine taş ve su şişeleri attı.

PROTESTOCULARIN TALEP ETTİĞİ REFORMLAR KABUL EDİLDİ

Tayland basınında yer alan haberlere göre parlamentoda dün gece saatlerine kadar yapılan oylamalarda, iktidar ve muhalefet partileriyle protestocu sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı 7 reform tasarısından 5'i oy çokluğuyla kabul edildi.

Oylamaların ardından parlamento, atanmış senatörlerin genel seçimden sonraki başbakanlık oylamasına katılmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği başta olmak üzere protestocuların eleştirdiği yasaları tartışmanın önünü açtı.

Muhalefet partilerinin sunduğu ve monarşi kanunlarının değişmesini öngören 2 tasarı ise oy birliğiyle reddedildi.

Öte yandan oylamanın yapıldığı saatlerde Tayland polis teşkilatı merkez binasının önünde toplanan binlerce protestocu, Başbakan Prayut Çan-oça'nın istifası ve monarşi reformu sloganları attı.

Duvarlara Tayland Kralı'nı eleştiren yazılar yazan bazı göstericilere polis, sert müdahalede bulundu.

Salı günü parlamentoda anayasal reformların görüşülmeye başladığı sırada protestocular, başkent Bangkok'taki parlamento binasının önünde toplanarak gösteri yapmıştı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber