Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Genelkurmay Başkanının görevden alındığını açıkladı
Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümeti istifaya çağırmış, Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurmuş, ancak Cumhurbaşkanı bu kararı reddetmişti. Reuters, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanının görevden alındığını açıkladığını duyurdu
Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, geçtiğimiz günlerde bir bildiri yayımlayarak, Başbakan Paşinyan'ın başbakanlık görevini yerine getirmekte yetersiz kaldığını, dış politikadaki ciddi hataların Ermenistan'ı çöküşün eşiğine getirdiğini belirtti. Ermeni silahlı kuvvetleri "Her şeyin bir sınırı var" mesajını paylaşarak Başbakan Paşinyan'dan ve hükümetten istifasını talep etti. Paşinyan ilk açıklamasında "Bu bir darbe girişimidir" diyerek, istifa çağrılarını reddedip destekçilerini sokağa çağırdı.
CUMHURBAŞKANI'NDAN VETO
Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu. Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ise Genelkurmay Başkanının görevden alınmasıyla ilgili belgeyi imzalamadı.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Başbakan Paşinyan'ın genelkurmay başkanının görevden alınması yönündeki kararını reddetmişti.
PAŞİNYAN GÖREVDEN ALINDIĞINI AÇIKLADI
Reuters'ın son dakika koduyla duyurduğu habere göre, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ikinci defa Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın görevden alındığını açıkladı.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, muhtıra veren Onik Gasparyan’ın bugünden itibaren Genelkurmay Başkanlığı görevinin son bulduğunu açıklarken, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan Paşinyan’ın Gasparyan’ı görevden alan kararnamesini Anayasa Mahkemesine taşıdı.
Ermenistan Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre, Paşinyan, Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Gasparyan’ın görevden alınmasıyla ilgili kararnameyi imzalamadığını hatırlatarak, yasalar gereği Sarkisyan’ın kararnameyi Anayasa Mahkemesine de zamanında götürmediğine dikkat çekti.
Paşinyan, "Bugünden itibaren Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan görevinden alınmış sayılıyor." ifadesini kullandı.
Ermenistan Cumhurbaşkanlığından daha önce yapılan açıklamada, söz konusu kararnamenin Anayasa Mahkemesine götürülmesi için belirli bir süre olmadığı savunulmuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI
Paşinyan’ın ardından Cumhurbaşkanlığı, Sarkisyan’ın kararnamenin anayasaya ve süreçlerine uygun olup olmadığının tespit edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Anayasa Mahkemesinin yetkileri çerçevesinde, Gasparyan’ın görevden alınması konusunda kapsamlı bir inceleme ve karar verme imkanına sahip olduğuna dikkat çekerek, "Anayasa Mahkemesinin bu konudaki kararları ve alınabilecek önlemler, mevcut duruma ilişkin şu andaki ve gelecekteki süreçleri ciddi şekilde etkileyebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Sarkisyan, Anayasa Mahkemesinin en kısa sürede uygun kararı vermesinin mevcut krizin çözümüne katkı sağlayacağını vurguladı.
DARBE GİRİŞİMİNE EVRİLEN SÜRECE NASIL GELİNDİ?
Her şey 2. Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanmasıyla başladı. Ermenistan'da ordu ve hükümet yenilgiden birbirini sorumlu tuttu.
2016 yılında Rusya’dan satın alınan İskender füzeleriyle ilgili tartışma, tansiyonu daha da tırmandırdı.
Eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, savaş sırasında İskender füzelerinin zamanında kullanılmadığını söyledi. Paşinyan,"Kullanıldı ama hiçbir işe yaramadı" dedi.
Ardından da genelkurmay başkanı yardımcısını görevden aldı. Ordu Paşinyan'ın bu açıklamalarına muhtırayla yanıt verdi.
Ordu Paşinyan'ı istifaya çağırdı
Kaynak: Haber Global TV