'Saldırganın elinde otomatik silah var' | Amerikan polisi de artık güvende hissetmiyor
Amerikan ordusunun Vietnam Savaşı'nda kullanması için hazırlanan AR-15 tüfekleri ülkede en çok satan silahlardan. Ancak AR-15 kullanma yetkisine sahip polislerin sayısı ise sınırlı. Bahse konu silahların yaygınlaşmasıyla polisler kendilerini güvende hissetmediklerini söylemeye başladı.
ABD'de geçtiğimiz hafta bir okulda toplu katliam gerçekleşmesi, ülkedeki ateşli silah, daha doğrusu otomatik tüfek meselesini tekrar gündeme getirdi. Ancak bu sefer, normalde silahını çekme ve özellikle siyahilere ateş açma konusunda pek de çekinmeyen Amerikan polisi açısından...
Ülkede AR-15 isimli uzun namlulu silah son günlerde çokça tartışılıyor. ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarından The Wall Street Journal, internet sitesinde sadece AR-15'lerle ilgili haberlerin yer aldığı bir köşe bile hazırladı. Peki neden?
AR-15, Amerikan askerlerinin Vietnam Savaşı'nda kullanması için tasarlanmış uzun namlulu bir ordu tüfeği. Ancak verilere göre, AR-15 şu an ülkede en çok satan otomatik silah. ABD'deki neredeyse bütün büyük silah markalarının hepsinin kendi AR-15 versiyonu mevcut. Tüfek, silah satış mağazalarının reyonlarında ve web sitelerinde en çok öne çıkan ürünlerden biri.
Ordu için hazırlanmış bir silahın sivillerin kullanımına açılmasına itirazlar olsa da her 20 Amerikalının birinde AR-15 mevcut. Burada ufak bir parantez açıp, ABD'de 1986-2017 yılları arasında yaklaşık 1.5 milyon kişinin silahlı saldırılarda hayatını kaybettiğini belirtmek gerekiyor. Bu sayı, 1775'teki Amerikan İç Savaşı'nda hayatını kaybeden asker sayısından fazla.
AR-15'in bu kadar yaygın olması da Amerikan polisinin bu konuda daima tetikte olmasını gerektiriyor ve ABD medyasında çıkan haberlerde Amerikan polisinin artık kendini güvende hissetmediğine ilişkin röportajlar yer alıyor. Okullara yapılan saldırıların çoğunda saldırganın otomatik silah taşıdığının tespit edilmesi durumunda SWAT ekibinin (yüksek riskli operasyonları gerçekleştirmek için eğitilen taktik birimi) olay yerine gelmesi bekleniyor. Çünkü saldırganlar, toplu katliamları bu tarz silahlarla gerçekleştiriyor ve devriye ekipleri olaylara müdahale etmede yetersiz kalıyor.
Geçen yıl Mayıs ayında Teksas'taki bir ilkokula düzenlenen saldırı da meselenin uzun süre tartışılmasına neden olmuştu. Olayda saldırganın elinde AR-15 olduğunu gören polis ekipleri müdahale için SWAT ekibini beklemiş ve saldırgana müdahale edilinceye kadar bir saatten fazla süre geçmişti. Olayda, saldırgan dahil 22 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. Saldırgan, Salvador Ramos'un 18 yaşında olduğu açıklandı.
Daha önceden ordu tipi bu tarz silahları kullanmaktan kaçınan bazı emniyet birimleri, bahse konu silahların giderek yaygınlaşmasından ötürü son yıllarda rütbeli personeline AR-15 ve diğer otomatik silahları temin etmeye başladı. Polis memurlarının çoğu silah konusunda yetersiz oldukları kanaatinde. Her ne kadar bazı personel AR-15 taşıma yetkisine sahip olsa da polislerin, şiddet kullanmaktan uzak durmaları talebi ve aniden bir toplu katliama müdahale etmeleri ihtimali arasındaki dengeyi kurabilmeleri gerekiyor. Burada da polis akademisindeki eğitimlerin niteliği devreye giriyor.
Eastern Kentucky Üniversitesi'nde polislerin silahlandırılması konusunda çalışmalar yürüten hukuk profesörü Pete Kraska, “Polis akademileri genelde uzun namlulu silahların eğitimi konusunda yeterli ekipmana sahip değil” demekte. Yıllar önce emniyet teşkilatının bazı taktik silahlara geçiş yapmasına karşı çıktığını ifade eden Kraska, “Ancak, toplu katliamların artmasıyla ve bu silahları açıkça taşıma konusundaki kanunların gevşetilmesiyle, emniyet güçlerinin de bu 'silah yarışlarına' dahil olması gerektiğini söylemek gayet mümkün. Çünkü toplumda silahlanma iyice arttı.”
NEDEN YASAKLANAMIYOR?
ABD'de Anayasa vatandaşlarına silah taşıma hakkı veriyor. Ülkede, pek çok eyalette ehliyet sahibi olup araba sürebilmek için 25, alkollü içki satın alabilmek için 21 yaşında olmak gerekiyor ancak tüfek satın alabilmek için 18 yaşında olmak yeterli. Toplu katliamlar ve silahlı saldırılar ABD'nin çözemediği bir mesele. Çünkü konu bir noktada siyasileşmiş durumda; silah satışının serbest olması gerektiğini savunanlar bunun kendilerine sunulan anayasal bir hak olduğunu ileri sürüyor. ABD'de silah satış kuralları pek çok ülkeye göre bir hayli geniş. Bu da özellikle açık hedef olan okullara ve ibadethanelere sık sık saldırı gerçekleştirilmesiyle sonuçlanıyor.
ABD'de geçtiğimiz yıl toplam 695 toplu katliam gerçekleşti, bahse konu olaylarda saldırganlar da dahil olmak üzere 762 kişi öldü, 2 bin 902 kişi yaralandı.
Kaynaklar: The Washington Post, The Guardian, texastribune.org, Haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel