Batı ile denge politikası kuran bir ülke: Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımları dikkatle izlerken Rusya'ya yaptırım uygulamıyor. Bir taraftan da bu ülkedeki bazı yatırımlarını askıya alıyor.

Son Güncelleme:

Ukrayna savaşı başladığından bu yana batılı ülkeler Rusya'ya ağır ekonomik yaptırımlar uyguluyor. Rus bankaları uluslararası para transfer ağından (SWIFT) çıkarılırken, önde gelen Rus oligarkların bu ülkelerdeki varlıklarına el konuldu. Ancak batı ile iyi ilişkileri olan ve Ortadoğu'nun finans merkezlerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu yaptırımlara katılmamayı tercih etti.

Batı ile denge politikası güden BAE yönetiminin, bir yandan da Rusya ile ilişkilerini daha da üst seviyeye taşımak istediği ABD basını tarafından öne sürülüyor. Bu dönemde ise herkesin yakından tanıdığı bir isim ön plana çıkıyor. BAE lideri Halife Bin Zayed El Nahyan'ın kardeşi ve ülkenin Başbakan Yardımcısı olan Şeyh Mansur Bin Zayed El Nahyan.

SES GETİREN YATIRIMLARI VAR

51 yaşındaki iş insanını pek çok insan sahibi olduğu ünlü İngiliz futbol kulübü Manchester City'den tanıyor. Virgin Galactic ve Daimler gibi şirketlerde ülkenin hisseleri varken kendisi de BAE Varlık Fonu'nu yönetim kurulu başkanı. Ayrıca BAE Başbakan Yardımcısı ve Kraliyet Ailesi'nin önemli bir mensubu.

Rusya ile ilişkilerde Şeyh Mansur Bin Zayed El Nahyan ön plana çıkıyor. Şeyh Mansur'un Rus iş adamları ile temasa geçtiği ifade ediliyor. Yetkililer El Nahyan'ın uzun zamandır bu görevi yürüttüğünü ancak savaş nedeniyle işlerin çok daha karmaşıklaştığını da ifade ediyor. BAE'nin Rusya'ya herhangi bir kısıtlama getirmemesi batılı ülkeler tarafından dile getiriliyor.

Birleşik Arap Emirliği yetkilileri, Abu Dabi'nin uluslararası hukuka saygı duyduğu ancak belirli ülkeler tarafından uygulanan kısıtlamaları takip etmesi gerekmediği belirtiyor. Yetkililer, BAE'nin kendi politikalarını benimseme hakkına sahip olduğunu ve bu yönde bir tavır sergilediklerini söyledi.

RUSYA VE BATI ARASINDA DENGE POLİTİKASI 

Ancak bu yaklaşım batılı ülkeler arasında endişe yarattı. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun BAE yönetimi ile yaptığı görüşmede Washington'un Rus oligarkların varlıklarını BAE'ye taşıma konusundaki endişelerini dile getirdiğini kaynaklar ifade ediyor.

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusların paralarını BAE'ye taşımanın yanında, bu ülkeye yatırım yapmaya istekliği olduğu da konuşulanlar arasında. Kimi Ruslar, emirliğin diğer önemli kenti Dubai'de lüks malikaneler almak için emlakçıları dolaşırken, bazılarının da sıkça en pahalı markaların dükkanlarında alışveriş yaparken görüldüğü belirtiliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri öte yandan batılı müttefiklerinin politikalarına ve yaptırım kararlarına karşı hassas davranmaya dikkat ediyor. Bir finans panelinde yatırım fonu Mubadala Investment Co.'nun CEO'su Haldun El Mubarek, Mubadala'nın şimdilik Rusya'ya olan yatırımlarını askıya alacağını ve yeni yatırım yapmaktan kaçınacağını söyledi. Mubarek'in bu açıklaması İngiliz, ABD'li ve Avrupalı yetkilileri rahatlatmaya yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

BAE'de yaşayan akademisyen Abdulkhaleq Abdulla, "Arkadaşlarımız ve müttefiklerimiz arasında bir çatışma var" dedi ve ekledi: “Washington'la ilişkiler için elimizden geleni yapıyoruz ama aynı zamanda kendi politikalarımızı da uygulayacağız. Ayrıca Batı'da da yatırımları olan çok sayıda oligark var."

BATI İLE ARADA SOĞUKLUK MU VAR? 

BAE ne kadar batılı ülkeler ile bir denge politikası kursa da ABD ile arası Yemen'deki savaş nedeniyle eskisi kadar iyi değil. Emirlik ABD'nin kendilerine Yemen'deki Husilere karşı yeteri kadar silah yardımı yapmadığını iddia ediyor. Bir başka neden ise BAE'nin Suudi Arabistan ile beraber ABD'nin petrol üretimi artırma taleplerini şimdiye kadar geri çevirmesi.

Bir diğer huzursuzluk yaratan konu ise daha önce yaptırıma uğramış kişilerin ülkeye para akışı ile ilgili. Küresel bir kara para aklama karşıtı kuruluş olan Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü'nün Mart ayında ülkeyi gelen parayı yeterince sıkı bir şekilde izlemediği için 'gri listeye' koydu. Bu durum da mevcut hükümet üzerindeki baskıyı artırmış durumda.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Bloomberg'de 'Manchester City’s Owner Helps Usher More Russian Tycoons to UAE' başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

 Ek Kaynak: Bloomberg BusinessWeek

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber