Aşılamada zirve el değiştirdi! İlk sıraya çıktılar ama 20 Ağustos'ta kısıtlama geliyor!
Birleşik Arap Emirlikleri, Şeyseller'i geride bırakarak dünyadaki aşı yarışında ilk sıraya oturdu. Nüfusunun yüzde 72.1'ini aşılayan BAE, bununla birlikte 20 Ağustos'ta aşı olmayanları kısıtlayacak bir uygulamayı yürürlüğe koyacak ancak önce aşılması gereken bir sınır var...
Koronavirüs ile mücadelede tüm dünya ülkeleri toplumsal bağışıklığa ulaşmak için aşılama programlarını mümkün olan en hızlı şekilde sürdürmeye ve noktalamaya çalışıyor. Büyük nüfuslu ülkeler ve aşı tedariği sorunu yaşayan ülkeler yarışta bu özelliklerini kendileri için bir handikap olarak önlerinde buluyor.
Bu handikapların ikisini de yaşamayan ülkeler de var. Birleşik Arap Emirlikleri de bu ülkelerin başında gelmekte. Salgın sürecinin başından bu yana önce test programında yoğun bir şekilde test yaparak öne çıkan Körfez ülkesi aşıda da öne çıktı ve dünyada ilk sıraya yerleşti.
İLK SIRADA ŞEYSELLER VARDI
Bloomberg'ün aşı takip sistemine göre 15.5 milyonu aşkın doz aşı uygulayan BAE, Şeyseller'i geçerek ilk sıraya yükseldi. Peki Şeyseller nasıl ilk sırada yer alıyordu? Şöyle ki; ada ülkesi Şeyseller'in nüfusu yaklaşık 100 bin.
Haliyle aşıya ulaşabildiği noktada, dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan turizm cenneti Doğu Afrika ülkesi kolaylıkla nüfusunun 71.7'sini aşıladı. Nüfusunun önemli bir kısmı yabancı çalışanlardan (expat) oluşan yaklaşık 10 milyon nüfuslu Körfez ülkesi ise yüzde 72.1'e ulaştı.
BAE'deki vakaların yine de yüksek olduğunu söylemek mümkün. Geçen hafta ABD, ülke için seyahat uyarısını en yüksek seviyeye çıkardı. Suudi Arabistan geçici olarak ülkeye seyahatleri yasakladı. BAE aynı zamanda ocak ayından bu yana Birleşik Krallık'a seyahatlerde “kırmızı listede” bulunuyor.
YÜKSEK AŞILAMA ORANINA RAĞMEN
Şubat ayında yaklaşık 4 bin vaka ile zirvenin görüldüğü ülkede marttan beri günlük vaka sayısı 2 bin civarında seyrediyor. Buna rağmen ülkenin dünyada nüfusuna oranla en çok PCR testi uygulayan (ülkede pek çok farklı noktada test yapılıyor?) ülkelerden biri olduğunun ve en düşük ölüm oranlarından birine sahip olduğunun altını çizmek önemli.
Worldometers verilerine göre Birleşik Arap Emirlikleri şu ana kadar 58.8 milyon test uyguladı. Bu nüfusu 10 milyonu aşkın ülkeler arasında BAE'yi ilk sıraya yerleştiriyor. Test sayısında nüfusu 5 milyonu aşkın ülkeler arasında ise BAE; Danimarka ve Avusturya'nın ardından üçüncü sırada.
Ve ülke, diğer ülkelerden farklı olarak geçen sene uyguladığı karantinanın ardından bir daha karantinaya gitmedi. Başkent Abu Dabi'de ağustos ayından bu yana bazı kısıtlamalar sürüyor. Ancak en etkili kısıtlama planı Ağustos ayının sonlarında hayata geçecek.
The Abu Dhabi Emergency, Crisis and Disasters Committee has approved allowing only those vaccinated to enter some public places, after vaccinating 93 per cent of target groups in the emirate and to preserve public health. pic.twitter.com/KUGz9YWqTa
— مكتب أبوظبي الإعلامي (@admediaoffice) June 28, 2021
Abu Dabi medya ofisinin yaptığı resmi açıklamaya göre 20 Ağustos 2021'den itibaren bazı kamusal alanlara sadece aşı olmuş insanlar girebilecek. Acil Durum Kriz ve Afet Komitesi, geçen pazartesi yaptığı açıklamada Abu Dabi'deki üniversitelere, okullara, kreşlere, spor salonlarına, alışveriş merkezlerine, otel ve resortlara, müzelere, parklara, kafe ve restoran gibi rekreasyon alanlarına erişimin 20 Ağustos'tan itibaren kısıtlanacağı ifade edildi.
Kural aşıdan muaf olanları ve 15 yaş altı çocukları kapsamayacak. Hükümetin açıklamasında kararın yürürlüğe girebilmesi için nüfusun en az yüzde 93'ünün aşılanması gerekiyor. BAE'nin bu hızıyla yüzde 93 hedefine belirlenen zamanda ulaşacağı tahmin ediliyor.
TEPKİ VAR, ANCAK...
Sırası gelip aşı olmayanları kısıtlamayı hedefleyen bu karar, sosyal medyada aşı karşıtı kesim tarafından tepki çekse de geri adım atılması beklenmiyor.
Dubai için ise bir kısıtlamadan bahsetmek mümkün değil. Hayatın devam ettiği ve dünyanın sayılı turizm lokasyonlarından biri olmasının yanı sıra Orta Doğu'nun finans merkezi olarak da gösterilen Dubai, ekim ayında geçen yıl ertelenen Expo 2020'ye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Emirlik, Expo dolayısıyla 25 milyon tekil ziyaretçi ve milyarlarca dolar gelir elde etmeyi bekliyor.
Haziran ayının son günlerinde Moderna aşısına onay veren ülkede Pfizer/BioNTech ve AztraZeneca aşıları da kullanımda. Ancak aşılama programının yükünü çeken ülkenin kendisinin de ürettiği Çin menşeli Sinopharm aşıları. Öte yandan hükümet, iki doz Sinopharm aşısı olan bireylere üçüncü doz için de randevu vermeye başlayacak.
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Bloomberg, Worldometers
Kaynak: Web Özel