Rusya, Herson'un diğer yakasına çekiliyor! Yenilgi mi tuzak mı?

Rus güçleri, savaşın başında ele geçirdikleri kritik şehir Herson'daki savunma hattını, Dnipro Nehri'nin doğu yakasına çekeceklerini açıkladı. Ukrayna ise bir kesimin yenilgi olarak yorumladığı ve Rusya devlet televizyonundan yayınlanan geri çekilme açıklamasının bir tuzak olabileceğini düşünüyor.

Son Güncelleme:

Rusya Savunma Bakanlığı, çarşamba günü kritik Herson şehrindeki savunma hattının Dnipro Nehri'nin sol (doğu) yakasına çekileceğini açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin'in, Ukrayna'daki savaşla ilgili son gelişmeleri, Savunma Bakanı Sergey Şoygu başkanlığındaki yetkililere aktardığı toplantıda Surovikin, ağır bombardıman nedeniyle Dnipro Nehri'nin batısındaki (sağ) pozisyonların savunulamaz hale geldiğini açıklıyor ve şunları söylüyordu:

“Ukrayna birlikleri Kakhova barajına yönelik topçu atışlarına devam ediyor ve bu durum bölgede sel baskını nedeniyle önemli kayıplara yol açabilir. Savunma hattının Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekilmesini öneriyorum.”

Şoygu ise bu teklifi “Birlikleri çekmeye devam edin; birliklerin, silahların ve teçhizatın Dnipro Nehri'nin diğer kıyısına güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamak için tüm önlemleri alın” sözleriyle kabul ediyordu. Kremlin'e yakın kaynaklara göre Vladimir Putin'in toplantıda bulunmaması da oldukça anlamlı.

Rusya devlet televizyonundan yayınlanan bu toplantı, dünyanın dört bir yanında Rus kuvvetleri adına çarpıcı bir yenilgi olarak yorumlanırken Ukraynalı yetkililer ise sevinç yaşamak için erken olduğu görüşünde. Olası bir tuzağa karşı temkinli davranmak isteyen Ukraynalı güçler, Rus kuvvetlerinin durumundan henüz emin olmadıkları konusunda uyarılarda bulunurken bir çekilme hareketinin de aşikar olduğunu ifade ediyorlar.

Zelenski'nin yardımcısı ve politik danışmanı Mihaylo Podolyak, “Rusya, Herson'u bir 'ölüm şehrine' dönüştürmek istiyor. Rus ordusu her yeri mayınlıyor” derken Rusya'nın Herson'dan 'çekildiğini' söylemek için çok erken olduğunun altını çiziyor.

Bununla birlikte söz konusu çekilme 24 Şubat'ta başlayan savaşta Rusya'nın yaşadığı en ciddi sorun olarak yorumlanmakta. Zira savaşın ilk günlerinde ele geçirilen önemli liman ve sanayi şehri Herson, işgalin stratejik ve sembolik bir ödülü olarak görülüyordu. Herson, Rus kuvvetlerinin Karadeniz hattında Odessa'ya kadar ilerleyiş planında bir üs görevi görmesi en muhtemel şehir olarak öne çıkıyordu.

'EN CİDDİ ASKERİ YENİLGİ'

Rus ordusu tarafından mart ayının başında işgal edilen Herson, ay sonuna doğru büyük ölçüde Rus güçlerinin eline geçmişti. Şehrin panolarında “Rus tarihine sahip bir şehir” sloganının yazdığı mesajlar yer alıyor, Rusya bayrakları ve Vladimir Putin'den alıntılar da şehrin dört bir yanında boy gösteriyordu.

Rus askeri analist Boris Rozhin geri çekilmeyi değerlendirirken “Bu, Rusya Federasyonu'nun kurulduğu 1991'den bu yana Rusya'nın en ciddi askeri yenilgisi” ifadelerini kullanıyor ve “Büyük şehirler ele geçirilemez ve kış savaşları esnasında bir ilerleme kaydedilemezse söz konusu askeri gerilemeler, yaptırımlardan çok daha büyük bir iç hoşnutsuzluğa neden olur” tespitinde bulunuyor.

Volodimir Zelenski'nin yardımcısı ve politik danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın geri çekilmesinin bir tuzak olabileceğini ifade etti. Fotoğraf: Reuters

Siyasi analizler hazırlayan R.Politik adlı kuruluş için Vladimir Putin ve Rusya başlıklarında araştırmalar yapan Tatiana Stanovaya ise “Bu, benim görüşüme göre Putin'in ne kadar pragmatik olduğunu ispatlıyor. O, düşündüğünüz kadar deli değil” ifadelerini kullanıyor.

'ABD'DEN MÜZAKERE VURGUSU'

Burada Stanovaya'nın vurgu yaptığı nokta müzakereler. ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında bu konu hakkında, “Ukrayna'nın uzlaşmaya istekli olup olmadığını göreceğiz” derken müzakerelere girmenin veya taviz vermenin tamamen Ukraynalılara bağlı olduğunu dile getiriyordu.

“İkisi de yaralarını saracak, kış boyunca ne yapacaklarına karar verecek ve taviz verip vermeyeceklerine karar verecek” diyen Başkan Biden, Rusya'nın Herson'da bir geri çekilmeye gideceğini de dile getirirken “Bu, Rus ordusunun bazı gerçek sorunları olduğunun kanıtı” yorumunu yapıyordu. Hem Şoygu hem de Surovikin'in askerler için endişe duyduklarını dile getirmesi de bu noktada dikkat çeken bir detay olarak öne çıkıyor.

Tüm bunların yanında Podolyak, TV'den yayınlanan toplantının bir kurmaca olabileceğinin de altını çiziyor. Podolyak'a göre Rusya'nın planı, şehri Dnipro'nun diğer yakasından bombalamak. Öte yandan Rus güçleri bir süredir bölgede yaşayan Rusları doğuya hareket etmeleri yönünde uyarmaktaydı. Bu detay da Ukraynalı yetkilileri çekilmenin bir tuzak olabileceği konusunda düşündürmekte.

Kaynaklar: The New York Times, Reuters, NPR, ABC News, Telegram

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber