Reisi'nin ölümü nedeniyle taziye mesajları

İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ve 7 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından dünya liderlerinden taziye mesajları geldi.

Son Güncelleme:

NATO'dan helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı Reisi için başsağlığı mesajı


NATO, helikopter kazasında yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan için başsağlığı mesajı yayımladı.

NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Reisi ve Abdullahiyan dahil helikopter kazasında hayatını kaybedenler için İran halkına başsağlığı diledi.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL'DEN TAZİYE MESAJI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından da yazılı açıklamada yapıldı.

Açıklamada, "AB, pazar günü meydana gelen trajik helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer İranlı yetkililer için taziyelerini sunar." ifadesine yer verildi.

Borrell, "tüm kurbanların aileleri ve kazadan etkilenen İran vatandaşlarına" başsağlığı diledi.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV'İN TAZİYE MESAJI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "İran, hayatı boyunca ülkesine özveri ve sadakatle hizmet eden seçkin bir devlet adamını kaybetti. Onun aziz hatırası her zaman kalbimizde yaşayacak. Bu üzücü günde İran halkına sabır ve metanet diler, acılarını paylaştığımızı ifade eder, merhumun ailelerine, yakınlarına başsağlığı dilerim." ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANI BAYRAMOV'DAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: "İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı sevgili dostum Hüseyin Amir Abdullahiyan ile diğer yetkililerin ölüm haberi beni derinden sarstı. Bu trajik kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, dost İran halkına başsağlığı diliyorum."

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV'DAN TAZİYE

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığına taziye mesajı gönderdi.

Lavrov, mesajında Reisi, Abdullahiyan ve diğer kişilerin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesini "derin üzüntüyle karşıladıklarını" belirtti.

Ölenlerin seçkin siyasi kişiler, İran devletinin çıkarlarını savunan "gerçek vatanseverler" olduğu değerlendirmesinde bulunan Lavrov, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya'da Reisi ile Abdullahiyan gerçek güvenilir dost olarak biliniyordu. Onların karşılıklı yarar sağlayan Rusya-İran işbirliğini ve güvene dayalı ortaklığı güçlendirmedeki rolleri paha biçilmez. Ölenlerin aile ve yakınlarına, İran halkına içten başsağlığı diliyoruz. Bu kederli zamanda düşüncelerimiz ve kalbimiz sizinle."

AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI MICHEL

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan'ın ölümünden dolayı içten taziye dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

PAKİSTAN'DA YAS İLAN EDİLDİ

Pakistan Başbakanı Şerif'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Pakistan hükümeti ve halkıyla birlikte bu korkunç kayıp dolayısıyla İran ulusuna en derin taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Şehit ruhlar ilahi huzur içinde yatsınlar. Büyük İran milleti bu trajedinin üstesinden geleneksel cesaretiyle gelecektir. Pakistan, Cumhurbaşkanı Reisi ve arkadaşlarına saygı ve kardeş İran'la dayanışma göstergesi olarak bir günlük yas ilan edecek ve bayrağını yarıya indirecektir" denildi.

HAMAS

Hamas tarafından yapılan açıklamada İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney'e, İran hükümetine ve İran halkına "bu büyük kayıp" için "en derin taziye ve dayanışma dilekleri" iletildi.

Ölen İranlı liderlerin Filistin davasını ve İsrail'e karşı direnişi destekledikleri için övüldüğü açıklamada, İran'ın "köklü kurumlarının" "bu büyük kaybın yansımalarının" üstesinden gelmesini sağlayacağına duyulan güven ifade edildi.

LUKAŞENKO’DAN İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY’E TAZİYE MESAJI

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililerin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle İran dini lideri Ali Hamaney’e taziye mesajı gönderdi.

Lukaşenko, mesajında söz konusu haberi derin bir üzüntüyle karşıladığını belirterek, kazada hayatını kaybeden devlet yetkililerinin İran’ın uluslararası arenada yüksek statüsünün güçlenmesine ve büyümesine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Belarus lideri Lukaşenko, "Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, tüm hayatını İran halkına özverili şekilde hizmete adamış bilge bir lider olarak tarihe geçecektir." ifadesini kullandı.

Reisi’nin Belarus’un gerçek dostu olduğunu ve iki ülke işbirliğinin gelişmesine büyük önem verdiğini hatırlatan Lukaşenko, "Onun adı sonsuza kadar ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin tarihçesinde yer alacak. Belarus halkı ve kendi adıma kurbanların ailelerine, yakınlarına ve İran halkına en içten dileklerimle destek ve taziyelerimi sunuyorum." açıklamasında bulundu.

Sonraki Haber