Protestoları şiddetlendirecek... 'Kral'a ihanet'ten ilk tutuklama!

Tayland'da bir öğrenci, hükümet ve monarşi karşıtı protestolar sırasında Kral Maha Vajiralongkorn'in portresine zarar verdiği gerekçesiyle tutuklanırken, Kasım ayında tekrar yürürlüğe giren "Kral'a ihanet" yasası kapsamında tutuklanan ilk protestocu oldu.

Son Güncelleme:

Tayland’da hükümet, geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden hükümet ve monarşi karşıtı gösterilere katılanları cezalandırmak için “Kral’a ihanet” (les-majeste) yasasını 2 yılın ardından tekrar yürürlüğe sokmuştu. Kraliyet ailesine hakaret etmeyi suç sayan yasa kapsamında ülkede şu ana kadar en az 40 protestocu suçlanırken, en son suçlama ise 21 yaşındaki bir üniversite öğrencisine yapıldı.

Başkent Bangkok’ta bulunan Thammasat Üniversitesi’nde eğitim gören Sirichai Nathuang, hükümet ve monarşi karşıtı protestolar sırasında Kral Maha Vajiralongkorn’in şehrin neredeyse her yerinde yer alan portrelerinden birine sprey boya ile yazı yazarak zarar verdiği gerekçesiyle tutuklandı.

Nathuang’ın avukatı Noraset Nanongtoom, Kasım ayından bu yana söz konusu yasayı ihlal etmekle suçlanan 40 kişiden hiçbirinin tutuklanmadığını söyledi. Noraset ayrıca, üniversite öğrencisinin “Kral’a ihanet” yasasını ihlalden tutuklanan ilk protestocu olduğunu açıkladı.

Tayland Ceza Kanununun Kral'a ihanet suçunu düzenleyen maddeleri uyarınca monarşiyi eleştirenlere 15 yıllık hapis cezaları verilebiliyor.

HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLAR

Tayland'da hükümet karşıtları, tartışmalı 2019 genel seçiminin ardından muhalefetteki İleri Gelecek Partisinin kapatılarak meclisten ihraç edilmesi üzerine 14 Aralık 2019'da protestolara başlamıştı.

29 Ekim'de Başbakan Prayut, protestocuların taleplerinden bazılarına olumlu cevap vererek, hükümetin atadığı senato üyelerinin genel seçimlerden sonra parlamentodaki başbakanlık oylamasına katılmasını sağlayan düzenlemenin kaldırılacağını açıklamıştı.

Siyasette askeri vesayet ve monarşinin baskılarına karşı çıkan farklı muhalif gruplar, kendi oluşturduğu anayasal değişiklikler sayesinde iktidarını sürdüren askeri cunta hükümetinin istifasını, adil seçimler için anayasada reform yapılmasını ve monarşinin dokunulmazlığının kaldırılarak hukukun üstünlüğüne tabi kılınmasını talep ediyor.

Kaynak: İHA

Sonraki Haber