Omicron varyantına dair flaş sözler: 'Bu panik neden anlamıyorum?'

Uzmanların ciddi bir kısmı kesin konuşmamakla birlikte Omicron varyantının Delta'ya nazaran daha hafif geçtiğini aktarıyor. Lakin özellikle Birleşik Krallık'ta hükümetin panik havası estirdiği yönünde iddialar gündemi meşgul ediyor. En ciddi eleştiri ise Omicron'un doğum yeri Güney Afrika'dan!

Son Güncelleme:

Profesör Sir Chris Whitty, 2021'in son ayında yaptığı açıklamada “Omicron hakkında bilmediğimiz birkaç şey var” ifadelerini kullanmış ve “Ancak bildiğimiz her şey kötü” demişti. Varyantın ilk kez tespit edildiği Güney Afrika'daki bilim insanları o dönem baskın olan Delta varyantına nazaran Omicron'un daha az şiddetli olduğunu öne sürmüşlerdi. Hatta şu an dahi elde edilen bulgular o tespiti kesin olmamakla birlikte destekliyor.

Sir Whitty hala kararlı bir şekilde Güney Afrika'dan gelen verileri reddediyor. Ancak buna rağmen yılın son günlerinde kapanma beklenirken Covid kuralları dünya genelinde hafiflemeye devam ediyor. Birleşik Krallık'ta rekor seviyede artan vaka sayısına rağmen NHS bir sıkışma yaşamıyor. Ventilatöre ihtiyaç duyan hasta sayısı geçen yıl görülen zirvenin dörtte biri seviyesinde.

DİKKAT ÇEKEN BİR SORU!

Özellikle Birleşik Krallık'ta sağlık otoritesi Güney Afrika'dan gelen verileri söylemler noktasında adeta görmezden geliyor. Ülke genelinde meşru olarak yayılan soru, hükümetin korkuyu bir kez daha bir kontrol yöntemi olarak kullanıp kullanmadıkları üzerine.

Bu soruyu soranlardan biri de Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı Dr. Angelique Coetzee. Dr. Coetzee, daha sonra Omicron varyantı olarak adlandırılan yeni varyantın ortaya çıktığını dünyaya ilk kez duyuran isimdi.

Çok daha tehlikeli olan Delta varyantına kıyasla Omicron'un “Çok hafif” semptomlara neden olduğunu öne süren Dr. Coetzee, Omicron'un “potansiyel olarak insanlığa yardımcı olabileceğini” de ifade ediyor ve dünyanın farklı noktalarından ancak en çok da Birleşik Krallık'tan gelen tepkilere şaşırdığını dile getiriyor:

“Bu paniğin neden olduğunu anlamıyorum. İngiltere'de yayılan korku... Güney Afrika'da aşı tablosundan dolayı Birleşik Krallık'a nazaran çok daha fazla hasta sayısı görmeliydik. İki doz aşı olanların oranı sadece yüzde 44. Hatırlatma dozlarına daha geçen hafta başladık. Şu ana kadar (bu varyantta) insanların çoğunluğunun hafif semptomları olacağını şimdiye kadar tespit edemediyseniz o zaman başka hangi kanıtları bekliyorsunuz?”

İLK KEZ GÖRMEZDEN GELMİYORLAR...

Lakin bu Birleşik Krallık'ta sağlık otoritelerinin yabancı meslektaşlarını ilk kez görmezden gelmeleri değil. 21 Şubat 2020'de Venedik yakınlarındaki İtalyan köyü Vo' Euganeo, ülkedeki Covid kaynaklı ilk can kaybı görüldükten sonra sıkı bir karantinaya girmişti.

Bütün köy teste tabi tutuldu ve pozitif vakaların yüzde 40'ında hiçbir semptom görülmediği tespit edildi. Bu asemptomatik bulaşın kanıtı olarak kabul edilecekti ancak Birleşik Krallık bu uyarıları görmezden geldi. Asemptomatik bulaşa dair önlemlerin çok geç alınması hala ülke genelinde akıllarda yer tutmakta.

Öte yandan Boris Johnson, Omicron'a dair “Bunun bir şekilde virüsün daha hafif bir versiyonu olduğu fikrini bir kenara bırakmamız gerek” diye konuşmuştu. Bu noktada Boris Johnson'ın yalnız ve tamamen haksız olmadığını da vurgulamak şart.

Türkiye'de ve dünyada pek çok bilim insanı, Omicron'a dair bu tarz rehavet yaratacak rahatlatıcı ifadeleri kullanmak için çok erken olduğunu vurguluyor. Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan isimlerden Prof. Dr. Bülent Ertuğrul şu ifadeleri kullanmıştı:

“Sürü bağışıklığına izin verirsek, yine çok fazla insan birdenbire enfekte olur, sağlık sistemi tıkanır. Yavaş yavaş olursa bir umut olabilir ama 'Herkese bulaşsın bağışıklık oluşsun' gibi bir durumda hiçbir sağlık sistemi dayanamaz.”

'HAFİF' DEĞİL 'DAHA AZ ŞİDDETLİ'

Hala aşı süreçleri tamamlanmamış, hatırlatma dozunu olmamış veya hiç aşılanmamış bireyler ile risk altında. Bununla birlikte dünya genelinde Omicron'a dair yapılan çalışmalarda “Hafif” yerine “Daha az şiddetli” gibi bir ifadenin kullanıldığı da gözlerden kaçmıyor.

Bir Korku Hali: Birleşik Krallık Hükümeti, Kovid-19 Pandemisi Sırasında Korkuyu Nasıl Bir Silaha Dönüştürdü adlı kitabın yazarı Laura Dodsworth, özellikle Birleşik Krallık tarafından uygulanan politikayı “dilsel manipülasyon” olarak adlandırıyor ve “Hafif kelimesinin atlanması bir kaza değil” diye konuşuyor.

Elbette bilim insanlarının büyük bir çoğunluğu sadece net verilerle hareket edip temkinli olmak adına yakın gelecekte ortaya çıkacak sonuçları bekliyor. Ancak varyanta dair en kasvetli tahminlerin gerçekleşmediği de aşikar. Manipülasyondan uzak bir tavır izlenmesi, gelecekte çıkabilecek dirençli bir varyanta karşı halkı tedbirlere ikna etmek için de oldukça faydalı olacaktır.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Telegraph'ta Gordon Rayner imzasıyla yayınlanan “From symptoms to transmission - why we must listen to South African scientists on omicron” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber