Omicron ile sürü bağışıklığı sağlanır mı? 'Hastalanma pahasına...'
Hafif seyrettiği düşünülen Omicron varyantı sürü bağışıklığı ile salgının sonunu getirir mi? Doktorlar bu konuda iki kez düşünüyor. Yavaş yavaş yayılırsa olumlu olabileceğini düşünüyorlar ancak hastalanma pahasına bu yöntemin tercih edilmesinden şüphe duyuyorlar.
Koronavirüs salgınının iki yılı geride kalırken, ülkeler aşılama çalışmalarını gün geçtikçe hızlandırmaya çalışıyor. Güney Afrika'da ortaya çıkan 'Omicron' varyantı ise yeni vaka rekorlarını ortaya çıkardı. Bütün Avrupa ve ABD'de Omicron varyantı kaynaklı vaka sayıları geçen hafta rekor üstüne rekor kırdı.
Dünya Sağlık Örgütü, 20-26 Aralık 2021 tarihleri arasında Avrupa'da Covid vakalarının yüzde 57 arttığını açıkladı. Fransa ve İngiltere'de son 24 saatte günlük en yüksek vaka seviyelerine ulaşıldı. Avrupa, Omicron varyantı nedeniyle sıkı tedbirlere geri dönme kararı aldı.
Yeni varyantla ilgili ortaya çıkan ilk sonuçlar, her ne kadar bu varyantın ölüm oranının düşük olduğunu gösterse de, hastalığın çok hızlı bulaştığını, ancak çok daha hafif seyrettiğini gösteriyor.
Omicron'un hafif seyretmesi ve çok hızlı bulaşması akıllara yine sürü bağışıklığına etkisini getirdi. 'Omicron varyantı hafif seyrediyorsa ve hızlı bulaşıyorsa herkese bulaşsa ve doğal bağışıklık kazansak olur mu?' sorusu akıllara geliyor.
'HASTALANMA PAHASINA...'
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, herkesin hastalanmasıyla sürü bağışıklığının gelişeceğini belirtti ama bunu istemediklerini söyledi. Eraksoy "Sürü bağışıklığı ile aşı olmamış kişileri bir bakıma hastalandırarak bağışık hale getirirsek, toplum bağışıklık düzeyi yükselir ve bundan bir yarar doğar ama bu hastalanma pahasına uygulanacak bir yöntem değil" şeklinde konuştu.
İNGİLTERE VE İSVEÇ ÖRNEĞİ
Eraksoy, "Pandeminin başında İngiltere ve İsveç doğal akışına bıraktı. Herkes hastalansın toplumsal bağışıklık oluşsun diye beklediler. Sonra baktılar ki bu iş olmuyor ve kural koymaya başladılar." ifadelerini kullandı.
Covid-19'un hafif geçirileceğinin bir garantisi olmadığını söyleyen Eraksoy, rahatsızlığın hayati tehlikesinin devam ettiğinin altını çiziyor. Profesör, "Hafif geçiyor diye de bir iyimserlik yaymanın anlamı yok" dedi.
AŞILI ÜLKE FARKI
Enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da 'Omicron ile birlikte sürü bağışıklığı oluşacak' görüşüne karşı. Ertuğrul, Omicron'un bugüne kadar yayıldığı ülkelerde aşılama oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Buna bağlı olarak aşısızlarda, hastaneye yatışlar düşük oluyor. O ülkelerdeki ölüm sayılarında da bir düşüş var, karşılaştırılma yapılınca geçmişteki kadar değil. En son bir çalışmada Omicron'un yoğun bakım yatış oranı, Delta'dan daha az olduğunu ve vaka sayıları içerisinde yüzde 6 olduğunu gösteriyor" diyor.
'YAVAŞ YAVAŞ İZİN VERMEK'
Prof. Ertuğrul, bu orana göre hastalığın bazı insanlarda hafif geçeceğini ancak ağır geçtiği zaman onların hastaneye yatışlarının da artacağını söyleyerek sağlık sisteminin böylesi vaka sayıları karşısında zorlanacağını aktarıyor. Ertuğrul, "Sürü bağışıklığına izin verirsek, yine çok fazla insan birdenbire enfekte olur, sağlık sistemi tıkanır. Yavaş yavaş olursa bir umut olabilir. Ama 'hafif seyrediyor, herkese bulaşsın bağışıklık oluşsun' gibi bir durumda hiçbir sağlık sistemi dayanamaz" ifadelerini kullanıyor.
'YOĞUN BAKIMLAR DOLU DEĞİL AMA HASTA KAYBEDİYORUZ'
Yoğun bakım uzmanı Prof. Dr. İsmail Cinel, sürü bağışıklığının faydası olabileceğini ama vatandaşlar için önceki risklerin devam ettiğini söyledi. Cinel, "Yoğun bakımlar hala çok fazla dolmamasına rağmen hastalar sepsis ve septik şok atakları ile kaybediliyor. O yüzden hala total rakamın vaka sayılarının 100 binlere gitmemesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ama gidecek gibi görünüyor."
Kaynak: Web Özel