'Ödemelerimi alamam, Rusya'dan gidiyorum!'
Özellikle Batılı teknoloji şirketlerinin Rusya'dan çıkması bu alanda uzman pek çok kişinin ülkeyi terk etmesine neden oldu. Batılı uzmanlara göre Rusya yetişmiş insan gücünün bir kısmını yurt dışına kaptırıyor. İstanbul, Belgrad, Tiflis, Bakü, Tel Aviv uçuşlarına yer bulmak son derece zor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere birçok ülke Rusya'ya ekonomik yaptırımlarını açıkladı. Batılı medya organları Rusya'da sınırların kapatılabileceği dedikodusunun ülke genelinde dillendirildiğini kaleme aldı. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov sınırların kapanmayacağını açıklarken, Batı ile iş yapan ancak ambargolardan dolayı işlerini sürdüremeyeceğini düşünen Ruslar ise ülkeyi terk ediyor. Rusya'da hava sahası açık olan İstanbul, Belgrad, Tiflis, Bakü, Tel Aviv uçuşlarına yer bulmak son derece zor. Helsinki'ye de tren biletleri tükenmiş durumda.
YAZILIMCILAR YURT DIŞINA GÖÇÜN BAŞINI ÇEKİYOR
Rusya'dan Microsoft, Twitter, Netflix ve Spotify gibi dijital platformlar da çekilme kararı aldı. Yabancı şirketler için çalışan binlerce Rus işsiz kaldı. Letonya'da ikamet eden Rus teknoloji yatırımcısı Konstantin Siniushin, “Bütün bu kişiler, ülkeden çıkma gerekçesi olarak mesleklerine gelebilecek yasakları anlatıyor çünkü hepsi hayatını yurt dışı odaklı bir işten kazanıyor.” dedi.
SOSYAL MEDYA'DAN PARA KAZANMAK ARTIK İMKANSIZ
Sadece yazılımcılar değil, hayatını sosyal medyadan kazanan reklamcılar, e-ticaret ile uğraşanlar ve sosyal medya fenomenleri de bu yaptırımlardan etkilendi. Rusya'nın Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarını yasaklamasıyla binlerce kişi gelirinden oldu. Ünlü televizyon yıldızı ve Instagram fenomeni Olga Buzova konuyla ilgili, “Bu postu yazarken ağlıyorum, bunların hepsi gerçek değil ve biz burada geriye kalacağız” yazdı. Statista'ya göre sadece Instagram'ın Rusya'da 60 milyon kullanıcısı bulunuyordu.
MEDYA ÇALIŞANLARI VE EĞİTİMCİLER DE KAÇIYOR
Geleceği hakkında soru işaretleri olanlar sadece dijital sektörlerde çalışanları değil. Eğitimciler ve medya çalışanları da ülkeden göç etmeye başladı. Kremlin'e muhalif bir yayın çizgisinde olan Mediazone'un Genel Yayın Yönetmeni Sergey Smirnov da bu kişilerin arasında. Putin'in 4 Mart'ta açıkladığı karşıtlarına yönelik ağır hapis cezalarını içeren kanunla birlikte Smirnov aracı ile Litvanya'ya gitme kararı aldı. Karısı ve üç çocuğunu geride bırakan Smirnov, “Büyük zorluklarla karşılaşıyoruz ama hiçbir şey Ukrayna'da yaşananlarla da karşılaştırılamaz.” dedi.
Moskova'da İngilizce dil eğitimi veren bir okul işleten Aleksei Trubetskoy da ülkeyi terk eden binlerce eğitimciden biri. Trubetskoy, “İşgal sabahı haberlere baktım ve bu ülkeden gitmem gerektiğini anladım” diyerek Sri Lanka'ya bilet aldığını söyledi.
ÜLKE EKONOMİSİNİN BEL KEMİĞİ YAPTIRIMLARIN ANA ODAĞINDA
Batılı ülkelerin yaptırımlarını en çok şüphesiz Rusya'nın bir numaralı gelir kalemi olan petrol ve doğalgaz endüstrisini etkileyecek. Almanya Kuzey Akım 2 projesini askıya alırken birçok ülke Rus petrol ve gaz devi şirketlerle anlaşmasını sonlandırdı. Soy ismini vermek istemeyen ve büyük bir Rus petrol şirketinde yönetici olan Anton, bu seferberlik ilanı söylentilerinin kendisini ve ailesini daha önce hiç bulunmadıkları bir ülkeye taşınmaya ittiğini söyledi.
BEYİN GÖÇÜ ARTIK RUSYA'NIN TEMEL SORUNU
Batı kaynaklı analizlere göre; Rusya'nın iki temel sorunu, en büyük gelir kalemleri olan doğalgaz ve petrolun hızla tükenmesi ve çalışan genç nüfusunun azalması. Elinde mesleği olan kalifiye Rusların yurtdışına göçü, kalifiye iş gücü bulmakta zorlanan Rus ekonomisi için ciddiye alınması gereken bir mesele. JP Morgan analistleri Rusya ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 35, yıl sonunda yüzde 7, genel olarak da yüzde 12 küçüleceğini öngördü.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'in kıdemli yöneticilerinden Andrei Kolesnikov, Rusya için geleceği belirsiz kılan bir kalifiye iş göçü görülmesinin beklendiğini söyledi. Kolesnikov “Ülke büyük bir yetenekli insan havuzuna sahip değil. Onlar olmadan Rusya gelişemez.” dedi.
GÖÇLER ARTIYOR
Google Rusya'da, göç etmek kelimesinin son haftalarda aramalarda hızla arttığını kaydetti. Telegram kanallarında ise Ruslar sayısız başlık altında ülkeden çıkmanın yolları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Forumlarda ise başlıca konuşulan konu yine göç. Yüzbinlerce kişi “Rusya'dan nasıl göç edebilirim?” sorusunun cevabını forumlarda arıyor.
Kaynaklar: Financial Times, The Guardian, Washington Post
Kaynak: Web Özel