Modern Fransa tarihinin en büyük davası başladı: Kâbusları hala devam ediyor...

DAEŞ'in Paris sokaklarında katliam yaptığı 13 Kasım olayları üzerinden altı yıl geçti. Katliamdan direkt veya doğrudan sorumlu olan 19 kişinin yargılaması başladı. Olay modern Fransa tarihinin en büyük davası olarak yorumlanıyor.

Son Güncelleme:

Modern Fransa tarihinin en büyük davası başladı. Terör örgütü DAEŞ, Paris’i 13 Kasım 2015 tarihinde kana bulamış, kentin kafeleri, stadyumları ve konser salonları saldırıya uğramıştı.

Saldırıya uğrayan yerler alanlar arasında Bataclan konser salonunun ayrı bir yeri var. Bu salona müdahale etmek için bölgeye ilk giren polisler daha sonraki ifadelerinde mekanı ‘Dante’nin cehennemi’ olarak betimliyor.

"Fransa’nın 11 Eylül’ü" olarak anılan bu olayın ardından altı yıl geçtikten sonra hesap günü geldi. Bataclan konser salonundaki iki terörist kendini patlatmıştı. Geriye kalan Salah Abdeslam ve örgüt üyesi diğer 19 kişi dün hakim karşısına çıktı. Abdeslam 13 Kasım 2015 gecesi intihar bombacılarını futbol stadyumuna götürmüş, ardından ülkeden Belçika'ya kaçmıştı.

Abdeslam duruşmada hiçbir pişmanlık belirtisi göstermedi. Ölümden sonra ‘dirileceğini’ bildiğini anlattı. Ve mahkemeden kendisine ‘insanca’ muamele etmesini beklediğini söyledi.

Abdeslam salonda rahat tavırlar takınırken salonda onu dinleyen terör mağdurlarının zor anlar yaşadığı gözlendi.

13 Kasım saldırıları davasına 300 mağdur, 330 avukat ve 20 sanık katılıyor. Duruşmaların 140 gün sürmesi bekleniyor.

Philippe Dupernon oğlu, Thomas’ı saldırılarda kaybedip duruşmaya katılanlardan, “Bu duruşmalara katılmak çok acı olacak, yaşadıklarımızı geri getirecek” diyor.

Terör saldırılarından kurtulan Sophie Marra ise tanık olarak dinlenecek. Marra, hâlâ kabuslar gördüğünü anlatıyor.

31 yaşındaki Salah Abdeslam saldırılardan dört ay sonra Brüksel’de polisle girdiği bir çatışma sonrası yakalanmıştı.

Bataclan konser alanında yaşanan katliamda 90 vatandaş hayatını kaybetti. Fotoğraf: Reuters

Fransa tarihinin bu en büyük davası alışıldığı gibi televizyonlardan canlı yayınlanmıyor. Davaya katılamayan mağdurlar için özel bir radyo hattı kurulmuş. Dava arşivlere geçmesi için yine de kayıt ediliyor.

Abdeslam dışında yargılananlar Abdeslam’ın kaçışının ardından ona yardım etmek ve finansal destek sunmakla suçlanıyorlar.

BBC muhabiri Hugh Schofield mahkeme başlamadan hemen önceki havayı şu sözlerle anlatıyor: Ortalık mahşer yeri gibiydi. Hakim gelince herkes sessiz oldu. Salona hakim girdiği anda olayın ciddiyeti anlaşıldı. Abdeslam hapishane koşulları hakkında şikayet ederken salonda gergin bir hava oluştu.

Salah Abdeslam/Fotoğraf: Belçika Polisi

ESKİ CUMHURBAŞKANI HOLLANDE DA İFADE VERECEK

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da mahkemede kamu görevlisi sıfatı ile tanıklık yapacak.

DAEŞ üyeleri 13 Kasım 2015 cuma günü ABD’li rock grubu Eagles of Death Metal’ın konserine saldırı düzenledi. Grup ‘Şeytanı öp’ isimli şarkıyı çalarken sahneye atlayan saldırganlar insanların üzerine rastgele ateş açmaya başladı. O gece Bataclan’da tam 90 kişi yaşamını yitirdi.

Abdeslam’ın avukatı Olivia Ronen, jürinin hukuka uygun davranması için yaşanan olay ile mesafesini koruması gerektiğini söylüyor.

Eğer davada her şey planlandığı gibi giderse 24-25 Mayıs 2022 tarihinde mahkeme tarafından karar açıklanacak.

Abdeslam 2016 yılında polis tarafından yakalandıktan sonra verdiği ilk ifadesinde kendisini Stade de France’da patlatmak istediğini ama yapamadığını söylemişti. Brüksel’de ilk kez hakim karşısına çıktığında ise çoğunlukla sessiz kalmış, “Benim savunmam bu, sessiz kalarak kendimi savunuyorum” demişti.

SALDIRILAR NASIL OLDU? 

Akşam 21:20-21:53 arasında ilk önce Stade de France’da üç intihar bombacısı kendini patlattı. Burada bir sivil yaşamını yitirdi. Seyirciler maç bitene kadar içeride kaldı.

Paris’in 10 ve 11. bölgesinde saat 21:25’te teröristler arabaların içinden insanlara ateş açmaya başladı.

21:40'ta teröristler Bataclan konser alanını kana bulamaya başladı. Buradaki saldırılar 00:18'e kadar sürdü. 

Kaynaklar: BBC, France 24, Reuters

Sonraki Haber