Miçotakis'in 'tamam mı, devam mı' seçimi | Yunanistan da sandığa gidiyor

Yunanistan'da da seçmen bu ay genel seçim için sandığa gidecek. Anketler mevcut iktidar partisinin veya muhalefetin tek başına hükümeti kuramayacağını gösteriyor. Ayrıca bu seçimlerde parlamentoya ilk kez Müslüman ve Türk kadın milletvekilinin girmesi bekleniyor.

Son Güncelleme:

Mert İnan-Sıdal Utkucu/Komşu Yunanistan da bu ay sandığa gidiyor. 21 Mayıs'ta düzenlenecek parlamento seçimlerine katılan partilerin tek başına hükümeti kurabilmesi için oyların en az yüzde 46'sını alması gerekiyor. Ancak mevcut durumda, anketler hiçbir partinin bu oranı yakalayamayacağını gösteriyor. Yunanistan’da yine koalisyon hükümeti kurulacağı öngörülüyor. Ayrıca bu seçimlerde bir ilkin gerçekleşmesi ve meclise ilk Müslüman Türk kadın milletvekilinin girmesi bekleniyor.

YÜZDE 3 BARAJI

Nispi temsiliyet sistemiyle düzenlenecek seçimlerde, ikinci turun da yapılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Seçimlerin ilk turda bitmemesi halinde ikinci tur için sandıklar Temmuz ayının başında kurulacak. Bu da Yunanistan’ın en az 3 ay boyunca seçim sathı mailinde kalması anlamına geliyor.

Yunanistan'da bir partinin meclise girebilmesi için en az yüzde 3 oy alması gerekiyor. Ülkede ayrıca bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için meclisteki 300 koltuğun 151'ini alması gerekiyor, bu da toplam sonuçların partilere nasıl dağıtılacağına bağlı. Yani, yüzde 3'lük barajın olduğu sistemde kimin kazanacağını barajın altında kalan partilerin oyları belirliyor. Çünkü yüzde 3 oya ulaşamayan partilerin aldığı oylar, barajı geçen partiler arasında oy oranlarına göre bölüştürülüyor.

1993'TEN BERİ YÜZDE 46'YA ULAŞILMADI

Anketler, 21 Mayıs'taki seçimlerde hiçbir partinin yüzde 46 oranını yakalayamayacağını gösteriyor. Yunanistan’da en son bu oranı 1993'te iktidara gelen sosyalist lider Andreas Papandreou yüzde 46,88 oy oranı ile geçebilmişti. Papandreou da en büyük rakibi ve mevcut başbakan Kiryakos Miçotakis'in babası Konstantinos Miçotakis'in karşısında zafer elde etmişti. Baba Miçotakis de 1990'daki seçimlerde yüzde 46,89 oy almıştı.

Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou (solda). Fotoğraf: Reuters 

Miçotakis'in Yeni Demokrasi Partisi anketlerde ana muhalefet partisi Syriza'nın önünde. Ancak 28 Şubat'ta yaşanan tren faciasının ardından Syriza'nın oylarının yükselişe geçtiği görülüyor. Anketlere göre, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 35.6 ve Syriza yüzde 30,7 oya sahip.

Seçimlerde tek partinin iktidara gelememesi halinde Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, en çok oyu alan partiye koalisyon hükümetini kurması için 3 gün verecek ve bu süre içinde koalisyonun oluşturulamaması durumunda bu hak ikinci partiye geçecek.

YUNAN PARLAMENTOSUNDA İLK TÜRK KADIN VEKİL OLMAYA ADAY

Yunanistan’da bu seçimlerde Müslüman ve Türk kadın milletvekili adayı Sibel Mustafaoğlu'nun parlamentoya girmesi bekleniyor. PASOK partisinden aday olan Mustafaoğlu, seçilmesi durumunda Yunan parlamentosuna giren ilk Müslüman Türk kadın unvanına sahip olacak.

Sibel Mustafaoğlu'nun seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Fotoğraf: Sibel Mustafaoğlu

İlköğretimini Almanya’da, orta ve lise eğitimini Gümülcine'de tamamlayan 51 yaşındaki Mustafaoğlu, üniversite eğitimini de Türkiye'de gördü. Siyasete, 2002 yerel seçimlerinde Rodop Valiliği İl Genel Meclis Üyesi seçilerek giren Mustafaoğlu, 2009'da Avrupa Parlamentosu seçimlerine PASOK partisi parlamenter adayı olarak katıldı. 2011 ve 2013'te iki kez Gümülcine Belediye Meclis Sekreterliği'ne seçildi.

Mustafaoğlu, seçilmesi durumunda Atina ile Ankara arasında gelişen olumlu barışın ve dostluğun tesisi yönünde katkılar sunacağını belirterek, "İki ülke yönetimleri arasında siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve diplomatik ilişkilerin olumlu gelişmesi, her iki halkın refahı için önemli. Çalışmalarımı özellikle bu yönde yürüteceğim" dedi.

Kadınların siyasette aktif rol alması gerektiğini de dile getiren Mustafaoğlu, "Siyaset erkek ve kadının eşit hizmet vereceği, toplumun sesi olacağı bir yer olmalı. Bütün bunlar olurken; kendi din, kültür, örf ve adetlerimizin siyasete alet edilmesine müsamaha göstermemeliyiz" diye konuştu.

"Batı Trakya'da halkın ve özellikle Müslüman Türk nüfusun çoğunluğunun gelirini tarımdan elde ettiğini söyleyen Mustafaoğlu, "Son yıllarda özellikle bölgede yoğun işlenen tütün üretimindeki gelir kaybı, genel olarak tarım ve hayvancılıktaki ekonomik yetersizlik, yeterli istihdam sağlanamaması, genç nüfusun Batı Avrupa ülkelerine işçi olarak gitmesine sebep oldu. Ailelerin büyük emekleri ile yetiştirdiği, yüksek öğrenim görmüş gençlerimizin, doğduğu toprakları terk edip, taşeron işçi olarak sömürülmesi oldukça acı verici. Bugüne kadar bu konuyla yeterince ilgilenen olmadı ancak tehlike çanları kapımızı çalıyor. Gençleri burada tutabilmek adına mevcut iş sahalarını genişletmek için çalışacağım" ifadelerini kullandı.

Ek kaynak: Reuters, The Telegraph

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber