Japonya fikrini değiştirdi: Savaş uçağı satacak!

Japonya kabinesi, barışçıl politikalarından uzaklaşarak İngiltere ve İtalya ile birlikte geliştirmekte olduğu yeni savaş uçaklarının ihracatına onay verdi.

Son Güncelleme:

Silah ihracatı kurallarını hafifleten kabine, jetlerin Japonya'nın savunma anlaşması imzaladığı ve devam eden bir çatışmanın olmadığı ülkelere satılmasına izin verdi.

Japonya, Çin ve Kuzey Kore'den kaynaklanan tehditleri gerekçe göstererek 2027 yılına kadar askeri harcamalarını iki katına çıkaracağını açıkladı. Yetkililer, her savaş uçağı satışının kabine onayı gerektireceğini belirtti.

Aralık 2022'de Japonya, pilotlara yardımcı olmak için yapay zeka ve gelişmiş sensörler kullanacak bu yeni savaş uçağını geliştirmek için Tempest adı verilen bir İngiltere-İtalya işbirliğine girdi.

Tokyo'nun ABD dışında bir ülkeyle yaptığı ilk savunma ekipmanı geliştirme ortaklığı olan bu jetin 2035 yılına kadar konuşlandırılması bekleniyor.

Bu son hamle, Başbakan Fumio Kishida'nın Nisan ayında ABD'ye yapacağı ve Tokyo'nun Washington ile ittifakını ve ülkesinin savunma ortaklıklarına daha fazla dahil olmaya hazır olduğunu ifade etmesi beklenen resmi ziyaret öncesinde geldi.

Kishida, ayrıca üçüncü ülkelere savaş uçağı ihracatına izin verilmesinin Tokyo'nun gelecekteki diğer uluslararası savunma projelerinde bir ortak olarak güvenilirliğini korumak için "gerekli" olduğunu söylemişti.

Hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi, yaptığı açıklamada "Ulusumuzun güvenliği için gerekli yeteneklere sahip savaş uçakları üretme planı, ulusumuzun savunmasının tehlikeye atılmamasını sağlamak için gerçekleştirilmelidir" dedi.

Ancak Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara, Japonya'nın ihracat için "katı karar süreçlerinden" geçerek "barışçıl bir ulusun temel felsefesine" bağlı kalmaya devam edeceğini açıkladı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ABD işgali altındaki Japonya, ülkenin savaşı ve uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için güç kullanımını reddettiğini belirten bir anayasa kabul etti. Anayasa orduyu resmi olarak tanımıyor ve meşru müdafaa yetenekleriyle sınırlıyor.

Ayrıca 2014 yılında dönemin Başbakanı Shinzo Abe döneminde ilk kez gevşetilen bir silah ihracat yasağı getirmiştir.

Aralık 2023'te Japonya, yabancı lisanslar altında ürettiği ölümcül silahların lisans sahibinin bulunduğu ülkeye ihraç edilmesine izin vermek için kuralları daha da hafifletti.

Bu da Tokyo'nun ABD'ye Patriot hava savunma füzeleri göndermesinin önünü açtı. Patriot füzeleri ABD tarafından Ukrayna'ya tedarik edilen en gelişmiş silahlar arasında yer alıyor.

Sonraki Haber