Japonya'nın kabusu oldu, Salgın Türkiye'yi etkiler mi?

Japonya son haftalarda "Streptokok A salgınıyla sarsılıyor. Ülkede 2024'ün ilk iki ayında 378 vaka rapor edilirken, 21 kişi hayatını kaybetti. Japonya'da yaşamı alt üst eden ve 45 kenti saran bakterinin Türkiye'nin kapısını çalıp çalmayacağı ise merak konusu...

Son Güncelleme:

Kovid-19 travmasını yeni atlatan dünya için korkutan haber Japonya'dan geldi. Ülkede son haftalarda A grubu streptokok hastalığının ölümcül formu olan "streptokok toksik şok sendromundan" 21 kişi yaşamını yitirdi. Japon bilim insanları, 45 kentte görülen bakterinin, yayılmaya devam edeceği uyarısında bulunurken, salgının Türkiye ve Avrupa ülkelerine uğrayıp uğramayacağı ise merak konusu oldu. 'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Japonya ve Pasifik Okyanusu Bölgesi,  bakterilerin sık görüldüğü alanlar. Kovid-19 benzeri pandeminin oluşabilmesi için yeni bir virüsün ortaya çıkması gerekir. Ancak streptotok virüs değil bakteridir. Hastalık erken teşhis edilirse tedavisi oldukça kolaydır. Halihazırda Türkiye'de ne kadar vaka olup olmadığına dair bir istatistik yok" dedi.

Avrupa genelinde artış gösteren ve sıklıkla 10 yaş altı çocuklarda görülen streptokok bakterisi, aralık ayında Ankara'da yaşayan 3 yaşındaki Aras Sönmez'in ölümüne neden olmuştu.

ŞİDDETLİ BOĞAZ AĞRISI

Japonya'da salgına neden olan bakterinin ilk kez 1990'ların başında İngiltere'de saptandığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ceyhan, "A grubu streptokok Türkiye'de de var. Her yıl belli oranda insanımıza söz konusu bakteri bulaşıyor. Hastalık halk arasında 'beta' olarak bilinir. Hastalık şiddetli boğaz ağrısı, ateş ve halsizlik gibi semptomlara yol açıyor" diye konuştu.

KALICI HASAR BIRAKABİLİR

Prof. Dr. Tevfik Özlü (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)

"A grubu streptokok aslında insanların boğaz florasında olan bir bakteri. Özellikle çocuklarda boğaz ve bademcik iltihaplarına neden olur. Bazı vakalarda ise iltihap, kalp ve böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilir. Japonya'da 'Strep A enfeksiyonlarında' bir artış olduğu bildirilirken, toksik şok sendromu ölümlere yol açıyor. Türkiye için endişe edecek bir durum söz konusu değil. Hastalık kendini boğazda ağrı, ateş, kızarıklık, yutma güçlüğü gibi semptomlarla belli eder ve antibiyotikle tedavi edilir. Önemli olan tedaviye erken başlanması. Ağır seyreden vakalarda hastaneye yatış, solunum desteği gibi diğer destek tedaviler de gerekebiliyor. Şimdilik pandemi gibi bir tehdit görünmüyor."

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, gelecekte özellikle küresel iklim değişikliği sebebiyle bu tip salgınların artabileceğini söyledi.

YAKIN TEMAS UYARISI

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı)

"Hastalık nadir karşılaşılan ancak tedavi edilmediğinde ölüme yol açacak etkiler yaratabiliyor. En önemli risk faktörleri ise deri bütünlüğünün bozulduğu ameliyatlar, yanıklar, travmalar, damar içi madde kullanımı veya bağışıklık sistemini bozan ilaç kullanımıdır. Streptokok bakterileri tüm dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilemekte ve bu insanların yaklaşık yarısında ölüme yol açmakta. Bu riskler bizim ülkemiz için de geçerli ancak Japonya'dakine benzer bir salgın söz konusu değil."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber