İtalya’da tehlikeli tartışma: ‘Esrar serbest olsun mu?’
İtalya'da esrarın serbest olmasını isteyenler 500 bin imza topladı. Anayasa Mahkemesi onay verirse konu referanduma gidecek. Ülkenin uyuşturucu ve mafya ile travmatik bir geçmişi var.
İtalya ülkesinde esrar kullanmayı suç olmaktan çıkarmayı tartışıyor. Sivil toplum örgütlerinin yürüttüğü kampanyalar sonucu vatandaşlar arasında 500 bin imza toplanarak yüksek mahkemeye teslim edildi. Yüksek mahkeme meselenin referanduma gidip gitmemesine karar verecek.
Eğer referandumdan ‘evet’ oyu çıkarsa İtalya, Hollanda ve İspanya gibi esrarın serbest olduğu ülkeler arasında yer alacak. İtalya’da özellikle uyuşturucu satmaya çok ağır cezalar öngörülüyor.
Toplumun bir kesimi ise ülkede esrarın serbest bırakılmasını istemiyor ve karşı bir mücadele yürütmeye de kararlılar. Aslında İtalya 1993 yılında kişisel kullanım için esrarı yasal hale getiren ilk Avrupa ülkesiydi. 2007 yılından beri tıbbi amaçlarla esrar kullanılması serbest.
SATIŞI YASAK
Haşhaş yetiştirmeye belli oranlarda izin veren bir kanun da geçen yıllarda yürürlüğe girdi. İtalya’da esrar satmak ise katı bir şekilde yasak. Altı yıla kadar hapis cezası var. Kişisel kullanımın ve yetiştirmenin serbest olması ama satışın yasak olması kimilerine göre; kanunda bazı sıkıntılar oluşturuyor.
2020 yılında yapılan bir ankete göre İtalyanların yüzde 47.8’i hafif uyuşturucuların serbest bırakılmasını istiyor, yüzde 52.2’si ise serbest bırakılmaya karşı.
Referanduma gitmek isteyenler ise esrara yönelik bütün suçlamaların kaldırılmasını talep ediyorlar. 500 bin imzanın büyük bir çoğunluğu internet üzerinde toplansa da İtalyan kanunları bu imzaları da geçerli kılıyor.
Esrar satışının serbest kalmasını isteyenlerin tezlerine göre; referandumdan evet çıkarsa mafyanın uyuşturucu üzerindeki kontrolü azalacak. İtalya’da mafyanın esrardan yılda 8 milyar euro kazandığı tahmin ediliyor.
'30 YILDIR SAVAŞIYORUZ'
Esrarın yasalarca serbest bırakılması için çalışan sivil toplum örgütü Meglio Legale (Better Legal) isimli sivil toplum örgütünün koordinatörü Antonella Soldo, “İtalya Avrupa’da uyuşturucuya karşı kanunların en sert olduğu ülkelerden biri. 30 yıldır bu sert kanunları uyguluyoruz ama gençlerde uyuşturucu kullanma yaşı sürekli olarak düşüyor” ifadelerini kullandı. Narkotik raporlarına göre; İtalya’da mafya yılda 32 milyar euroluk uyuşturucu trafiğini yönetiyor.
Uyuşturucunun satışının da suç kapsamından çıkarılmasını isteyenler bunun ekonomiye faydalı olacağı tezini bile öne sürüyor! İtalya’da popülist Beş Yıldız hareketi esrarın serbest bırakılmasını destekliyor. Orta-sol Demokratik Parti referanduma karşı açıktan bir tutum almadı.
Esrarın serbest bırakılmasının önündeki en büyük yapı ise son yıllarda kürtaj karşıtı çıkışları ile ön plana çıkan Katolik Kilisesi. Sağcı politikacı eski Başbakan Matteo Salvini , “Uyuşturucu ölümdür” diyor ve uyuşturucuya karşı savaş açtığını ilan ediyor. (Salvini’nin sosyal medya sorumlusu narkotik madde bulundurduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı.)
30 YAŞ ALTI İMZA VERDİ
Referandum için toplanan 500 bin imzayı verenlerin yarısının 30 yaşın altında olması dikkat çekiyor. 29 yaşındaki yazar Francesco Giubilei ise esrarın serbest bırakılmasına karşı. Giubilei, “Etik olarak doğru değil, insanlar bunu görmüyorlar” diyor.
Sicilya bölgesinde eskiden ağır suç dosyalarına bakan hakim Paolo Borsellino, “Amatör kriminologlar (suç bilimci) uyuşturucuyu serbest bırakarak bütün uyuşturucu ticaretinin yok olacağını ve mafyanın pençelerini yok edeceğimizi düşünür” diyor. Yine de devlet içerisinde de esrarın mafya ile mücadele için serbest bırakılmasını isteyenler var. Anti-Mafya Soruşturmaları Direktörlüğü, esrar serbest bırakılırsa mafyaya büyük darbe indirileceği görüşünde.
Giubilei esrarın topluma büyük bir ahlaki dejenerasyon getireceğine inanıyor. Şu an İtalya genelinde iki bin dükkan esrar ekimine ilişkin tarım ekipmanları satıyor. 2019 yılında Başbakan olan Salvini bu dükkanları kapatacağını söylemişti. 6 milyon İtalyan’ın hayatlarında bir kez de olsa esrar kullandığı ifade ediliyor.
-Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü Euronews'da Andrea Carlo imzasıyla yer alan 'Italy mulls pros and cons of decriminalising cannabis as referendum momentum gathers pace' isimli çalışmadan alınmıştır.