İran ve Pakistan Afgan göçmenleri sınır dışı ediyor
Pakistan ve İran, ülkelerinde bulunan Afgan göçmenleri sınır dışı etmeyi sürdürüyor.
Pakistan, belgesiz göçmenlere yönelik devam eden baskıların bir parçası olarak 21 Temmuz-17 Ağustos tarihleri arasında 32 bin 200 Afgan göçmeni sınır dışı etti.
Son sınır dışı işlemleriyle birlikte, Pakistan'ın geçtiğimiz Ekim ayında başlattığı kampanyadan bu yana sınır dışı edilen toplam Afgan sayısı 691 bin 853'e ulaştı.
Pakistan medyasında yer alan haberlere göre, yetkililer geri dönüş sürecine 674 araçla taşınan 732 ailenin dahil olduğunu açıkladı.
Afganistan'a geri dönenlerin birçoğu için durum hala vahim. Barınma ve iş imkânları sıkıntısı çeken çok sayıda geri dönen Kabil'deki tamamlanmamış binalara sığınmış durumda.
Taliban tarafından yönetilen Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı Pazartesi günü 55 ailenin 18 Ağustos Pazar günü Pakistan tarafından sınır dışı edildiğini ve Kandahar vilayetindeki Spin Boldak sınır kapısından Afganistan'a geçtiklerini bildirdi.
İran da sınır dışı etmeyi sürdürüyor
İranlı yetkililer Pazar günü, ülkenin Afganistan'ın Nimroz eyaleti sınırından son dört ay içinde 56 bin 356 Afgan göçmenin sınır dışı edildiğini ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 23'lük bir artışı yansıttığını bildirdi.
Sınır dışı işlemleri 21 Mart-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşti. Sınır dışı edilmelerdeki bu keskin artış, özellikle Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana İran'ın Afgan göçmenlere yönelik tutumunun sertleştiği bir döneme denk geliyor. İran'daki Afgan göçmenler, temel hizmetlere sınırlı erişim ve sık sık sınır dışı edilme de dahil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya.
Taliban tarafından yönetilen Mülteciler Bakanlığı, her gün ortalama 1.000 ila 2.000 Afgan göçmenin zorla ya da gönüllü olarak İran'dan geri gönderildiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler şu anda İran'da yaklaşık üç milyon Afgan göçmenin yaşadığını tahmin ediyor ve bunların birçoğu kısıtlayıcı hükümet politikaları ve yaygın toplumsal ayrımcılık nedeniyle sağlık, eğitim ve diğer temel hizmetlere erişimde sıkıntı yaşıyor.
Bu artış, sağlık, eğitim ve temel hizmetlere sınırlı erişimle karşı karşıya kalan İran'daki Afgan mültecilerin koşullarının kötüleştiği bir dönemde gerçekleşiyor.
İran'ın iç ekonomik zorlukları ve gergin uluslararası ilişkilerinin damgasını vurduğu jeopolitik durum, Afgan göçmenlerin durumunu daha da karmaşık hale getiriyor. Sınır dışı edilmelerin artması, Taliban yönetimi altında ekonomik ve güvenlik durumunun vahim olduğu Afganistan'da daha fazla istikrarsızlığa da yol açabileceği belirtiliyor.