Özbekistan ile Afganistan arasında 35 anlaşma imzalandı

Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov'un Kabil ziyareti sırasında Özbekistan ve  Afganistan arasında yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde 35 ekonomik ve yatırım işbirliği anlaşması imzalandı.

Son Güncelleme:

Taliban yönetiminden yapılan açıklamada, anlaşmaların 1.4 milyar doları yatırım anlaşmaları, 1.1 milyar doları da ticaret anlaşmalarından oluşuyor. Taliban'ın iktidara dönüşünden bu yana bir Özbek başbakanın Kabil'e yaptığı ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Anlaşmalar enerji, madencilik, ulaştırma, tarım ve eğitim gibi çok çeşitli sektörleri kapsıyor. İki taraf ayrıca Kabil'de Özbek ve Afgan üreticilerin ürünlerinden oluşan ortak bir serginin açılışını yaptı.

Ayrıca, yılda bir milyon ton kapasiteli ortak bir çimento üretim projesi hakkında görüşmeler yapıldı.

Özbekistan, Taliban'ın uluslararası izolasyonuna rağmen Afganistan'la aktif bir şekilde ilişki kuruyor ve özellikle ekonomik alanlarda işbirliğini genişletmeyi hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Taliban ile diyaloğun önemini vurgulayarak, uluslararası katılım olmadan olumlu sonuçlar elde edilemeyeceğini belirtti.

Özbekistan, Afganistan ile 144 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor ve iki ülke arasında son yıllarda artan ekonomik bağlar söz konusu.

Sonraki Haber