Yok böyle sıcak! 'En sağlıklı insanda bile üç saatte ölümcül etki...'
Dünya sıcaktan kavrulurken Pakistan'ın Jacobabad şehri rutin olarak bambaşka bir seviye yaşıyor. Sıcaklık ve nemin birleşmesiyle öyle bir durum ortaya çıkıyor ki uzmanlara göre en sağlıklı insan için bile birkaç saat içinde ölüm tehlikesi ortaya çıkıyor!
Kanada'da tarihin en sıcak günü yaşandı, dünyanın pek çok farklı noktasında da sıcaklık rekorları kırılıyor. Küresel ısınmanın etkisiyle Türkiye'de de dünya genelinde de yazı yaşayan bölgelerde sıcaklık kendini iyiden iyiye gösteriyor.
Bu noktalardan biri de Pakistan. Pakistan'ın Jacobabad şehri adeta kaynıyor, kavruluyor. 52 santigrat dereceye kadar yükselebilen sıcaklıklar kent sakinlerini oldukça zorluyor ve bu sıcaklıklar ara sıra ortaya çıkmıyor artık kalıcı oldu. İnsanların çok azının kliması var ve düşük gelirli kesimin ağırlıklı olarak yaşadığı bölgede, ülkenin de şartları nedeniyle elektrik kesintileri de sıklıkla yaşanmakta.
'AYAKTA BİLE DURAMAYACAK HALE GELİYORSUNUZ'
Hastanelerde de sıcak çarpması vakalarında ciddi bir artış görülüyor. Zamir Alam adlı vatandaş “Sıcak olduğunda ayakta bile duramayacak hale geliyorsunuz” diyor.
Kentte esnaflık yapan Abdul Baqi ise “50 derecenin üzerine çıktığında çok zor oluyor. Kimse evinden çıkamıyor, sokaklar tamamen boşalıyor” ifadelerini kullanıyor.
Pakistan'ın Sindh eyaletindeki yaklaşık 200 bin nüfuslu şehir uzun süren şiddetli sıcaklarıyla ünlü. Ancak son araştırmalar son zamanlarda bilim insanlarına kan ter içinde “Bu bambaşka...” dedirtiyor.
Sıcaklık ve nemin karışımı Jacobabad'ı dünyada insanın dayanabileceğinden daha sıcak birkaç bölgeden biri haline getirdi. Pakistan'ın, İndus Vadisi boyunca uzanan bölgesi iklim değişikliğine karşı artık en savunmasız yerler arasında. Uzmanlar ise Jacobabad ve çevresinde sıcakların gelecekte daha da artmasından endişe ediyor.
Loughborough Üniversitesi'nde iklim bilimi öğretim görevlisi Tom Matthews, “İndus Vadisi dünya çapında tartışmasız bir numara olmaya yakın” diyor: “Su güvenliliğinden aşırı sıcağa kadar endişelenecek şeylere baktığınızda, burası gerçekten bir iklim krizinin merkez üssü konumunda.”
Matthews ve birkaç bilim insanı arkadaşı konu ile ilgili bir araştırma yaparken Jacobabad'la birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan ve Dubai'nin kuzey doğusundaki Ras al Khaimah şehrinin ölümcül eşiği geçtiği tespit edildi.
BİRKAÇ SAAT İÇİNDE ÖLÜMCÜL OLUYOR
Uzmanlar bu araştırmada ıslak hazneli termometre kullanıyor. Suyla ıslatılmış bir kumaşa sarılan termometreye göre elde edilen sonuç çok önemli. Bu yolla tespit edilen 35 derecelik sıcaklık, vücudun terleyerek kendini serinletebileceği noktanın aşıldığı, birkaç saat içinde bu sıcaklığın en sağlıklı insan için bile ölümcül etkisi olacağı anlamına geliyor.
Matthews, bu yolla yapılan ölçümlerde Körfez ve İndus Vadisi'nin tartışmasız bir şekilde ön plana çıktığını aktarıyor. Jacobabad, ıslak hazneli termometre ölçümünde bundan önce 35 derece eşiğini Temmuz 1987'de, Haziran 2005'te, Haziran 2010'da ve Temmuz 2012'de aştı. Her seferinde bu aşımlar birkaç saatlik oldu ancak Haziran 2001, Haziran 2010 ve Temmuz 2012'de üç günlük 34 derecelik ortalama yakalanması dikkat çekti.
İKİ ŞEHRİ AYIRAN NOKTA...
Kuru termometrede 50 derecenin aşılması ise yaz ayları için Jacobabad'ın bir normali oldu. Bununla birlikte Jacobabad ve Ras al Khaimah'ı ayıran bir nokta var. BAE, zengin bir ülke. Ras al Khaimah şehrinde neredeyse her binada klima var ve iç mekanlar bir şekilde serin tutulabiliyor ancak Jacobabad'da halk bu sıcaktan direkt olarak etkileniyor.
Şehirdeki çarşıların kapalı uzantıları tamamen serinlemek isteyenler için ayrılmış durumda. Elektrikli fanlar ve eski teknoloji devasa soğutucular satılmakta. Ancak girişte de dediğimiz gibi günlük 3-4 saatlik kesintiler vatandaşlar için bir normal.
Şehri dönemsel olarak terk etme gücü olmayan insanlar bir şekilde direnmeye çalışıyor. Sokaklarda buz bloklarını parçalayıp satan esnaflar ve başlarından aşağı su boca ederek serinlemeye çalışanlar başka bir seçenekleri olmadığı için bunu yapıyor.
Tüccar Zahid Hussain, Jacobabad insanının durumunu şöyle aktarıyor: “İnsanlar havanın ısındığının ve sıcaklığın dayanılmaz biçimde yükseleceğinin farkındalar. Ama onlar yoksul insanlar. Hiçbir yere gidemezler. Örneğin ben, şehir değiştirmeyi düşünüyordum ancak buna hiç yaklaşamadım bile.”
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Telegraph'ta yayınlanan "Hotter than the human body can handle: Pakistan city broils in world’s highest temperatures" adlı makaleden derlenmiştir.
Dünya sıcaktan kavruluyor! Rekor üstüne rekor...
Kaynak: Web Özel