Hindistan, Rusya'ya karşı neden çekimser? ABD'yi tedirgin eden ilişki...

Rusya'ya yönelik yaptırımlar uygulayan ülkeler arasında Hindistan'ın yer almaması ABD'yi bölgenin selameti açısından rahatsız ediyor. Batı, Hindistan'la yakın zamanda dört koldan temas kurarken, ülkenin bu tavrı geçmişte yaşananlara dayanmakta...

Son Güncelleme:

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Daleep Singh, ay başında Yeni Delhi'ye bir ziyarette bulunurken amacı Ukrayna savaşı konusunda Rusya'ya karşı daha güçlü bir tavır alması için Hindistan hükümetine telkinlerde bulunmaktı. Singh, Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olan ve olacak ülkeleri bunun “sonuçları” konusunda uyarmış ancak Hindistan cephesindeki yetkililer buna kendi açılarından bir anlam veremediklerini ifade etmişlerdi.

Gelen açıklamalara göre bir Hint yetkili, “Bu tür kelimeler diplomaside asla kullanılmaz. Bizim için tamamen sürpriz oldu” diyordu. Yaşananlardan hemen sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşı Jaishankar ile yaptığı görüşmenin ardından şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

Hindistan’ın satın salmak istediği her ürünü tedarik etmeye hazır olacağız. Batı’nın ortaya attığı yasadışı tek taraflı yaptırımların sebep olduğu yapay engelleri aşmak için bir yol bulunacağından kuşkum yok. Bu sözlerim askeri teknik işbirlikleri için de geçerli.

Hindistan'ın bu noktadaki tavrı aslında kısmi zorunluluklara dayanıyor. Rusya, Hindistan'ın en büyük silah tedarikçisi. Günümüz kadar geçmiş de etkili...

GEÇMİŞ YAPTIRIMLAR...

Soğuk Savaş sırasında Hindistan resmen tarafsız bir politika beslemekteydi. Daha sonra ABD, Pakistan'a destek verirken, 1998'deki nükleer denemeleri yüzünden Hindistan'a bazı yaptırımlar uygulamıştı. Bu durum Hindistan'ın Rusya'yla ittifak kurmasıyla sonuçlandı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçen hafta Hindistan'ı ziyaret ederken, Hindistan'a silah ihracatını hızlandırma sözü verdi. Fotoğraf: Reuters 

Yıllar içinde Yeni Delhi ile Washington arasındaki ilişkiler ısındı ve ülke Batı ile daha yakın bir hizada durmaya başladı ancak bölgeye dair çalışmalar yapan uzmanlar, Hindistan siyasetinde ABD karşıtlığının sürdüğünü ve bu karşıtlığın, Hindistan güçlendikçe daha rahat ortaya çıktığını söylüyor.

İki ülke arasındaki askeri bağları güçlendiren ise Hindistan ile Çin arasında yaşanan ve “2020 Çin – Hindistan çatışması” olarak da bilinen olaylar. 20 Hint, 4 de Çinli askerin yaşamını yitirdiği olaylarda Hindistan, sınır savunmasını güçlendirmek adına Moskova'yı üç ay içinde iki kez ziyaret etmiş, daha fazla silah ve mühimmat talep ederken Rusya bu talebe daha fazla füze, tank parçası ve diğer silahları tedarik etmişti.

Hindistan'ın Birleşmiş Milletler eski daimi temsilcisi Syed Akbaruddin, “Birçok insan, bu kriz patlak verdiğinde Rusya'nın dostluğunun Hindistan'ın çıkarlarına hizmet ettiği düşüncesine sahip oldu” diyor.

'GÜVENLİĞİ BELİRLEYECEK BİR İLİŞKİ'

Lakin Biden yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde, Çin'i çevrelemek gayesiyle Asya-Pasifik hattına özellikle yönelirken Hindistan'la olan ilişkilerini bölgenin güvenliğini belirleyecek bir ilişki olarak görmekteydi.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi The Wall Street Journal'a verdiği demeçte “Bu, düzeltmemiz gereken tek ilişki” diyordu.

Bununla birlikte Hindistan, on yıllardır en büyük silah tedarikçisi olan Rusya'dan gelen silahlara milyarlarca dolar harcadı. Tedarik skalasını genişletme çabalarına rağmen, Hindistan'ın 2016'dan 2020'ye kadar ithal ettiği silahların yüzde 50'si hala Rusya'dan gelmekteydi.

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ise Hindistan rafinerileri, teslimatları Mayıs 2022'de başlamak üzere yaklaşık 16 milyon varil Rus ham petrolü satın aldı. Bu, 2021'in tamamında Rusya'dan ithal edilen toplam ham petrol miktarına yakın.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi direktörü Brian Deese, Çin ve Hindistan'ın işgal bağlamında aldığı kararlardan genel olarak hayal kırıklığına uğradıklarını açıkça dile getiriyor. Deese'in mesajı açık:

“Hindistan hükümetine mesajımız, Rusya ile daha açık bir stratejik uyum içine girmenin onlar için maliyeti ve sonuçlarının önemli ve uzun vadeli olacağıdır.”

Hindistan ise silah ithalatını çeşitlendiriyor, Fransa, İsrail ve ABD'den daha fazla satın alıyor ve yerli silah ve mühimmat üretimini artırıyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da geçen hafta Hindistan'a yaptığı ziyarette, Hindistan'a silah ihracatını hızlandırma ve üretimde uzmanlık paylaşma sözü verdi.

BLINKEN FARKINDA!

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da durumun farkında... “Hindistan'ın Rusya ile ilişkisi, ABD'nin Hindistan'a müttefik olamadığı bir dönemde, on yıllar boyunca gelişti” diyen Blinken “Zaman değişti. Bugün Hindistan ile tercih edilen bir ortak olmaya hazır ve istekliyiz” diyor.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Wall Street Journal'da “India’s Neutrality on Ukraine Rooted in Deep Ties to Russia, Lingering Mistrust of U.S.” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber