DSÖ, Avrupa'yı uyardı: Yeni dalga gelebilir

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, Avrupa'da vakalardaki 10 haftalık düşüşün sona erdiğini, disiplinli davranılmaması halinde yeni bir salgın dalgasıyla karşılaşılacağını söyledi.

Son Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, koronavirüs salgınının seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kluge, Avrupa'da kaydedilen vakalardaki 10 haftalık düşüşün sona erdiğini; seyahatlerdeki artışlar ile kısıtlamaların hafifletilmesi nedeniyle geçen hafta vakalarda yüzde 10'luk bir artış yaşandığını bildirdi.

DSÖ yetkilisi, kıtada salgına karşı disiplinin elden bırakılması halinde yeni bir salgın dalgasıyla karşılaşılacağını vurguladı.

WORLDMETER VERİLERİNE GÖRE ARTIŞ YÜZDE 29

Koronavirüs sayılarını paylaşan Worldmeter verilerine göre ise Avrupa’da yer alan 47 ülkede geçtiğimiz hafta 383 bin 888 vaka kaydedilirken bu rakamın bir önceki hafta 296 bin 710 olduğu, artışın ise yüzde 29 olarak gerçekleştiği tespit edildi.

RUSYA CAN KAYBI REKORU KIRDI

Geçtiğimiz hafta vakaların en çok arttığı ülkelerden biri olan Rusya’da, koronanirüs ile mücadele merkezi tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte ülkede 669 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Bu sayının bir gün içerisinde kaydedilen en yüksek can kaybı sayısı olduğunun altı çizildi.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA SON 5 AYIN EN YÜKSEK VAKA SAYISI

Delta varyantının etkilediği Birleşik Krallık’ta ise, geçtiğimiz gün, 26 bin 68 vaka bildirilirken son beş ayın en yüksek vaka sayısının kaydedildiği belirtildi.

DELTA VARYANTI NEDİR?

Endişe Verici Varyantlardan ilk kez İngiltere'de tespit edilene "Alfa", Güney Afrika'da tespit edilene "Beta", Brezilya'da tespit edilene "Gamma" ve Hindistan'da tespit edilen "Delta" denildi.

İlk kez Ekim 2020'de Hindistan'da tespit edilen "B.1.617.2", DSÖ'nün "Endişe Verici Varyant" (VOC) kategorisine aldığı Covid-19 mutasyonlarının sonuncusu oldu.

"B.1.617" adı verilen soyun bir alt türü olarak ortaya çıkan Delta varyantı, "B.1.167.1" koduyla anılan Kappa varyantı ile "P681R" ve "L452R" adı verilen iki mutasyonu paylaşıyor. Kappa'daki "E484Q" mutasyonu yerine Delta varyantında "T478K" mutasyonu bulunuyor.

Virüsün insan hücrelerine tutunmasını ve nüfuz etmesini sağlayan diken proteinine etki eden söz konusu mutasyonlar, bulaşıcılığı arttırırken vücudun antikor direncini azaltıyor.

Kaynak: Reuters

Sonraki Haber