Çinli genç kadınların hayatlarını tehdit eden zayıflama akımı!

Asya'nın genelinde ve son zamanlarda Çin'de "zayıf olmak" güzelliğin olmazsa olmaz kriterleri arasında. Sosyal medyanın etkisiyle zayıf olmanın sınırlarını zorlayan trendlere kapılan kadınlar, hayatlarını tehlikeye atıyorlar. "İyi kızlar 50 kiloyu geçmez" sözü ise korkunç tabloyu özetliyor.

Son Güncelleme:

Lou Wenjun, 26 yaşında bir özel sektör çalışanı. Aynaya baktığında vücudunu bir armuta benzetiyordu. “Üst taraf iyi de alt taraf...” Basenlerinin ve baldırlarının çok kalın olduğundan yakınıyordu. Lou, 1.65 metre boyunda ve 55 kilo. Takip ettiği moda fenomenlerine göre durumu “tam bir hayalkırıklığı.”

'İYİ KIZLAR...'

Genç kadın, ülkesinde popüler olan bir sözü anımsatıyordu: “İyi kızlar 50 kiloyu geçmez.”

'Erişilemez güzellik standartları' dünyanın her yerinde hem kadınlar hem de genç kızlar için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Zhengzhou'da yaşayan Lou Wenjun, 2020'nin başlarında Covid-19 nedeniyle eve tıkılıp kaldığı süreçte “iyi bir kız” olmaya karar vermiş ve hedefine odaklanmıştı.

Günde iki öğün yemek yiyor, Alman fitness yıldızı Pamela Reif'i takip ederek günde üç saate yakın antrenman yapıyor, tuvaletten her çıkışında kilosunu kontrol ediyordu. Kilo verdikçe annesinin övgülerine mazhar oldu, iş arkadaşları iradesine hayran kaldı: “Çok daha güzel” olmuştu.

Üç ay sonra Lou hedefi olan 50 kiloya ulaşmayı başardı. Ancak yetmedi. Sırada bir sonraki hedef vardı: 47.5 kilo.

“Kızlar için 'aşırı zayıf' diye bir şey yok. Hep daha incelmek istersiniz. Bu, günümüzün güzellik standardı” diyor.

Dünyanın dört bir yanında beden olumlama ve farklı vücut tiplerinin kabul görmesi bir harakete dönüşürken Doğu Asya'nın büyük bir bölümünde “zayıf olmak” hala kadınlar aşılamamış bir güzellik kriteri olarak öne çıkıyor.

ÇOĞUNLUĞU KENDİNİ KİLOLU BULUYOR

International Journal of Obesity'de yer alan bir araştırmaya göre Asya ülkelerinde kadınları büyük bir çoğunluğu kendi kilolarını ortalamanın üzerinde buluyor.

Japonya'da kadınların yüzde 70'i kilo vermeye çalıştığını söylüyor. Vücut kitle endeksi (BMI) açısından Asya'nın dünyanın en düşük BMI oranına sahip bölgesi olduğunun altını çizmekte fayda var.

Çin'de ise kadınlar için güzellik kriteri üç kelimeyle sıralanıyor: “Beyaz, genç, ince.” Ülkedeki moda ve eğlence endüstrisi de bu algıyı beslerken ortaya aslında tehlikeli bir durum çıkmakta. Sosyal medyada yemeğe, zayıflığa ve kilo vermeye dair içerikler pek çok kadını anksiyeteye, depresyona ve hayatlarını tehlikeye atabilecek yeme bozukluklarına sürüklüyor.

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ VE MEYDAN OKUMALAR...

İnternetin her yerini “ultra-incelik ideali” kavramış durumda. Sosyal medya uygulamalarında yüzü ve bacaklarını olağanüstü derecede ince gösteren filtreler popüler. Ünlüler ve fenomenler (yeni tabirle influencerlar) meydan okumalar başlatıyor...

Dikey tutulan bir A4 kağıdı ile bellerini ölçüyorlar. Bir başka meydan okumada da çocuk kıyafetleri deniyorlar. Bir başkasında köprücük kemiği ile boyunları arasındaki boşluğa bozuk para koyuyorlar.

Lou, TikTok'un Çin versiyonu Douyin'de sık sık “Aç karnına uyumak güzel bir hayatın başlangıcı” veya “Kilonu kontrol edemiyorsan hayatını nasıl kontrol edeceksin?” gibi mesajlarla karşı karşıya kalıyor.

Burada öne çıkan markalar da bu trendi harlıyor. Brandy Melville de onlardan biri hatta en önemlisi. Tek beden kıyafetler üreten markadan giyinebilen kızlara “BM Girls” deniyor.

“Bir giysilerine sığabilen kadınlar vardır bir sığamayan” gibi bir slogan yaygın olarak BM ile birlikte kullanılırken neredeyse çocuk kıyafeti gibi görünen ürünleri giyebilmek hiç de kolay değil.

50 KİLO AMA FAZLA KİLOLU!

Üniversite öğrencisi Wang Yiting de zorlanıyor. Kendisi 1.60 metre boyunda ve 50 kilo. Sosyal medyada gördüğü BM Girls akımına o da dahil olmak istiyor. Çin'de açtığı mağazalarla ülkeyi kasıp kavuran Brandy Melville'in tek beden ürünleri için fazla kilolu! Dünya Sağlık Örgütü'ne Wang, BMI değerlerine bakılırsa olması gerekenden zayıf. BM'in değerlerine bakılırsa da üç kilo fazlası var!

Üniversitede kilo verme çabasına girişen ve uzunca bir süre günde 800 kalori alarak beslenen Wang'a anksiyetenin ardından anoreksiya teşhisi kondu. 21 yaşındaki Wang, depresyon ve yeme bozukluğu tedavisi görüyor.

Lou ise 47.5 kiloyla yetinmedi, 46 kiloya düştü, adet görememeye başladı ve kendisine bulimia nervoza (yeme-çıkarma bağımlılığı) teşhisi kondu. Mücadelesini sürdürüyor.

BİNLERCE VAKA...

Ülkede adeta bir epidemiye dönüşen soruna rağmen sadece Pekin ve Şangay'da bu konuya eğilen birer klinik bulunuyor. Şangay'da 2002'de tek bir vakayla başlayan mücadelede 2019'a gelindiğinde vaka sayısı 2 bin 700'ü aşmıştı. Toplumsal baskı ve popüler güzellik algısı nedeniyle binlercesi de tedavi görmesi gerektiğini bilmiyor, tedavi görmesi gerektiğini düşünmüyor.

Kaynaklar: Vice, International Journal of Obesity, SupChina, The New York Times

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber