Bir Hint düğünü: Her şey Instagram için

Sosyal medya her şeyi olduğu gibi düğünleri de değiştirdi. Dillere destan Hint düğünlerinde dizi çekimlerinde kullanılan kameralar kullanılıyor. Koreograflar bu düğünlere özel danslar tasarlıyor.

Son Güncelleme:

Sosyal medya ile birlikte, yürüyüşümüz, duruşumuz, yemek yiyişimiz bile değişti. Artık her şey poz için. Öyle ki insanlar düğünlerini, bu çok özel günlerini Instagram’dan klipler halinde yayınlamak için bile prodüksiyon şirketleriyle anlaşıyor, artık o eski düğün kasetleri yok.

Hindistan, özellikle ülkenin güneyi yıllardır renkli düğünlere sahne olmakta. Bu düğünler için koreograflar özel dans figürleri bile tasarlıyor. Ülkenin Kerala kenti renkli düğünleri ile biliniyor. Kuzey’deki soğuk düğünlerin aksine güney Hindistan’da düğün eğlence demek.

Doktor Sheha Pfizer’ın düğünü ise çok daha fazlası demekti. Gelin genç yaşına rağmen kameralar karşısında hiç çekinmiyordu. Düğünde sadece Hint figürleri sergilenmedi, Semazen gösterisinden, Meksika dansına kadar pek çok gösteri ortaya kondu. Su davulları çaldı, akrobatlar bir oradan bir buraya koştu.

Düğünlerde şarkı söyleyerek kariyerine başlayan daha sonra düğün organizasyon şirketi kuran Mayjohn P.J. sosyal medyanın Hint düğünlerini değiştirdiğini düşünüyor. P.J.’ye göre; genç çiftler düğünlerini planlamadan önce YouTube ve Pinterest’ten fikirler alıyor.

2-5 BİN DOLAR ARASI

Nasıl kalabalık olduğunu tahmin edebileceğiniz Hint düğünlerini filme almanın ücreti 2 bin ila 5 bin dolar arasında değişiyor. Bu paketlerin içinde düğünün ‘Instagram fragmanı’, tam çekimi ve özel anlarından oluşturulmuş bir video da var.

Bazı düğün videolarına sitcom dizilerindeki kahkaha efektlerinden de ekleniyor, düğünler profesyonel dizi kameraları ile çekiliyor. Düğün organizasyonu yapan P.J., “Herkes bir film yıldızı olmak istiyor” demekte.

Şu an salgın sebebiyle düğünlerde en fazla 200 kişiye izin veriliyor. Manas Prem bir koreograf. Önümüzdeki aylarda dansını planlaması gereken tam 500 düğün var. Covid sebebiyle dans alıştırmalarını online olarak yapıyor. Çoğu düğünde yaşlı akrabaların danslarına ayak uyduramamasından şikayetçi.

KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK

Bu düğünlerde sergilenen dans figürlerinin çeşitliliği Hindistan’ın çok kültürlülüğüne de iyi bir referans. Son yıllarda ülkede Hinduların, Müslümanlar üzerinde kurduğu baskı dayanılmaz boyutlara ulaşıyor. Hindu keşişlerden bazıları düzenli olarak Müslümanlara şiddet çağrısında bulunuyor.

Hindistan’da görücü usulü evlilikler hala çok moda. Düğününü planlayan Doktor Sheha Pfizer de böyle bir evlilik yapacak ancak eşine ‘evet’ demeden önce iki ay düşündüğünü eşinin onun dünya görüşünü çok iyi anladığını söylüyor. Düğünlerinde önce bir imam dua okudu, ardından resmi evlilik sözleşmesi imzalandı, imzalar kurumadan, kemancılar devreye girdi ve ardından dans başladı.

Gelin Pfizer bir havuzun etrafında dansçılar ile konuklardan biraz uzakta şovunu sergilerken, işin bu kısmı sadece Instagram videosu için. Konuklar yerine iyice yerleşirken dansçılar sürekli üstlerini değiştiriyor. Damat sahneye semazenler eşliğinde çıkıyor. Hip-hop dansçıları sahnede yerini alıyor. Başka bir grup dansçı ise Flamengo figürlerini sergiliyor.

KAMERA İÇİN BAŞTAN

Doktor Pfizer’in üzerinde o gece değiştirdiği pek çok kıyafetten biri olan yeşil, mücevherlerle süslü bir elbise var. Gelin salona giriş yapıyor ancak birisi kameraların o an kayıtta olmadığını görüyor, bütün bu işlem tekrar yapılıyor.

Hindistan’ın zengin ailelerinin düğünler için tercih ettiği başka bir adres ise Türkiye’nin 5 yıldızlı otelleri. Antalya bu düğünlere hiç yabancı değil. Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart 2020’den bir gün sonra 12 Mart 2020 tarihinde Antalya, Belek ve Kundu’da iki otelde her birinin bütçesi 1 milyon euro olan iki Hint düğünü gerçekleştirildi. Kundu'daki düğün için Şili'den Uttamchandani ve Adwani aileleri hiçbir masraftan kaçınmayarak beraberlerinde makyöz, stil danışmanı ve yardımcılarından oluşan 300 kişilik ekip ve farklı seremonilerde giyecekleri kıyafetler ile özel uçakla Antalya'ya geldi. Düğün 3 gün, 3 gece sürdü.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times’ta Mujib Mashal ve Suhasini Raj imzasıyla yer alan ‘The New Weddings in India’s South: ‘Expect Some Magic’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: AA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber