'Düğün ne zaman?' sorusuna tokat gibi cevaplar!

Katıldığınız düğünlerde, aile buluşmalarında "Eee, düğün ne zaman?" sorusuna maruz kalmaktan bıktınız mı? Bu sorulara gerilmeden yanıtlar vermek de mümkün tamamen bu sorgulamalardan kurtulmak da... İşte ipuçları!

Son Güncelleme:

Pandemi kısıtlamalarının gevşemesiyle 2021 yılında haddinden fazla düğüne gittiğinizi tahmin etmek güç değil. Bekarlar ve evli olmayan çiftler için düğün demek aynı zamanda sorularla karşı karşıya kalmak da demek. “Sizin düğün ne zaman?” ve “Sen evlenmeyecek misin?” özellikle akrabaların favori sorularından...

Akrabalar dışında ebeveynleriniz ve arkadaşlarınız da fırsat bulduklarında sizi yakın markaja almak isteyebilir, aklınızın bir noktasına evlilik fikrini işlemeye çalışabilir.

Peki gerçekten evlenmeye hazır değilseniz... Evlenmeyi hiç aklınızdan bile geçirmiyorsanız... Veya sadece şimdilik evlenmeyi düşünmüyorsanız... Ve tüm bunların yanında insanlarla ilişkinizi de zedeleyebilecek cevaplar vermek istemiyorsanız... Nasıl cevaplar vermek gerekiyor?

Nevada Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çift ve aile terapisi bölümünde dersler veren Prof. Dr. Katherine Hertlein “Bir çift evlenmemeyi seçtiğinde ve aile, bu kararda söz sahibi olduğuna karar verdiğinde bu aile içinde dedikodulara yol açacağı gibi çift arasında da fikir ayrılıklarına yol açabilir” diyor.

Haliyle hazırlıklı olmakta fayda var. İşte birkaç tüyo!

ORTAK BİR PLAN BELİRLEYİN!

Bu madde bu haliyle çiftleri ilgilendiriyor gibi gözükebilir. Bekarlar “Bir plan belirleyin” olarak okumalı... Bu madde çok kritik. Adeta bir basın toplantısına çıkıyor gibi yaklaşmanız lazım. Bir aile buluşmasından ya da bir düğünden önce kendinize cevaplar belirlemek faydanıza olacaktır. Ve gergin hissetmenizi engelleyecektir.

Ancak çiftler için bu konu daha kritik. Birbirinizden farklı cevaplar vermeniz sizi garip bir durumda bırakacaktır. Tabii ki önce evlilik konusunda aynı fikirde olmanız lazım...

DAĞILMAYIN, AYRILMAYIN!

Bazı akrabalarınız ve bazı arkadaşlarınız (elbette evli olanlar) sizin evlendirmeyi, size evlilik övmeyi kendilerine görev olarak belirlemiş durumda olabilirler. Başvurabilecekleri taktiklerden biri de sizi tek yakalamaya çalışmak olacaktır. Çift olarak yaptığınız “yeni evli” ziyaretlerinde konu “Gel mutfakta konuşalım” noktasına gelebilir. Teke tek konumda bu konunun açılmasına kesinlikle izin vermeyin!

Prof. Dr. Hertlein “Konu açılırsa 'Evlilik hakkında konuşacaksak ikimizle konuş. Çağırayım beraber konuşalım' diyerek çift olarak çizdiğiniz sınırları net bir şekilde göstermiş olursunuz” diyor.

ORTAYA BİR TARİH ATMAYIN!

Bekarsanız tarih vermeniz pek mümkün olmayacaktır elbettte ancak bir yaş aralığı vermek de daha farklı sorulara ve o dönemde beklenti oluşmasına neden olacaktır. Kimseye böyle bir “vade” vermek zorunda değilsiniz...

Çiftler için tarih vermek çok daha sıkıntılı. Aileler mutlaka tarih isteyecektir ama “doğru zaman” ailelerin kavramasının güç olduğu soyut bir konsept. Prof. Dr. Hertlein, “Aileler zaman verdiğinizde bu süreci hızlandırmak için uğraşacaklar. Bu da ilişkiyi germekten başka bir işe yaramaz” ifadelerini kullanmakta.

MESAFE KOYMAKTAN ÇEKİNMEYİN!

Burada ilişkilerin gerilmemesi için çözümler bulması gereken sadece sizler değilsiniz. Elbette bu ipuçları insan ilişkileri noktasında faydalı ancak şunu da vurgulamak gerekiyor: Sizi evlilik konusunda hiç hakkı yokken baskı altına almak isteyen, sınırı aşan insanlarla görüşmek zorunda değilsiniz. Alacağınız bu karar, sizi baskılamaya çalışanların da durup düşünmesini sağlayabilir.

Bu bekarlar için de geçerli. Sizin herhangi biriyle bir ilişkiniz olup olmadığını ya da gelecekte bir noktada evlenmeyi düşünüp düşünmediğinizi kimseye açıklamak, tercihlerinizi veya içinden geçtiğiniz süreci izah etmek zorunda değilsiniz.

Prof. Dr. Hertlein gibi pek çok uzman da sınırlar çekmenin öneminden söz ediyor. Zira sınırlarınızı net bir şekilde belirlemezseniz evlendiğinizde de bu insanlar “Çocuk nerede?” diye sorma cüretini kendilerinde bulacak.

Not: Bu soruların sorulmasından rahatsız olmayanlar, yakın arkadaşların, ebeveynlerin ve aile büyüklerinin bu soruları sorma hakkı olduğunu düşünenler de olabilir. Bu ipuçları bu sorulardan rahatsız olanlar için derlendi.

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı The New York Times'ta "When Are You Getting Married?" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber