Bilim insanlarından korkutan uyarı: İngiltere'deki mutasyonlu virüs daha ölümcül!
İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucuna göre, Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan B.1.1.7 olarak bilinen mutasyonlu virüsün koronavirüsten yüzde 30 ila yüzde 70 daha ölümcül olduğu ortaya çıktı
Birden fazla çalışmayı içeren raporda bilim insanları, B.1.1.7 olarak bilinen türün orijinal virüsten% 30 ila% 70 daha ölümcül olabileceği tahmininde bulundu. Araştırmalar, İngiltere'de daha tehlikeli bir durum söz konusu olacağını ortaya koyarken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson da 'daha yüksek ölüm oranıyla' karşı karşıya kalabileceklerini duyurmuştu.
Business Insider'ın haberine göre, daha bulaşıcı ve tehlikeli olan mutasyonlu virüsün ABD'de dolaştığı tahmin edilirken, New York Times gazetesine göre, şu ana kadar en az 82 ülkede tespit edildi. Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir araştırmada, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyonlu virüsün ABD genelinde daha hızlı yayıldığı ve vaka sayısını her 10 günde bir ikiye katladığı belirtildi. Araştırma ayrıca, bu virüsün ABD'de yüzde 35 ila 45 daha bulaşıcı olduğu konusunda uyardı.
İngiltere'de virüs varyantının neden daha yüksek ölüm oranına sahip olabileceği henüz net değil ancak bilim insanları virüsle enfekte olan kişilerin vücutlarında koronavirüsle bağlantılı olarak daha yüsek virüse sahip oldukları ihtimali üzerinde duruyor.
"İNGİLTERE'DE ORTAYA ÇIKAN 'B.1.1.7' VARYANTI ŞUBAT AYI ORTALARINDA BASKIN OLABİLİR"
Uzmanlara göre, İngiltere'de kent bölgesinde 2020 Aralık ayında dikkatleri çeken ve VOC (variant of concern) 202012/01 olarak isimlendirilen bu varyant, 2020 yılının Eylül ayının ikinci yarısında ortaya çıktı. Söz konusu varyant, özellikle aralık ayında İngiltere'nin güneyinde "sıkı kapanma" önlemlerine rağmen hızla yayılarak baskın hale geldi.
Şu ana kadar yapılan incelemelerden elde edilen veriler, mutasyonlu virüsün bulaşma hızının ve ölüm oranının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmalar, tüm yaş gruplarını etkilediği, aşı ve doğal enfeksiyonlardan sonra edinilen bağışıklık yanıtlarında etkinlik kaybı olasılığının da düşük olduğunu gösterdi. Bulaşıcılığın ve yayılma hızının artmış olması nedeniyle yükselen vaka sayıları, ağır hasta ve ölüm sayılarının artmasına yol açarak sağlık sistemi üzerinde baskı oluşturdu.
VİRÜSLER NASIL VE NEDEN DEĞİŞİME UĞRUYOR?
Virüsler genetik seçimin bir sonucu olarak sürekli şekilde değişim geçiriyor. Hafif genetik değişimler mutasyon (değişinim) sonrası gerçekleşirken, büyük genetik değişimler rekombinasyon (yeniden birleşme) üzerine yaşanıyor.
Mutasyon virüsün genomu yani genetik materyelinde bir hata oluşması üzerine gerçekleşiyor. Rekombinasyon ise eş zamanlı enfekte olan virüslerin genetik bilgi değişimi sonrasında yeni bir tip virüs olarak ortaya çıkmasına neden oluyor.
Örneğin Kovid-19 pandemisine neden olan SARS-Cov-2'nin yarasalarda bulunan bir virüsün aracı bir hayvandaki başka bir virüsle yeniden birleşmesi yani rekombinasyonu sonrasında ortaya çıktığı ve insanı etkileyebilecek genetik materyele sahip olduğu biliniyor.
Kapıdaki düşman: Pandemi ne zaman bitecek?
Kaynak: Haber Global TV