Başkanlık seçimi öncesi son viraj! Anketlere göre o isim salıncak eyaletlerin çoğunda önde

Amerika Birleşik Devletleri’nde seçimlere artık 8 gün kaldı. Amerikalılar 5 Kasım’da ya ikinci bir Trump dönemine ya da ilk kez bir kadın başkana oy verecekler. Adaylar başa baş gidiyor. Ulusal anketlere göre Kamla Harris rakibi Donald Trump’ın önünde gözükse de, Donald Trump seçimin sonucunu belirleyecek salıncak eyaletlerin çoğunda yarışı önde götürüyor.

Son Güncelleme:

Adaylar seçim çalışmalarını 7 salıncak eyalette yürütüyor.

Donald Trump Pazar günü Demokratların kalesi olan doğduğu büyüdüğü New York’taydı, adeta gövde gösterisi yaptı. Madison Square Garden’daki mitingde 15 dakika konuştu.

Hem ABD Başkanı Joe Biden’a hem de başkan adayı Kamala Harris’i eleştirdi.

Trump, ”5 Kasım ülkemiz tarihindeki en önemli tarih olacak birlikte Amerika’yı yeniden güçlü kılacağız ”dedi ve Harris’i ekonomiden vurdu: "Eğer kazanırsam, dünya tarihinin en büyük ekonomisini hızla inşa edeceğiz."

Trump, Cumhuriyetçi aday Başkan Biden’a yüklendi, "Biden her gün 4'de yatıyor nasıl başkanlık yapacak." dedi. Neredeyse 200 binden fazla kişi miting alanına girmeye çalıştı.

Giremeyenler sokaklara kurulan dev ekranlardan Trump’ı dinledi. New York’ta güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı, sokaklar kapatıldı.

Demokratların kalesinde Trump karşıtları, Harris destekçileri de miting alanındaydı, protesto yaptılar. Çünkü New York 1988’ den beri demokratların elinde. Oy farkı her seçimde yüzde 60’ların üzerine çıkıyor.

En son Cumhuriyetçi aday New York’u 1984’de kazanmıştı. New York’ta erken seçim de başladı.

New Yorklular akşam 8’e kadar okullarda oy kullanılıyor. Florida Üniversitesi Seçim Laboratuarı'na göre 41 milyondan fazla Amerikalı bu yılki seçimlerde oylarını kullandı.

BAŞKAN BIDEN SANDIK BAŞINA ERKEN GİDİYOR

Yarıştan çekilen ABD Başkanı Biden da bugün kendi eyaleti olan Delaware'de oyunu kullanacak. Sandığa erken gidecek. Delaware da Demokratların kalesi. Biden 1973-2009 yılları arasında senatör olarak görev yapıyordu.

ADAYLAR SALINCAK EYALETLERDE

Kamala Harris ise Pazar gününü seçimin kaderini belirleyecek eyalet Pensilvanya eyaletinde geçirdi.

"Zafer Philly'den geçiyor" dedi. Harris Beyaz Saray'a giden yolun Philadelphia'dan geçtiğini söyledi.

Pensilvanya da başkanlık seçimlerinde kritik eyalet. 19 delegesi var. Dengeleri her seçimde olduğu gibi bir kez daha değiştirebilir. Yani Beyaz Saray’ın anahtarını elinde tutuyor. Hem Harris hem de Trump hemen her hafta Pensilvanya’ya uğruyor.

En çok yatırım ve ziyaret yine bu eyalete yapıldı. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler Pensilvanya’da sandıktan birini parti olarak çıkabilir. Pensilvanya Demokrat Parti’nin 3 Mavi Duvar dediği eyaletlerden. Ancak 2016’da seçem Trump dedi, Biden 2020’de Pensilvanya’yı geri aldı.Eyalet seçmeni ikiye bölünse de Trump’ın küçük bir liderliği var. Harris Pensilvanya’ya yoğunlaştı, çünkü 1948’den bu yane hiçbir Demokrat Pensilvanya’yı kazanmadan Beyaz Saray’ı kazanamadı.

ADAYLAR NEREDE KAMPANYA YÜRÜTECEK?

Harris ise bugün seçimlerde önemli bir savaş alanı eyaleti olan Michigan'da geçirecek, miting yapacak. 10 milyondan fazla nüfuslu Michigan’ın sa 15 delegesi var. 2016’da seçmen Trump’ı seçti, öyle ki 1992’den bu yana ilk kez bir cumhuriyetçi aday Michigan’ı kazandı. Michigan da Demokrat Parti’nin 3 Mavi Duvar dediği eyaletlerden biri.

Biden, 2020’de Trump'ın yüzde 47,8'ine kıyasla yüzde 50,6 oy aldı. Ancak eyalette Arap Amerikalılar ve müslümanlar yoğunlukta. Seçmen ABD başkanı Biden’ı da başkan adayı Kamala Harris’i de Gazze politikası nedeniyle eleştiriyor. Harris Michigan’dan endişeli. Müslümanlar Trump’ı destekliyor gibi görünüyor. Müslümanlar "Trump’ın arkasındayız çünkü o savaş değil barış vaat ediyor, Orta Doğu’da savaşı bitirecek.” diyor.

Cumhuriyetçi aday Trump, bugün günü Atlanta, Georgia'da bir miting düzenleyecek. 16 delegesi olan eyalet genellikle Cumhuriyetçilere oy veriyor.

Trump, 2020'de kilit savaş alanı eyaletini Demokrat Joe Biden'a dar bir farkla kaybetmişti. 1992'den bu yana Georgia'da ilk kez bir Demokrat başkan adayı kazandı.

Sonraki Haber