Avustralya'da işten kopma hakkı devrede

İrlanda ve Belçika'nın ardından Avustralya, çalışanlara mesai saatleri dışında işle bağını kesme hakkı tanıdı. Bundan böyle mesai saatleri dışında çalışanlarını arayan işverenler, para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Son Güncelleme:

Avustralya, çalışanlara mesai saatleri dışında "işten kopma" hakkı tanıdı.

Ülkede yürürlüğe giren yeni yasa, çalışanların haklarını korumayı amaçlıyor.

Bu kapsamda, işverenler mesai saatleri dışında gerçekten gerekli olmadığı sürece çalışanlarıyla iletişime geçemeyecek. Kurala uymamaları halinde ise 63 bin dolara kadar ceza ile karşılaşabilecekler.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, "İnsanlar 24 saat için ücret almıyor, 24 saat boyunca çalışmak zorunda değiller" dedi. Bu durumun akıl sağlığı sorunlarına bile yol açabileceğine işaret etti. Yeni yasaların üretkenliği artıracağını söyledi.

Dünyanın dört bir yanında başka hükümetler de benzer önlemleri almayı değerlendiriyor. Bunlardan biri de İngiltere... Bu kapsamda, İrlanda ve Belçika gibi işten ayrılmanın hak olarak tanındığı ülkelerdeki modeller inceleniyor. Böylece, çalışanların "dinlenme hakkının" korunması amaçlanıyor.

COP29'da, iklim krizlerinin çözümünde kadının rolü ele alındı Putin’in Kim Jong'a gönderdiği nadir bulunan hayvanlar şaşırttı 2024’ün kelimesi “manifest” Yunanistan'da işçi ve memurlardan 24 saatlik grev Trump'tan uzak 4 yıllık mavi yolculuk The Economist’in 2025 kapağı ne mesaj veriyor?