Asya ve Afrika karıştıkça Avrupa'ya yasa dışı göçte büyük artış! Balkan rotası...

Bu yıl Avrupa'ya gelen kaçak göçmen sayısı geçen yılın aynı dönemine göre; yüzde 86 arttı. Afganistan ve Pakistan'da yaşanan gelişmeler ile pandemi kısıtlamalarının kaldırılması yasa dışı göçü hızlandırdı. İspanya bu dalgadan en az etkilenen ülkeler arasında.

Son Güncelleme:

Pandemi sebebiyle Avrupa’nın son yıllarda aldığı göç azalmış, hatta bu sebepten bazı ülkelerde ciddi iş gücü açıkları ortaya çıkmıştı. Yapılan araştırmalara göre bu yıl salgının etkilerinin de azalmasıyla yasa dışı göçte de önemli bir artış yaşandığı görüldü. AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurum Frontex’in verilerine göre; bu yıl yaşlı kıtada düzensiz göç oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artış göstererek 155 bin 90 seviyesine çıktı.

Bu yıl legal ve illegal göçü hızlandıran etkenler arasında iklim krizi sebebiyle bazı insanların yaşayacak yerlerinin tahrip olması ve Asya, Afrika kıtalarında bazı ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar etkili. Bugün Myanmar’da bir darbe rejimi varken, Afganistan’da Taliban’la birlikte ülkeden çıkışlar hızlandı. Pakistan’da siyasi karışıklık sürerken, eski Başbakan İmran Han hakkında soruşturma başlatıldı.

Bugün düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmak için kullandığı en yaygın rota Batı Balkanlar. Her gün Bosna-Hersek’ten Hırvatistan’a veya Sırbistan’a yasadışı göç denemeleri oluyor. Romanya ve Macaristan da yasa dışı göçle mücadele ediyor.

Şimdiden yılın ilk sekiz ayında Avrupa’ya gelen kayıt dışı göçmenlerin sayısı 2021’in üç katına çıktı. Batı Balkan rotası ağırlıklı olarak Afganlar, Suriyeliler, Hindistanlılar, Bangladeşliler, Pakistanlılar ve Iraklılar tarafından kullanılıyor. Bu göçmenlerin bir bölümü ise Türkiye'ye de geliyor. Iraklı göçmenler Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce uçaklar ile Belarus üzerinden Polonya’ya girmeye çalışmışlar, dünya günlerce bu göçmenleri konuşmuştu.

37 GÖÇMEN ÖLDÜRÜLDÜ

Frontex’in raporuna göre bugün Balkan rotası üzerinden Avrupa’ya geçen yasa dışı göçmen sayısı 2022'nin Ocak-Temmuz ayları arasında geçen yılın aynı ayına göre; yüzde 205 artış göstermiş. İspanya ve Fas’ın kontrolündeki rotada ise bu sayının yüzde 25 azaldığı görülüyor. Geçen aylarda İspanya sınırında göçmenler üzerinde gerçekleştirilen katliam gündeme bomba gibi düşmüştü. Sınırdaki sert müdahaleler sonucu 37 Afrikalı göçmen hayatını kaybetmişti.

Bu yıl 42 bin 549 insan Malta, Libya, Tunus ve Cezayir üzerinden İtalya’ya illegal şekilde giriş yaptı. İtalya’ya kaçak göçmen girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 arttı. Siyasi çalkantılarla dolu İtalya’da önümüzdeki Eylül ayında gerçekleştirilecek seçimde bu göçün önemli bir yeri olacağı söylenebilir. Sağcı lider Giorgia Meloni’nin ülkedeki yıldızı yükseliyor. Göçmenler geçen aylarda düzenlenen Fransa seçimlerinde de kilit konulardan biri olmuştu. Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Emmanuel Macron oyların yüzde 58.55’ini alarak aşırı sağcı lider LePen’i (Yüzde 41.45) geride bırakmıştı.

'AŞIRI SAĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN'

Geride bıraktığımız Nisan ayında Fransa seçimlerinin bu ülkedeki aşırı sağa ilişkin etkilerini haberglobal.com.tr'ye değerlendiren Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği (ABKAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mithat Can Baydarol, “Fransa'daki sistemde genelde ikinci dönemi kazanan başkanlar daha rahat hareket ediyorlar. Ve buna göre aşırı sağın önüne geçebilmek adına politikalarını daha merkeze yakın, daha kapsayıcı ve daha bütünleştirici biçimde gerçekleştirecektir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Frontex raporundan devam edecek olursak, Yunan sahil güvenliğinin insanlık dışı müdahalelerinin de etkisiyle 38 bin 147 yasa dışı göçmenin Balkanlara geçmesine izin verilmediği vurgulandı. 2022 yılında Avrupa’da önemli bir göç durağı üzerinde olup, yasa dışı göçten en az etkilenen ülke İspanya oldu. 2021'in Ocak-Temmuz dönemine göre 2022'de İspanya’ya gelen yasa dışı göçmen sayısı sadece yüzde 3 artarak yaklaşık 16 bine çıktı.

İspanya sınırının ön kontrol noktası olarak düşünülebilecek Fas, sınırlarını güçlendirmek için Avrupa Birliği’nden 500 milyon euro alacak.

VİZE MESELESİ

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları son yıllarda görmedikleri ölçüde Schengen vizesinden ret alıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye bu muameleyi ‘planlı ve kasıtlı’ olarak yaptıkları görüşünde. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ise Türkiye’deki başvuruların bazılarının ‘aldatıcı’ olduğunu iddia etti. Buna göre, Almanya Türkiye'den yapılan vize başvurularının 2016'da %6.7'sini reddederken, bu oran 2018'de %11.9'a, 2021'de %22.2'ye yükseldi. Fransa'nın ise 2016'da %3.2 olan ret oranı 2018'de %5.8'e, 2021'de %13.1'e yükseldi. 23'ü AB üyesi olmak üzere toplam 26 Avrupa ülkesini kapsayan Schengen vizeleri hakkında 2022 verileri bulunmuyor. Bazı uzmanlara göre düzensiz göç vizede ret sebepleri arasında.

Kaynaklar: El Pais, Haberglobal.com.tr, Reuters

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber