Aşı olduktan 1 hafta sonra koronavirüse yakalandı
ABD'nin California eyaletinde bir hemşire Pfizer'ın korona virüs aşısı yapıldıktan bir hafta sonra koronavirüs testi pozitif çıktı.
ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının onaylanmasının ardından aşılama başlamıştı. Ülke genelinde ilk olarak sağlık çalışanları aşılandı.
ABD’nin California eyaletinde Pfizer’ın koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyı alanlardan biri de hemşire Matthew W. oldu. 45 yaşındaki hemşire aşıdan sonra kolunun ağrıdığını söyleyerek başka bir yan etkisi yaşamadığını dile getirdi. Aşının ardından korona virüs biriminde çalışan hemşire Matthew W., aşıdan 6 gün sonra hastalandı. Üşüdüğünü dile getiren hemşire daha sonra kas ağrısı yaşadığını ve halsiz hissettiğini bildirdi. Giderek halsizleşmesinin ardından hastaneye başvuran hemşire koronavirüs testi yaptı. Hemşirenin korona testi pozitif çıktı.
San Diego Aile Sağlığı Merkezlerinde bulaşıcı hastalık uzmanı Christian Ramers, yaşananların olası olduğunu dile getirerek, "Aşının klinik denemelerinde, aşının ardından vücudun koruma sağlamasının 10 ila 14 gün süreceğini elde etmiştik. İlk dpz yüzde 50 oranında ikinci doz ise yüzde 95 oranında koruma sağlıyor" dedi.
Uzmanlar hastalık için kuluçka döneminin 14 gün kadar uzun olabileceğinden hemşirenin olmadan önce koronavirüse yakalanmış olabileceği ihtimali olduğunu belirtti.
AŞIDAN 2 SAAT SONRA ÖLMÜŞTÜ
İsrail'de de koronavirüs (Covid-19) aşısını alan 75 yaşındaki bir kişi aşıdan 2 saat sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiş, İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, adı açıklanmayan 75 yaşındaki bir kişinin Covid-19 aşısının ilk dozunu aldıktan 2 saat sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği kaydedilirken, kişinin daha önce de kalp rahatsızlığı yaşadığı öğrenilmişti. İsrail Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Hezi Levy, kalp krizi ile aşı arasında bir ilişki olup olmadığına dair soruyu yanıtlamak için özel bir heyetin soruşturma yapacağını duyurmuştu.
Ülkelerin koronavirüs aşısı yaklaşımı nasıl?
Kaynak: İHA