ABD'li generaller Suudi Arabistan'da, İngiliz pilotlar Çin'de! Neden bu ülkelerde çalışıyorlar?

Batılı ülkelerin ordularındaki emekli askerler, Orta Doğu ve Çin'de iş buluyorlar. ABD ordusundan emekli subaylar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde danışmanlık yaparken 30 emekli İngiliz pilot da Çinli meslektaşlarını eğitiyor. Her bir asker ortalama 200 bin dolar para kazanıyor.

Son Güncelleme:

ABD ve İngiltere gibi ülkelerin ordularından emekli olmuş birçok üst düzey eski subay, son dönemde batı dünyası ile çeşitli sebeplerden ötürü gerginlik yaşayan ülkelerin orduları için çalışıyor. Bu ülkelerin başında da Suudi Arabistan ile Çin geliyor. Batı ile arası iyi olsa da Rusya'ya yaptırımlar konusunda batı ile ters düşen Birleşik Arap Emirlikleri'nde de önemli ölçüde batı ordularından emekli olan üst düzey askerler danışman olarak görev yapıyor.  Başta amiraller ve generaller olmak üzere 500 ABD'li emekli asker, başka ülkelerin ordularına danışmanlık yapıyor.

Suudi Arabistan'da pek çok emekli ABD ordusu mensubu bulunurken, Suudi Arabistan ile ABD'nin arası, 2018 yılındaki Cemal Kaşıkçı olayından bu yana gergin. Üstelik petrol ihracatçısı ülkelerin (OPEC) günlük petrol üretimini düşürmesi üzerine Suudi Arabistan ile ABD yönetimi arasında tansiyon iyice arttı.

Suudi Arabistan'da 15 emekli ABD generali ve amiral, 2016'dan beri Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı için ücretli danışman olarak çalışıyor. Bir generalin yıllık ortalama 200 bin doların üzerinde ücret aldığı öne sürülüyor. 

ABD BAŞKANLARININ ÜST DÜZEY DANIŞMANLARI 

Suudi Arabistan'ın ücretli danışmanları arasında eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı olan emekli General James L. Jones ve Obama ve bir diğer eski ABD Başkanı George W. Bush yönetiminde Ulusal Güvenlik Ajansı'nı (NSA) yöneten emekli General Keith Alexander da bulunuyor.

Emekli General James L. Jones Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı'nda danışman olarak görev yapıyor. Fotoğraf: Congress.org

ABD Deniz Piyadeleri'nin eski komutanı olan 78 yaşındaki emekli General James L. Jones, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı'na danışmanlık yapmak için sözleşmeleri olan, ABD'nin Virginia eyaletinde bulunan iki askeri danışmanlık firması Ironhand Security ve Jones Group International'ın da sahibi.

Belgelere göre Jones, Kasım 2016'da Suudiler için çalışma izni için ABD yönetimine başvurdu ve dört ay sonra ABD'den onay aldı. Bir röportajında Jones, "Prens Selman, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığını daha az para harcayarak daha kullanışlı hale getirmeye yardımcı olmak için yapabileceğimiz bir şey olup olmadığını merak ediyordu" diyerek Prens Selman'ın kendisine iş teklif ettiğini ifade ediyor. 

Emekli General Keith Alexander da Suudi Arabistan'da danışmanlık yapıyor. Fotoğraf: Nist.org

ESKİ ABD SAVUNMA BAKANI BAE'DE ÇALIŞMIŞ 

Sadece Suudi Arabistan değil, bir diğer körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri de birçok emekli ABD askerini işe aldı. ABD belgelerine göre, son yedi yılda 280 asker emeklisi, Birleşik Arap Emirlikleri için çalışmak adına ABD'den izin istedi. Birleşik Arap Emirlikleri ordusunu baştan yaratmak amacıyla bu kadar fazla eski ABD'li askeri personeli çalıştırdığı ifade ediliyor.

Bu kişilerden en ünlüsü ise Trump yönetiminde ABD Savunma Bakanı olmadan önce BAE ordusunda askeri danışman olan eski General Jim Mattis. Mattis, emekli olmadan önce Orta Doğu'daki tüm ABD güçlerini yöneten komutan olarak da biliniyordu. Mattis'in 2015 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışmak için ABD yönetimine başvurduğu ifade ediliyor. 2017'de ABD Savunma Bakanı olana kadar bu ülkede çalıştığı tahmin ediliyor. 

Eski ABD Savunma Bakanı Jim Mattis. Fotoğraf: Reuters 

 30 İNGİLİZ PİLOT ÇİN'E DANIŞMANLIK YAPIYOR 

Batılı bir diğer askeri güç olan İngiltere'nin Kraliyet Ordusu'ndan emekli olmuş askerler de başka ülkelerin ordularına danışmanlık yapıyor. Çin, ordusundaki pilotları eğitmek için 30 kadar emekli İngiliz askeri pilotu işe aldı. Üst düzey bir İngiliz yetkili, İngiliz askerlerin Çin'de iş bulmalarının İngiltere'de endişe yarattığını ifade ediyor.

Emekli pilotların hiçbirinin casusluk, sabotaj ve diğer suçları kapsayan İngiliz yasası olan 'Resmi Sırlar Yasasını' ihlal ettiğinden şüphelenilmiyor. Ancak İngiliz pilotlar, Çinli meslektaşlarını Çin uçaklarında eğitse de, Çinlilerin İngiliz ve Batılı taktikler ve prosedürler hakkında bilgi edinmek için istekli oldukları İngiliz makamlarca dile getiriliyor. İngiliz pilotların yıllık ortalama 270 bin dolar ücret aldıkları tahmin ediliyor.

Kaynaklar: The Washington Post, New York Times, Euronews 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber