ABD'den Yunanistan'a 200 milyon dolarlık askeri hibe: Ukrayna detayı!

ABD Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan askeri sistemlerle Yunanistan'a 200 milyon dolarlık askeri yardımda bulunacak. 

Son Güncelleme:

Yunanistan'da yayımlanan Kathimerini'nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Başbakan Kyriakos Miçotakis'e gönderdiği mektubun içeriği açıklandı. 

Habere göre, Yunanistan'a teslim edilecek silah sistemleri ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Dış Askeri Finansman (FMF) fonundan 200 milyon dolarlık bir hibeyle karşılanacak. 

Hibe krediyle Yunan Hava Kuvvetleri'nin ABD Hava Kuvvetleri'nden iki adet C-130 alacak. Buna ek olarak dört adet Littoral Combat Ship sınıfı gemi teslim edilecek. 

Pakette, ayrıca Yunanistan'ın, ABD Donanması için bu sınıftan 20 gemilik bir filo oluşturmaya yönelik bir İtalyan projesi olan Constellation fırkateyn programına katılması da yer alıyor. Pakette ayrıca 62 adet Bradley zırhlı savaş araçları ve Yunan Donanması tarafından alınacak sahil güvenlik devriye botları da bulunuyor. Yunanistan şu ana kadar dört adet Island sınıfı bot aldı.

Kullanılmayan silahlar Ukrayna'ya 

Habere göre, mektupta Yunan ordusunun artık kullanmadığı eski sistem ve ekipmanların Ukrayna'ya devredilmesine yönelik koşulun da bulunduğu belirtildi. 

Bu silahların Ukrayna'ya transfer veya satış yöntemiyle verilebileceği ifade edildi. Yunanistan'ın mevcudunda Tor, Osa, S-300 hava savunma sistemlerinin yanı sıra ZU-23-2 uçaksavar silahları var.

Habere göre, bu karar, ABD yönetiminin Türkiye'ye yeni F-16, Yunanistan'a da F-35 savaş uçaklarının satışına onay verdiğini duyurmasının ardından hayata geçirilecek. 

Miçotakis cevap gönderecek

Haberde, Miçotakis'in Blinken'e bir mektupla yanıt vereceği ve bu mektupta Türkiye'nin F-16'larla takviye edilmesi konusunu da gündeme getireceği bildiriliyor. Başbakan'ın mektubunda Atina'nın, "İttifak üyelerinin güvenlik kaygılarını dikkate alacak şekilde müttefik savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesini memnuniyetle karşıladığını belirtmesi" bekleniyor.

Öte yandan, Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Pazartesi günü müzakerelerin başlaması için Teklif ve Kabul Mektubunu (LOA) alması beklenirken, beşinci nesil F-35 savaş uçaklarının tedarik sürecinin önündeki engel de kaldırılıyor. 

Haberde, Atina'nın 20+20 adet F-35 uçağının tedarik edilmesini talep ettiği, ancak müzakerelerin ardından nihai sayının daha düşük olabileceği kaydedildi. Ayrıca önümüzdeki aylarda yaklaşık 1.1 milyar avro tutarında 35 yeni Black Hawk helikopterinin tedarikine ilişkin görüşmelerin de devam edeceği kaydedildi. 

Sonraki Haber