ABD Yunanistan'a başka hangi silah ve araçları verecek? Bedava pakette yok yok!

Amerika Birleşik Devletleri'nin Yunanistan'a sadece F-35 satmayacağı, bir de yanında ücretsiz bir paket sunacağı öğrenildi. Pakette yok yok!

Son Güncelleme:

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD Dışişleri Bakanlığının Lockheed Martin F-35 hayalet savaş uçaklarının Yunanistan'a satışına yeşil ışık yakma kararını memnuniyetle karşıladı ve bunu "ulusal savunmamız ve Yunan diplomasisi için önemli bir gün" olarak nitelendirdi.

Miçotakis, kararla ilgili olarak, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den aldığı mektubun "Yunan-Amerikan ilişkilerinin stratejik derinliğini vurguladığını ve mühürlediğini" söyledi.

Başbakan, "Yunanistan'ın resmi olarak 40 adede kadar yeni nesil F-35 savaş uçağı edinme yolunda ilerlediğini" belirtirken, "Silahlı Kuvvetlerin üç kolunun yanı sıra Yunan Sahil Güvenliğini de kararlı bir şekilde güçlendiren çok büyük bir ekipman paketini ücretsiz olarak alacağını" belirtti.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, ek donanım arasında firkateynler, C-130 nakliye uçakları, zırhlı tanklar ve Mayıs 2022'de ABD Başkanı Joe Biden'a yaptığı kişisel bir talep sonrasında temin ettiğini söylediği araçlar yer alacak.

Miçotakis, açıklamasında, “Bugün ulusal savunmamız ve Yunan diplomasisi için önemli bir gün. Zira ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'den aldığım mektupla Yunan-ABD ilişkilerinin stratejik derinliği netleşti ve pekişti” dedi.

Yunanistan’ın resmî olarak 40 adede kadar yeni nesil F-35 savaş uçağı edinme yolunda ilerlediğini kaydeden Yunanistan Başbakanı, “(Yunanistan) Aynı zamanda, Silahlı Kuvvetlerin üç kolunu ve Yunan Sahil Güvenliğini kararlı bir şekilde güçlendiren çok büyük bir silah paketini de ücretsiz olarak alıyor. Bunlar arasında firkateynler, C-130 nakliye uçakları, zırhlı araçlar ve bu araçların yanı sıra Mayıs 2022'de Başkan Biden'a şahsen yaptığım talep sayesinde ülkemizin teslim aldığı diğer birçok savunma teçhizatı da yer alıyor” diye ekledi.

Miçotakis, “Önemli konulardaki net tutumları ve girişimleriyle Yunanistan’ın artık Batı dünyasında aktif bir rol oynadığını ve bu durumun ortakları ve müttefikleri tarafından da kabul edildiğini” söyledi.

Yunanistan Başbakanı, "Böylece anavatan iki kat korunmuş oluyor. Bir yandan karada, havada ve denizde caydırıcı gücü artıyor, diğer yandan da bu paket ABD rezervlerinden ücretsiz olarak temin edileceği için Yunan vergi mükellefine yük olmuyor" dedi.

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığının, Yunanistan’a tahmini değeri 8,6 milyar dolar olan F-35 uçakları ve ilgili donanımın satışını onaylamaya karar verdiği belirtilmişti. 

Sonraki Haber