5 maddede Biden-Putin görüşmesi🤝

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın geleceği üzerine kritik bir konferans gerçekleştirdi. ABD Rusya'nın Ukrayna'yı işgali durumunda ekonomik yaptırımları öne sürdü. Putin duruşundan taviz vermedi. İşte 5 maddede Biden'ın en büyük diplomatik sınavının şifreleri.

Son Güncelleme:

Türkiye’de halk geçim sıkıntısı ve iç siyasi gündemden kafasını kaldırıp dünyaya bakmakta zaman zaman zorlanabiliyor. ABD ve Rusya arasında son yılların en büyük krizlerinden biri yaşanmakta. Konu: Ukrayna. Türkiye’nin de sorunun çözümü için arabuluculuk teklif ettiği krizi çözmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden dün bir video konferans yaptılar.

Ukrayna krizi Biden’ın başkanlığı dönemindeki en büyük dış politika sınavı olarak nitelendiriliyor. Türkiye’nin de sattığı SİHA’lar ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusundaki görüşleri sebebiyle önem verdiği bu görüşmeden çıkanları özetliyoruz.

1) UKRAYNA’NIN KADERİ HALA BELLİ DEĞİL

İki liderin dünkü video konferansı sorunları çözmedi. Toplantı sonrası devlet makamlarından yapılan karşılıklı açıklamalarda bir ilerleme sağlandığına işaret edilmedi. Toplantı sonrası açıklama yapan Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden’ın Putin’e diplomatik çözümü tercih etmemesi noktasında ağır ekonomik yaptırımlardan söz ettiğini anlattı. Putin’in buna cevabına ilişkin ise ABD tarafından bir açıklama yapılmadı.

2) PUTİN SAĞLAM DURUYOR

Biden’ın ekonomik tehdidinin Putin’i ne kadar caydırdığı bilinmiyor. Putin Ukrayna krizinde genel olarak Batı’yı suçluyor ve onların askeri hareketliliklerinin kendilerini önlem almaya ittiğini söylüyor. Putin ayrıca toplantıda da önceki duruşunu koruyarak NATO’nun sınırlarını Ukrayna’ya doğru genişletmemesi yönünde yasal garanti istedi. Kremlin’den yapılan açıklamada Biden’ın, Putin’in taleplerini gözden geçireceği belirtildi. ABD’li yetkililer ise daha sonra bunu reddederek Biden’ın NATO’nun genişlemeyeceğine ilişkin olarak Rusya’ya bir söz vermediğini vurguladılar.

3) RUSYA ALMANYA ENERJİ HATTI BİR RİSK

ABD, tarihsel olarak müttefiki olan Almanya’nın Rusya ile olan enerji hatlarından (Kuzey Akım 2) rahatsız. Bu hatlara bir yenisinin eklenmesi ihtimali de masada. Ayrıca Kuzey Akım 2 hattı Ukrayna’dan geçmediği için bu ülkenin doğalaz hattından gelir elde etmesinin de önüne geçiyor. Biden, Almanya ve Rusya arasında yeni bir doğalgaz hattına ilişkin kongrenin Almanya’ya yaptırım istediğini reddetmişti. Senato Dışişleri Komitesi’nde açıklama yapan üst düzey dış işleri yetkilisi Victoria S. Nuland, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi bir senaryo durumunda Almanya’dan da bazı beklentileri olduğunun altını çizdi.

4) BIDEN’IN MÜTTEFİKLERE İHTİYACI VAR

Putin ile görüşmenin sona ermesinin hemen ardından Joe Biden, Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık hükümetlerini arayarak bilgilendirdi. Bu ülkelerin desteği Rusya’yı Ukrayna konusunda caydırmak için önemli görülüyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililerimiz her gün Brüksel ile temasta bulunarak Rusya konusunu konuşuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

5) SORUN KİŞİSEL DEĞİL

Trump ile Putin arasındaki ilişki ABD basını tarafından hep tartışma konusu olmuştu. Otoriter tavrı olan iki liderin karşılıklı saygı açıklamaları da zaman zaman medyaya yansıyordu. Biden, özellikle dış politikada Trump döneminden kalma bütün izleri silme gayretinde. Üstüne ABD’nin 2016 seçimlerine Rusya’nın Facebook üzerinden müdahalesi üzerine iddiaları ve Mueller Raporu da düşünülecek olursa Biden’ın zaten Putin ile iyi bir başlangıç yapması beklenmiyordu. Dünkü görüşme buna rağmen dostane bir havada başladı. Biden, Putin’i “Seni tekrar görmek güzel” diyerek selamladı.

Sullivan görüşme sonrasında, “Karşılıklı fikir alışverişi oldu, kimse kimseye parmak sallamadı” dedi. Sullivan görüşmenin temel havasını yapılandırılmış konuşmalar değil, karşılıklı tartışma olarak değerlendirdi.

Kremlin tarafı adına konuşan Putin’in danışmanı Yuri V. Ushakov ise video konferansın dürüst ve profesyonel bir havada geçtiğini söyledi. Görüşme sırasında Biden’ın iki ülkenin İkinci Dünya Savaşı’nda nasıl ortak mücadele ettiklerini anımsattığını aktardı. Hatta iki liderin zaman zaman birbirlerine şaka yaptığını ve iltifatlarda bulunduğunu da söyledi.

Kaynaklar: The New York Times, Washington Post, Reuters

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber