10'uncu ayında Rusya-Ukrayna savaşı... | Nükleer santral meselesi çözülecek mi?
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgalde 10. aya girildi. Geçtiğimiz günlerde Kiev sakinlerine su ve gıda stoklama çağrısı yapıldı. Zaporijya Nükleer Santrali'nin etrafına koruma bölgesi kurulması için de çabalar yoğunlaşıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı 10. ayına girdi. Havaların giderek soğuması ve Zaporijya Nükleer Santrali'nin yakınlarındaki çatışmalar büyük endişe konusu. Geçtiğimiz günlerde Kiev Belediye Başkanı kent sakinlerine kışa hazırlanma ve hatta kenti terk etme çağrısı yaptı. Peki savaşta son durum nasıl?
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Rusya'nın Şubat'ta başlattığı işgalden bu yana 10 bin ila 13 bin Ukraynalı askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Podolyak, yaralanan askerlerin sayısının ölen askerlerden daha fazla olduğunu belirtti ancak sivil kayıplarla ilgi herhangi bir sayı vermedi. Ukraynalı yetkili sivil kayıplar hakkında “ciddi” demekle yetindi. Podolyak ayrıca, Zelenski'nin “zamanı geldiğinde” resmi sayıları kamuoyuna açıklayacağını söyledi.
Ukrayna, savaşın bazı dönemlerinde her gün 100-200 askerini kaybettiğini açıklamıştı. O nedenle Podolyak'ın açıklamaları “temkinli” şeklinde yorumlanıyor.
Rusya Savunma Bakanı ise Eylül ayında, 24 Şubat'tan bu yana ülkesinin 5 bin 937 asker kaybettiğini açıklamıştı.
Söz konusu kayıplar Batılı liderlerin tahminlerinin altında. İki tarafın da kamuoyunun ve askeri birliklerin moralini bozmamak için sayıları olduğundan az açıkladığı düşünülüyor.
ABD Genelkurmay Başkanlığı, hayatını kaybeden ve yaralanan Rus askerlerinin sayısının ise 100 binin çok üzerinde olduğunu duyurmuştu.
'KIŞ TEDARİKİNİZİ HAZIRLAYIN'
Rusya'nın elektrik altyapısına düzenlediği saldırılardan ötürü Ukrayna'da on binlerce kişinin ısıtma, su ve elektriğe ulaşımı neredeyse durdu. Başkent Kiev'in belediye başkanı Vitali Klitschko, kent sakinlerine kış aylarında kullanmak üzere su, kalın kıyafet ve hazır gıda stoklamaları uyarısında bulundu. Klitschko ayrıca, imkanları olması halinde sakinlere arkadaşları ve aileleriyle şehri terk etme çağrısı yaptı.
Kiev'de düzenlenen bir güvenlik forumunda söz alan Klitschko, “Evlerin sıcaklığı dışarıdan pek de farklı olmayacak” diye konuştu.
Rus birliklerinin geçtiğimiz haftalarda geri çekilmeye başladığı Herson'da yetkililer, Rusların yeniden saldırıya geçtiği Perşembe akşamı kentin üçte ikisine elektrik ulaştırıldığını belirtti.
NÜKLEER SANTRAL MESELESİ ÇÖZÜME KAVUŞACAK MI?
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijya yakınlarında bir koruma bölgesi kurulması yönünde anlaşmaya yıl sonuna kadar varılmasını umduğunu belirtti.
Grossi, “Biz, bir nükleer kaza yaşanmasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz, taraflardan birinin lehine bir askeri durum yaratmayı değil” dedi.
Rusya ve Ukrayna da birbirini Zaporijya Nükleer Santrali'nin yakınlarına bombardıman düzenlemekle suçluyor. Nükleer santralin yakınlarında çatışmalar yaşanması bir nükleer felaket doğması ihtimalinden dolayı küresel çapta endişeye neden oluyor. UAEK, birçok kere santralin yakına füze saldırıları gerçekleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı ve santralin yakınlarında bir koruma bölgesi kurulması çağrısı yaptı.
Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumundaki Zaporijya Nükleer Santrali, işgalde önce Ukrayna'nın yaklaşık beşte birinin elektriğini karşılıyordu.
Kiev, Mart'tan beri Rusya'nın kontrolünde olan santrale Rus birliklerinin 500 asker konuşlandırdığını iddia ediyor.
BİDEN VE MACRON'DAN UKRAYNA MESAJI
ABD Başkanı Joe Biden ile Fransız mevkidaşı Emanuel Macron, geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray'da bir araya geldi. İki lider, Rusya'nın “büyük ölçüde belgelenen savaş suçlarından” sorumlu tutulması gerektiği konusunda mutabakata vardı.
Biden ayrıca, Putin'in Ukrayna savaşını bitirme yoluna girmesi halinde kendisiyle konuşmaya hazır olduğunu ancak Putin'in bu yönde tavır sergilemediğini kaydetti.
Macron da nükleer santrallerin güvenliği gibi meselelerde gerilimin artmasını engellemek ve somut sonuçlar elde etmek için Putin'le temasa devam edeceğini vurguladı.
Kremlin de Putin'in Ukrayna'da olası bir çözüm için müzakerelere açık olduğunu, ancak ABD'nin Rusya'nın ilhak ettiği bölgeleri tanımayı reddetmesinin olası uzlaşma arayışını engellediğini söyledi.
Biden, savaşın başlamasından bir ay sonra Putin'e “kasap” demişti. Rusya ise ABD ve NATO'nun savaşa doğrudan ve tehlikeli şekilde dahil olduğunu ileri sürüyor.
RUSYA CASUSLUK YASASINI GENİŞLETTİ
Rusya'da “yabacı casus ve dış etkiler yasasında” yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle Rus makamları herhangi birini “yabancı etkisi altında olduğu” gerekçesiyle başka bir ülkenin ajanı olarak değerlendirebilecek.
Yeni düzenlemeden önce, yetkililer bir kişinin veya kuruluşun yurtdışından casusluk faaliyetlerine yönelik ödeme ya da materyal aldığını kanıtlamak zorundaydı.
Kaynaklar: Euronews, The Guardian
Kaynak: Web Özel